hírek

hírek

hírek

Szoftverbérlés vagy öröklicensz vásárlás, ez itt a kérdés

2019-03-04


A CAD/CAM/PLM piac hagyományosan konzervatív, ez leginkább annak köszönhető, hogy a felhasználók ragaszkodnak a régi és bevált elképzeléseikhez, megszokásaikhoz. Természetesen itt a földrajzi elhelyezkedés is közrejátszik, hogy miként viszonyulnak a cégvezetők a tulajdonláshoz. A gépészeti szoftverfejlesztő cégek sok esetben máshogy gondolkoznak, mint az ő alkalmazásaikat használó vállalatok és ez sokszor hátrányosan érinti a felhasználókat.

 

 

Szoftver licensz vásárlás (öröklicensz)

Évtizedeken keresztül nem kérdés, hogy egy CAD szoftver legális használatához szoftvervásárláson keresztül jutott egy vállalat, ahol eldönthette, hogy köt-e szoftverkövetési szerződést vagy sem. Ami biztos, hogy a szoftver örökre a cég tulajdonába került, így az azzal előállított adatokhoz, modellekhez bármikor hozzáfér. Amennyiben nem kötött hozzá szoftverkövetési szerződést, akkor egyszeri beruházásnak, kiadásnak tekinthetjük, de ezáltal a megvásárolt szoftver tudása folyamatosan kopik, hisz az új verziók többet tudnak, jobban kielégítik az újabb felhasználói igényeket. Persze az is igaz, hogy nagyon sok esetben hosszú évekig elég a szoftver vásárlás pillanatában elérhető funkcionalitása, így egy racionális döntést hozott beruházáskor a vállalat. Ennek a megoldásnak a másik hátránya, hogy a hazai forgalmazok egy része nem támogatja azon ügyfeleket, akik régebbi verzióval rendelkeznek. Az Enterprise Group – PLM üzletága azonban nagy figyelmet fordít azon ügyfelek segítésére, kiszolgálására is, akik szoftverkövetés nélkül vásároltak Solid Edge-t.

Az a cég, aki szoftverkövetésben van megkapja a karbantartási csomagokat, az évente megjelenő nagyverziókat a havi szoftverkövetési díj ellenében. Többcsatornás támogatásban részesülnek szakmai segítségkérés esetén és olyan előnyöket élveznek az Enterprise Groupnál, mint kedvezményes részvétel konzultációkon. Másik előnye, hogy személyes kapcsolat alakul ki a forgalmazó és a felhasználó között, amely segíti a szoftver hatékony bevezetését.

Szoftver licensz bérlés (licenszbérlet)

Ez egy újhullámos szoftverhasználati megoldás, aminek előnyös és kevésbé előnyös oldalai is van. Azt fontosnak tartom megjegyezni, hogy a szoftverfejlesztők egy része csak ilyen konstrukcióban hajlandó az általa fejlesztett alkalmazásokat az ügyfelei „birtokába” adni, egyfajta kényszerpályára állítva őket. Nézzük az előnyét ennek, ami inkább gazdasági, mint szakmai. Nem kell megvásárolni, egyszerre kifizetni a szoftver(ek) árát, hanem havonta kell előre fizetni a havi bérleti díjat, ami egy előre kalkulálható költségként jelentkezeik az igénybe vevő vállalatnál. Rugalmas mert, ha több számítógépes munkahelyre van szükség, akkor többet használ az ügyfél, ha kevesebbre, akkor kevesebbet, tehát jól igazítható egy projekthez vagy a munkaerőhöz. Jellemzően online bankkártyás fizetésen keresztül lehet igénybe venni ezt a szolgáltatást.

A legnagyobb hátránya, amitől sokan tartanak az az, hogy amennyiben nincs kiegyenlítve a bérleti díj, abban a pillanatban nem indul el az alkalmazás és nem lehet hozzáférni a tervadatokhoz. Az ilyen ügyfelek minden esetben hozzáférnek a karbantartási csomagokhoz és az új főverziókhoz a bérlés ideje alatt, támogatást is kell kapniuk a forgalmazó részéről. Miután ilyen bérlést bárki kezdeményezhet, így a személyesség a háttérbe szorul, ami rontja a szoftver bevezetési és használati hatásfokát. Itt megkülönböztethetünk rövidtávú havi vagy tartós, éves bérletet, amelynek kedvezőbbek az árai.

 

Összehasonlítás

 

Az fenti táblázatból jól látható, hogy mindekét megoldásnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, mint általában.

A kérdés inkább az, hogy a felhasználónak meg van-e a szabadsága, hogy számára a legjobb döntést hozza vagy a szoftverfejlesztő diktátumát kell elfogadnia, hogy csak bérelhet!

Enterprise Group beszállítóinak licenszpolitikája

Mind a Siemens PLM Software (Solid EdgeNXTeamcenter) és mind a Hexagon AB (EdgecamRadanVISI), mint az Enterprise Group PLM üzletágának beszállítói egyaránt lehetővé teszik szoftveriek használatát öröklicensz vásárláson és licenszbérlésen keresztül is. Ez azt jelenti, hogy az ügyfél maga dönti el, hogy mely szoftverhasználati formát választja, sőt akár vegyes mód mellett is dönthet, mint ahogy már többen is megtették. Itt a fejlesztők valóban az ügyfelei(n)k igényeit nézik a saját, rövidtávú bevételmaximalizálás helyett, amely a hosszútávú együttműködés elengedhetetlen alapja.

Solid Edge licenszvásárlás: https://enterprisegroup.hu/plm/szolgaltatasaink/szoftverberlet

 

Solid Edge licenszbérlés: https://enterprisegroup.hu/plm/solid-edge/solid-edge-berles

 

Sajtókapcsolat
Kommunikációs partnerünk a Corpus Communications Kft.
Corpus Communications
1037 Budapest, Szépvölgyi út 141.
Tel: +36 1 321 1516    Mail: virag.csorbai@corpuscom.hu    Web: corpuscom.hu

Hírek

Letöltés

Kérjük, töltse ki az űrlapot a szakmai anyag letöltéséhez.

* kötelező mezők