hírek

hírek

hírek

EDGE Vándorkupa 2014 - Tóth István interjú - Solid Edge Vándorkupa II. helyezett

2014-12-01


 

Az Enterprise Group PLM üzletágának éves rendezvényén kiosztásra kerültek az EDGE Vándorkupa 2014-es díjai Solid Edge, Edgecam és Oktatási különdíj kategóriákban. A helyezettekkel interjúkat készítettünk, amelyeket most folyamataiban le fogunk közölni. Mai interjúalanyunk a Solid Edge Vándorkupa II. helyezett párosának egyik tagja Tóth István.


EDGE Vándorkupa 2014 - Tóth István interjú - Solid Edge Vándorkupa II. helyezett

 

 

Kérlek, hogy mondj néhány szót magadról, a cégről ahol dolgozol! Mit érdemes tudni rólad?

T.I.: Tóth István vagyok, gépészmérnök. A DELTA-TECH Mérnök iroda Kft-nél dolgozom, a cég Győri irodáját vezetem. A cégünk profilja:

  • Komplett összeszerelő és megmunkáló sorok
  • Gyártócellák, gépek, berendezések,
  • Automatizálás,
  • Automatizálás,
  • IT megoldások,
  • Csomagolástechnika és rendszerintegrálás

Bővebb információ: http://www.deltatech.hu

 

 

Mióta használod a Solid Edge-t, és miért pont ezt a szoftvert választottad?

T.I.: A Solid Edge-el a legelső munkahelyemen ismerkedtem meg, még a V12 verzióval kezdtem 2003-ban. Az Edge már akkoriban is a kategóriájában kiemelkedő volt főleg a nagyszerelések és a lemeztechnológia terén nyújtotta lehetőségek miatt. Valamint a gyorsan tanulható és átlátható kezelőfelületével nagyon hatékony tervezési munkát lehetett már abban az időben is végezni vele. Persze a hatékony funkciói a mai napig folyamatosan bővültek, ezért is a szoftver új generációit használom a mai napig is és kedvelem a legjobban. A csoportmunka terén az Insight - Sharepoint rendszert használjuk, és ezen valósítjuk meg a 3 telephely közti közös tervezést is.

 

Milyen pályamunkával neveztél az EDGE Vándorkupára, és miért tartottad fontosnak a részvételt?

T.I.: A pályamunkám egy egyedi automata kamerás robot celláról szól. Ahol a robotra szerelt speciális kamera rendszer segítségével szkenneljük be a motorblokk felületeket. Ezeken a felületeken öntvény hibákat (lunkereket) keresünk a tömítő zónákban és a zónákon kívül is. A hibákat méret és elhelyezkedés szerint elbíráljuk és kijelezzük a végellenőrzők felé. Ez az első lépcső az emberi szem által végzett munka intelligens támogatására. Az elvárás, hogy a nagyszámú emberi hibarátát csökkentsük vele. Jelen pillanatban is végellenőrök folyamatosan figyelik ezen motorblokkok csillogó acél felületeit hibák után pásztázva. A hibák lehetnek nagyok is 4,0 mm, de a legkisebb 0,2mm hibát is meg kell, hogy találják. A tanulmányok mellett a tesztünk is bebizonyította, hogy egy ember maximum 40 percig képes koncentráltan figyelni. De még az erős koncentráció mellett is mikor a nagyhibát keresi a szemével, akkor a kicsit nem fogja megtalálni, és ez sajnos fordítva is igaz. Ezért az állomás ezen hibák csökkentésében, elkerülésében fog segíteni. Az extra kihívás része a dolognak, hogy ezen feladat megoldásának több cég is neki fogott már, de eddig még senki nem járt sikerrel. Ezért a rövid határidő mellett fokozottan nagy a nyomás is rajtunk.

 

Videó az állomás működéséről

 

A pályázatokon való részvétel számomra mindig fontos volt, egyfajta presztízs, az a fajta mérnök vagyok, aki büszke az általa tervezett egyedi gépekre, részegységekre a legkisebbtől a legnagyobbig. Szinte minden évben indultam kisebb nagyobb sikerrel. Mindig megmutatta hol tartok, és az eredmények szemléltetik, miben lehet még fejlődni. Valamint külön jó érzéssel tölti el az embert, ha sikeres pályázat esetén a cégünk hírnevét is sikerül - ez által is - egy kicsit tovább öregbíteni, de nem utolsó szempont az sem, hogy jól hasznosítható és igen motiválóak a pályázati nyeremények.


Látva a Solid Edge ST7 újdonságait, melyek a kedvenceid, melyek azok, amelyek segíteni fogják a tervezési feladatok gyorsabb elvégzését?

T.I.: Az újdonságok közül az ST7 első használata során rögtön szembetűnőek az új kezdőképernyő jó tulajdonságai. Alkatrész környezetben nagyon hasznos fejlesztés az Alaptestek készítése és a 3D-s Vázlatok használatának a lehetősége. Összeállítások készítésénél a Komponensek duplikálása parancsot jól lehet majd használni, és a tartószerkezet készítés is jobban kezelhető. Összeállítási rajzoknál az egyes alkatrészekről készült nézeteken a tételszámok helyes elhelyezhetősége segíti majd a munkát. A KeyShot használatával sokkal könnyebben lehet majd szép látványterveket készíteni.

 

Miért érdemes részt venni az Enterprise Group PLM üzletágának szakmai rendezvényein?

T.I.: Egyrészről megkapjuk a legfrissebb újításokról az információkat, amiket valós ipari (magyar) példákon kerülnek bemutatásra, más részről pedig szünetetekben a jelenlegi ipar számos területéről érkező új kollégákat ismerhetünk meg. A rendezvények mindig tartogatnak egy plusz hasznos meglepetést is a különböző szakmai kiállítók tekintetében. A rendezvények lehetőséget nyújtanak abban is, hogy konzultájunk közvetlenül a támogató mérnökökkel, akár egy pár régebbi funkciót illetően is.

 

A napi tervezési feladatokhoz használod az Szinkronmodellezési technológiát vagy a „hagyományos” modellezéshez ragaszkodsz? És miért?

T.I.: Igazából, én a Szinkrontechnológia megjelenése óta túlnyomó részt a szinkront, illetve bizonyos részek miatt vegyes konstrukciót is használok. Ha arányosítanom kellene, akkor 90% szinkron 10% vegyes módban készülnek a modelljeim. A hagyományos környezetből kapott modelleknél néha gúzsba kötve érzem magam, ezért konvertálok egyből szinkronra.

 

Miben látod a fő különbségeket a Solid Edge és más tervezőszoftverek között?

Cégpolitikánk igen nyitott a vevői kérések felé, ezért többfajta CAD szoftverrel is rendelkezünk. Volt arra is példa, hogy ha egy projektet a megrendelőnk más tervező szoftverben kért elkészíteni, akkor abban készítettük el neki. Ahol nincs kikötve ott mindig a Solid Edge-et használjuk. Ennek főként az az oka, hogy a Szinkrontechnológia mellett egy igen szuper csoportmunka rendszer is működik a szoftverben.

 

Milyen éppen aktuális projekten dolgozol, amihez használod a Solid Edge-t?

T.I.: Jelenleg egy automata robotos főtengely sorjázó berendezést tervezünk az Audi számára. Valamint a következő munkák ajánlati előtervein dolgozunk.

 

Milyen funkciókat látnál szívesen a Solid Edge következő verzióiban?

T.I.:
Menürendszer:

  • Radiál menü testre szabhatóságának javítása, a szegmens elemekre csoportok létrehozása, amire ha rávisszük a kurzort, akkor a csoporton belül lehet szelektálni. Lásd Android telefon csoport funkció.
  • A különböző stílusú radiál menük gyors gomb parancsokkal válthatóak legyenek.

Alkatrész környezet:

  • Az alkatrészek 3D méretezésének kibővítését, úgy hogy alkatrész környezetben is elérhetőek legyenek a fontosabb rajzi méretező funkciók, úgymint élletörés méret parancs illetve tulajdonság másoló, méretek rendezése stb.

Szerelés környezet:

  • Az alkatrész elemeket automatán lehessen szerelés szinten kötelemrendszerrel összecsavarozni úgy, hogy létre hozza a szükséges furatokat mind két alkatrészen.
  • Adatlapkezelésnél szerelési szintenként töltődjön be a struktúra, nagy szerelésnél csak a felső szintek adatlapját lehessen első lépésben betölteni és szerkeszteni.
  • Adatlapkezelésnél szerelési szintenként töltődjön be a struktúra, nagy szerelésnél csak a felső szintek adatlapját lehessen első lépésben betölteni és szerkeszteni.
  • Tartószerkezet tovább automatizálása profil lezárási műveletekkel. Pl. zártszelvény automata bezárási funkció belső, külső él mentén.

Rajz

  • Lebegő menü a gyakran használt méret és jelölés definíciók hozzáadására.

 

Sajtókapcsolat
Kommunikációs partnerünk a Corpus Communications Kft.
Corpus Communications
1037 Budapest, Szépvölgyi út 141.
Tel: +36 1 321 1516    Mail: virag.csorbai@corpuscom.hu    Web: corpuscom.hu

Hírek

Letöltés

Kérjük, töltse ki az űrlapot a szakmai anyag letöltéséhez.

* kötelező mezők