hírek

hírek

hírek

Komplex geometriák szerkesztése Solid Edge segítségével

2017-07-17


Többnyire öntvények és hasonló alakzatok Solid Edge-be történő beolvasásakor szembesülhetünk
egy-egy nehezen szerkeszthető modellel. Jelenlegi és korábbi verziók esetében is komplikációt okoz az STL formátum (többnyire szkennelt állományt jelent), mivel a megnyitott állomány sok tekintetben nem szerkeszthető. A Solid Edge ST10-es verziójában viszont komoly előrelépés várható a közeljövőben. Ha mégis sikerül alkatrész/lemezalkatrész-környezetbe egy szerkeszthető modellt behívni, nagy valószínűséggel nem lesz minden szerkesztési opció elérhető (pl. ferdeség készítése és megszüntetése, modell geometria egyszerűsítése, test képzése stb.).

 

Ha szemügyre vesszük a fenti képen látható modellt, érzékelhető, hogy a szoftver rengeteg kisebb felületrészletből (surface chunks) építette fel a geometriát. Ezen a tervezett testen gyakorlatilag semmilyen geometriai változtatás nem eszközölhető. Ilyen esetben érdemes felületmásolatot kérni
a testre, majd „leporolni” a geometriát.

 

 

Többek között milyen parancsokat érdemes használni erre a célra?

  • Határgörbe
  • Formafelület
  • Felületcsere
  • Átvezetett felület (feat. Származtatott görbe)

 

Utóbbi parancs talán a leghasznosabb a négy közül, aminek oka az útvonalak és keresztmetszetek szabad definiálhatóságában rejlik. Ezzel a megoldással szinte mindegyik nagyobbnak tekintett felületrégió egyszerűsíthető, módosítható. Az alábbi képen szintén látható, hogy egy felület régiónak megfelelő felszín több kisebb felületrészletből tevődik össze (ez a geometria importálásakor keletkezhetett), ráadásul még oldalferdeség is található, melyet ebben az esetben meg szeretnénk szüntetni.

 

Első lépésben távolítsuk el a kisebb régiókat (pl. Felületek törlése), majd definiáljuk a kívánt felület határait. Amennyiben elkészültünk, adjuk meg a Származtatott görbékkel a két vezérgörbét, és a két keresztmetszetet, végül készítsünk el egy Átvezetett felületet, ami megadja a kívánt eredményt.

 

 

Amennyiben a testet képezni szeretnénk a módosított alkatrészünkből, végső műveletként össze kell vonnunk a felületeket (Felületmásolat, Átvezetett felület), amit érdemes Hagyományos környezetben megtenni, mivel itt közvetlen Tervezett testet képezhetünk a Felületek összevonása jóvoltából.

 

Sok esetben Formafelülettel és Határgörbével is használható, viszont korlátozott a kialakított felület „megvezethetősége”, azaz nem lehetséges kellő mennyiségű vezérgörbe definiálása a pontosan illeszkedő felület érdekében. Az Átvezetett felülettel bizonyos, hogy a szoftver a korábban definiált
határokra „fekteti” rá a felületet. 

 

 

Olvassa el a legfrissebb PLM Hírmondó további cikkeit is!

Sajtókapcsolat
Kommunikációs partnerünk a Corpus Communications Kft.
Corpus Communications
1037 Budapest, Szépvölgyi út 141.
Tel: +36 1 321 1516    Mail: virag.csorbai@corpuscom.hu    Web: corpuscom.hu

Hírek

Letöltés

Kérjük, töltse ki az űrlapot a szakmai anyag letöltéséhez.

* kötelező mezők