hírek

hírek

hírek

EPLM Trends 2015 összefoglaló

2015-09-28


Ismét hatalmas sikert aratott az EPLM Trends, az Enterprise Group PLM üzletágának éves szakmai konferenciája. A kimagasló érdeklődésnek köszönhetően idén egy új, tágasabb helyszín, az Aquaworld Resort Hotel adott otthont a teltházas rendezvénynek, melyre több mint 220 érdeklődő látogatott el. Az egész napos rendezvény során mindenki találhatott számára érdekes témát, hiszen a plenáris előadások után 4 tematikus szekcióban folyt tovább a program. A már megszokott Solid Edge és Vero CAM szekciók mellett idén először az NX és a Tecnomatix termékek is különálló szekciót kaptak.

A szakmai naphoz több társkiállító is csatlakozott, akik az előadások szüneteiben örömmel válaszoltak a látogatók minden felmerülő kérdésére az alábbi területeken: 

  • Felnőttképzési lehetőségek az NCT Akadémia Kft-től
  • Siemens vezérlők magyarországi támogatása
  • Mérőgépek a Hexagon Metrology Kft-től
  • Munkaállomások a Fujitsu Technology Solutions Kft-től
  • Ascom vezeték nélküli kommunikációs megoldások a Young BTS Informatikai Kft-től
  • NX támogatás és mérnöki szolgáltatások a C3D Műszaki Tanácsadó Kft-től
  • Forgácsoló szerszámok az ISCAR Hungary Kft-től
  • Solid Edge használata Microsoft Surface Pro tableten

 

Plenáris előadások: Új trendek és PDM fejlesztések

A rendezvény egyik legnagyobb bejelentése a Solid Edge-hez kifejlesztett tervezést, gyártást és ajánlatadást segítő bővítménycsomagok voltak, melyeket EPLM Add-On Center néven érhetnek el a felhasználók. A 3 csomagban (Bronz, Silver és Gold) bemutatott Add-On Center közel 25 saját fejlesztésű Solid Edge bővítménye és az Edgecam for Sharepoint a felhasználók munkáját jelentős mértékben képes felgyorsítani.

Az informatikai trendeket követve az Enterprise Group másik új szolgáltatásaként, együttműködve a Microsoft hazai képviseletével, szerverbérlési lehetőséget alakított ki a tervező, gyártó cégek számára, havidíjas konstrukcióban. Ezzel a megoldással a tervezők már nagy összegű beruházás nélkül is kihasználhatják a Solid Edge PDM funkcióinak előnyeit a csoportban történő munka során. A cég adatparkjában, nagy sávszélesség mellett Solid Edge Insight és Solid Edge for Sharpoint, valamint partnerportálok használatára is lehetőség van. Ezzel a gyártási és tervezési adatok egyszerűbben juttathatók el a műhely vagy a beszállítók felé.

A Plenáris szekció keretein belül kerültek átadásra az Enterprise Group által meghirdetett szakmai verseny, az EDGE Vándorkupa helyezettjeinek díjai is. A versenyre három kategóriában lehetett nevezni: Solid Edge, Edgecam és Oktatási. A rengeteg beérkezett pályázat közül szakmai zsűri választotta ki a Solid Edge és Edgecam kategóriák első három helyezettjét, illetve az Oktatási különdíjat kiérdemlő hallgatói pályamunkát.

Az EDGE vándorkupa helyezettjei:

Solid Edge kategóriában:

  • 1. helyezett: Varga Ákos - IMS Connector Systems Kft. (SMBA csatlakozó szerelő, ellenőrző, csomagoló automata)
  • 2. helyezett: Guba Tibor - HintHunt Kft. (Calidus autogyro modell)
  • 3. helyezett: Kovács József - Tartarini Hungary Kft. (Gázátadó állomás)

Edgecam kategóriában:

  • 1. helyezett: Hegyi Zoltán - Horváth Fémtechnika Kft. (5 tengelyes turbinakerék megmunkálása)
  • 2. helyezett: Dudás Csaba - Cooptim Ipari Kft. (Al-öntvény több oldalas megmunkálása PCI sablonnal és stratégiával)
  • 3. helyezett: Szilágyi Szabolcs - VT Mechatronics Kft. (Könyökidom megmunkálása többtengelyes szerszámgéphez)

Oktatási kategória:

  • Diák különdíj: Besenyei Bence - Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Középiskola, Szakiskola és Kollégium (6,2 L-es V8-as motor)

Solid Edge szekció

Az EPLM Trends hagyományosan legnagyobb szekciójaként a Solid Edge teremben idén is rengeteg újdonsággal ismerkedhettünk meg. Többek között itt is nagy szerepet kapott a csoportmunka. Az élő előadáson saját szemünkkel is láthattuk, hogyan lehet egy projekten, terméken párhuzamosan, több tervező bevonásával dolgozni. Ezzel a megoldással sokkal gyorsabbá és hatékonyabbá tehetők a belső tervezési folyamatok.

Az ebédszünetet követően három fő témával foglalkozott a szekció annak érdekében, hogy minden érdeklődő találjon magának érdekes és hasznos információt. Az első harmadban SMAP 3D mint csőhálózat és létesítménytervező megoldás került bemutatásra, amely a Solid Edge-et, mint keretrendszert használja. Az energetikai területen tevékenykedő vállalkozások számára nagy előnyt jelent, hogy a feltöltött katalógusok – amelyek tartalmazzák a csőosztályokat és a hozzátartozó szerelvényeket –, segítségével egyszerűen, akár néhány lépésben is felépíthető egy összetettebb csőhálózat, valós tartalmú darabjegyzékkel, szükség szerint izometriával.

A második részben a Solid Edge adataira épülő alkalmazások kerültek a fókuszba. Elsőként a Quadrispace termékcsalád funkcionalitását ismerhették meg a felhasználok, hogy miként lehet sablonok felhasználásával interaktív darabjegyzéket készíteni, és 3D-s PDF-be publikálva olyanok számára elérhetővé tenni, akik nem használnak CAD rendszereket. A digitális szerelési utasítások készítésére is láthatott a közönség megoldást, ahol a Solid Edge-ben módosított modellek jóváhagyás után a forgatható, lapozható utasításban is módosultak.

A termékek, berendezések katalógusképeit még a prototípus elkészítése előtt létre lehet hozni a KeyShot segítségével a Solid Edge nagyfokú integráltságának köszönhetően. Az egyszerű fogd és ejtsd technológiával a megszólalásig valósághűnek tűnő képek, videók készíthetőek adatvesztés nélkül, sőt a komplexebb renderelések alatt a Solid Edge-ben teljes értékű tervezés folyhat.

A digitális prototípus készítés egy másik fontos ága a berendezések alkatrészeinek működés közbeni vizsgálata, erre láttunk példát a Solid Edge-be integrált, de kibővített Dynamic Designer Motion Professional-ben. A szerelési kényszerek kinematikai kapcsolatokká alakíthatóak, és az egyes mozgási paramétereket és peremfeltételeket megadva vizsgálható az egész berendezés viselkedése, a kapott eredmények végeselemes analízishez való felhasználása. Az egyes lépések jól szemléltethetőek voltak a Calidus Autogyro modellen, ahol egy nem „szokványos” landolás szimulációját láthattuk.

Az utolsó rész pedig mi másról is szólhatott volna, mint a Solid Edge ST8 néhány meghatározóbb újdonságáról, amelyek mind a modellezés gyorsaságát hivatottak szolgálni. Az aktív közönség jól láthatta, hogy minden trükk nélkül, egyszerűen lehet dolgozni egy 12000-es szereléssel.

Természetesen ez nem egy konzultáció volt, így a miértek elmagyarázása helyett a használhatóság bemutatása volt a fő cél alkatrész, szerelés és műhelyrajz környezetben egyaránt. A közönséggel folytatott kommunikációnak köszönhetően az egyoldalú előadás helyett az „együtt dolgozás” kapta a fő szerepet a Solid Edge délelőtti és délutáni előadásain.

Vero CAM szekció

A Vero CAM szekcióban a Vero Software megoldásai közül négy alkalmazás került bemutatásra. Az alkatrészgyártók számára ajánlott Edgecam, a lemeztechnológiai cégek számára teljeskörű megoldást nyújtó Radan, a fa- és kőipari megmunkálásra optimalizált Alphacam és a szerszámgyártó célmegoldás, a VISI.

A szekció keretében a legnagyobb érdeklődésre számot tartó Edgecam szoftver került bemutatásra legrészletesebben. A résztvevők megismerhették az alkatrészmarást és esztergálást, valamint a 3-tól 5-tengelyes felületmarást és huzalos szikraforgácsolást érintő újdonságokat a hamarosan megjelenő 2016R1 verzióban. Az előadások kiterjedtek a Vero Software-en belüli, és a Vero Software és a Hexagon Metrology közötti együttműködésnek köszönhető új funkciókra és modulokra, így például az m&h bemérők támogatására és az új Edgecam PartXplore natív CAD nézegetőre.

A Radan előadásban a lemeztechnológiai érdeklődők néhány szemelvényt láthattak a szoftver széles termékskálájából, így megismerhették a kivágó-lyukasztó gépek programozásának sajátosságait, a többtengelyes lézervágás programozását, valamint az élhajlítás offline programozását és szimulációját.

Az Alphacam szoftverben olyan speciális megoldásokat láthattak a résztvevők, amelyek kimondottan a fa- és kőmegmunkálásban jellemző művészi elemek készítését és a speciális szerszámokat támogatják. Így például megismerhették a speciális hullámtáblák késztésének egyszerű módját, és a faipari megmunkálásoknál elterjedt fűrésztárcsák és aggregátfejek alkalmazási lehetőségeit.

A CAM megoldásoktól kissé eltávolodva, a résztvevők a Visi előadásban betekintést nyerhettek a fröccsöntő szerszámok tervezésének speciális lépéseibe a Magyarországon új belépőként megjelenő szerszámtervező alkalmazásban.

A szoftverbemutatók mellett a résztvevők megismerhették az Enterprise Group saját fejlesztésű EPDM for Edgecam megoldását, ami az Edgecamben előállított adatok kezelését segíti.

Tecnomatix szekció

A Tecnomatix szoftvercsalád a Siemens PLM portfóliójának digitális gyártáshoz kifejlesztett eszközrendszere. Az előadások központjában a Plant Simulation szoftver története, jelen verziójának lehetőségei és újdonságai álltak, melyeket az elmúlt időszakban az érdeklődők számára készített pilot projekteken keresztül mutattak be. Emellett lehetőséget adtak a már meglévő felhasználóiknak is, hogy saját problémáikat, illetve az azokra készített Plant Simulation modelljeiket és szimulációs eredményeiket is bemutassák.

NX szekció

Az Enterprise Group az idei évtől az NX tervezőszoftvert is forgalmazza a hazai piacon, így mostantól a Siemens teljes PLM portfóliója elérhető a kínálatukban. Az ügyfelek maximális elégedettségének biztosításához a terméktámogatást partnercégük, a C3D Mérnökiroda látja el. A szekció előadásaiban az NX professzionális tervezési megoldásaiból láthattunk konkrét példákat. Az élő bemutatók során megismerhettük a felületmodellezési funkciókat és a szkennelt pontfelhőkkel való munka lehetőségeit, betekintést nyerhettünk a konstrukciók végeselemes analízisébe és a különféle adatkezelési megoldásokba.

Sajtókapcsolat
Kommunikációs partnerünk a Corpus Communications Kft.
Corpus Communications
1037 Budapest, Szépvölgyi út 141.
Tel: +36 1 321 1516    Mail: virag.csorbai@corpuscom.hu    Web: corpuscom.hu

Hírek

Letöltés

Kérjük, töltse ki az űrlapot a szakmai anyag letöltéséhez.

* kötelező mezők