hírek

hírek

hírek

Solid Edge ST8 adatcsere IFC formátumon keresztül

2016-02-18



A Solid Edge ST8 érkeztével egy új lehetőséget kaptak a felhasználóink, mert ebben a verzióban mutatkozott be a BIM (Building Information Modeling) technológiát használó szoftverekből származó adatok olvasása és írása. Az IFC (Industry Foundation Classes) fájlforma lett a közös nyelv a fent említett technológiát használó szoftverek és a CAD alkalmazások között is. Érdekesége ennek az adatcsere formátumnak, hogy egyetlen nagy fejlesztőhöz sem köthető, hanem egy nemzetközi csoport (korábban International Alliance for Interoperability (IAI), most buildingSMART) elképzelései alapján fejlesztik tovább, hogy a lehető legkönnyebben dolgozhassanak együtt a tervezők az építőipar különböző területén, amely magába foglalhatja a gépészet számos területét is.

 

A Solid Edge oldaláról ez azt jelenti, hogy írja, olvassa ezt a fájlformátumot, így nem kell lemondani az oda-vissza kommunikációról. Ez a köztes fájlleírási formátum bizonyos szempontok alapján hasonlít a STEP fájlhoz, de az STL vagy a JT fájlok sajátosságai is fellelhetőek benne. Ez azt jelenti, hogy az adatok tartalmazhatják a „pontos” geometriát is, ha arra szükség van, de „háromszögelt” modell is lehet az adatcsere eredménye, ha fájlméret minimalizására törekszünk. A Solid Edge-ből célszerű nem a valós geometriát továbbadni a partnernek, hanem egy egyszerűsített modellt, ami azt jelenti, hogy kimentés előtt csak a fontos részeket jelenítsük meg a modellen, ami lehet szerelés vagy alkatrész egyaránt. Minél „valósághűbb” modellt adunk tovább, annál nagyobb lesz a fájlméret, ezáltal nehezebb a kezelhetőség.

 

 

Tervezett/Egyszerűsített modell

Az IFC fájlformátumba való mentéskor is lehetőségünk van megmondani, hogy mi kerüljön bele a fájlba, ha a Beállítások opciót használjuk. Itt kiválasztható az IFC verzió, az újabb IFC4-es már a konstrukciós görbéket is támogatja, és emellett szabályozhatjuk még a konstrukciós felületek és testek, valamint a megjelenített elemek kiírását is! Abban az esetben, ha további egyedi jellemzőket szeretnénk hozzáadni a modellhez, vagy a beépítés, felhasználás körülményeihez, akkor a „Tartalmazza az IFC tulajdonságokat” opciót célszerű használni, így egy Excel fájlon keresztül további intelligencia kerülhet az IFC fájlba. Amennyiben az IFC2X3-as verziót (kevésbé preferált) használjuk, akkor mindig „háromszögelt” modellt fogunk adni vagy kapni, de ennek azért előnye is van, az pedig a kisebb fájlméret.

 

 

Exportálási beállítások

Az IFC fájlok Solid Edge-be való beolvasása legalább olyan egyszerű, mint az elkészítése. Ehhez a művelethez tartozó beállítások nagyon hasonlóak a már fentebb említett fájlformátumokéhoz, de itt van egy olyan kapcsoló, amely az IFC2X3-as verzióban kimentett modellből megpróbál „pontos”, módosítható geometriát készíteni beolvasáskor.

 

 

Importálási beállítások

Alapvetően az IFC fájl többszintű szerelési információkat tartalmaz (ami a formátum sajátossága), így célszerű szerelési környezetbe beolvasni őket. Alkatrészsablon megadásakor a Solid Edge figyelmeztetni fog bennünket, de folytatható a művelet, és ebben az esetben egy fájlon belül fogjuk kezelni az összes adatot, és a megjelenítésük függ az IFC verziótól.

 

Különbség az IFC2X3 és az IFC4 között

Relatíve kis fájlméret mellett is hatalmas fájlokat tudunk mozgatni a Solid Edge és más szoftverek között, legyen az acélszerkezet tervező vagy építészeti szoftver. Az alábbi képen látható egy összetett a vázszerkezet, amely egy acélszerkezet tervező szoftverből jött és könnyedén beolvasható, majd kezelhető Solid Edge-ben. A Szinkrontechnológiának köszönhetően egyszerűen és gyorsan belenyúlhatunk a beolvasott modellbe is, ha arra szükség van. Ügyfeleink visszajelzései alapján az eddigi adatcsere nehézségek teljesen megszűntek az építészekkel való közös munka folyamán.

 

 

 

Sajtókapcsolat
Kommunikációs partnerünk a Corpus Communications Kft.
Corpus Communications
1037 Budapest, Szépvölgyi út 141.
Tel: +36 1 321 1516    Mail: virag.csorbai@corpuscom.hu    Web: corpuscom.hu

Hírek

Letöltés

Kérjük, töltse ki az űrlapot a szakmai anyag letöltéséhez.

* kötelező mezők