hírek

hírek

hírek

Átrendeződik a hazai informatikai piac

2011-09-22


Az elmúlt két évben tapasztalható globális gazdasági átalakulás a hazai informatikai szektort sem kerülte el. A változás a korábbiaktól eltérő működésbeli hozzáállást kíván a kisebb cégek mellett a piacot eddig meghatározó nagyvállalatoktól is, ezért az ágazat jelenleg vezető cégeinek jelentős piacvesztése és háttérbe szorulása várható. Az új piaci klíma azonban biztosítja a folyamatos növekedés lehetőségét a változáshoz alkalmazkodó és az új lehetőségeket meglátó cégek számára, így az Enterprise cégcsoportnak is. Az üzletileg kritikus nagyvállalati és kormányzati igényekben rejlő növekedési potenciált felismerve, az Enterprise Communications Magyarország Kft. az informatikai piacot mozgató alkalmazásfejlesztéssel, valamint teljes körű IT tanácsadással válaszol a piac kihívásaira, és a komplex igényeket lefedő portfolióval Enterprise Group néven folytatja tovább tevékenységét.

A gazdasági erőviszonyok világszinten tapasztalható folyamatos változása a hazai piacok résztvevőit sem hagyja érintetlenül. A magyar gazdaság meghatározó ágazatának, az informatikai szektor szereplőinek azonban több okból is fel kell készülniük a változásra: az állam- és közigazgatási területen jelentkező új elképzelések és az ehhez kapcsolódó európai szintű követelmények új helyzetet teremtenek. Az átrendeződéshez nagyban hozzájárul továbbá a nagyvállalati szektor speciális megoldásokra vonatkozó igénye, továbbá az IT alkalmazások fejlesztésének térnyerése, amely a piac aktuális mozgatórugója. A változást figyelmen kívül hagyó, illetve a helyzetet rugalmatlanul kezelő nagyvállalatok könnyen elveszhetik eddig biztosnak vélt többmilliárd forintos piaci részesedésüket és ezzel meghatározó ágazati pozíciójukat. Az átrendeződés körülményei között ezért kizárólag a változást előrelátó, és az arra dinamikusan reagáló IT vállalatoknak lesz lehetőségük a növekedésre és a fejlődésre.

Az informatikai piac új irányait előrelátva a tavalyi tulajdonosváltást követően az Enterprise Communications Magyarország Kft. stratégiai átalakulás mellett döntött. Az Enterprise Group néven továbbműködő cégcsoport, kibővített portfolióval, új üzletágakkal (Communications, Computing, Software, Consulting), innovatív IT technológiai megoldásokkal, és nem utolsósorban határozott üzleti tervekkel készül piaci részesedésének növelésére. Az átalakulást követően a magyar tulajdonban lévő Enterprise Group a jövőben is a Siemens Enterprise elsődleges, a globális ügyfelekért kizárólagosan felelő hazai partnere marad, és annak teljes a termék- és szolgáltatásportfoliójához hozzáfér. Az Enterprise Group jogelődje 2010-es üzleti évben 2,0 milliárd forintos árbevételt ért el, amely elsősorban a hagyományos vállalati telekommunikációs megoldásszállításból és ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokból származott. A portfolióbővítéssel és az új piacokon történő részesedés növelésével a cégcsoport idén 2-2,2 milliárd forint összegű árbevétellel számol a csökkenő telekommunikációs árbevétele mellett, míg üzleti eredménye a többszörösére nő. A megfogalmazott üzleti tervek szerint 2012-re az eredmény további 25 százalékos növekedésével számol a vállalat. Az Enterprise csoport szintű munkatársainak száma jelenleg 57 fő, azonban év végére jelentős létszámbővítés szerepel a tervek között. A portfólió bővítést és átalakítást követő munkahelyteremtés tovább folytatódik és a következő években az Enterprise Group alkalmazotti létszáma várhatóan 100 fölé emelkedik majd. Az idei év legjelentősebb hazai SAP bevezetését levezénylő Enterprise Group több területen lát lehetőséget a továbblépésre. A megújult vállalati felépítésben a múltból jól ismert telekommunikációs szolgáltatásokat összefogó Communications üzletág és a komplex rendszerintegrátori megoldásokat kínáló Computing üzletág szorosan együttműködve szolgálják ki a nagyvállalati ügyfelek igényeit.

A vezetőség szakmai és üzleti meggyőződése azonban, hogy közép- és hosszú távon, a Software üzletág tevékenységéhez kapcsolódó alkalmazásfejlesztés lesz a kulcs az IT szektor élmezőnyében maradáshoz. A jelenleg elsősorban integrált medikai szoftverfejlesztéseket kínáló üzletág felállítását a vállalat korábbi medikai piacon szerzett szakmai tapasztalata, továbbá jól működő partneri kapcsolatai segítették. A portfolió ez irányú bővítését, az egészségügyi IT piac mérete is indokolja: e speciális területről származó bevétel ugyanis éves szinten 4-5 milliárd forintra becsülhető. Az Enterprise csoport egyik kiemelt üzleti célja, hogy a Software üzletág szolgáltatásaival részt vegyen a kormány új egészségügyi politikájának köszönhetően megnyíló informatikai fejlesztésekben, és innovatív, komplex megoldásaival hozzájáruljon a még "szigetszerűen" működő állami egészségügyi informatikai rendszer európai színvonalon történő megújításához és ez által az értékteremtéshez. A kompetencia és a versenyképesség növelését támogatja az Enterprise Group Consulting üzletága is: szolgáltatásaival szakértői tanácsadást nyújt az ügyfelek vállalati folyamatainak kialakításához, illetve szorosan kapcsolódik a cégcsoport többi tevékenységéhez is. "Az informatikai megoldásszállító vállalatok közül sokan nehézkesen, vagy egyáltalán nem képesek menedzselni a piacon végbemenő változást, és a korábban bevált módszerekkel kezelik az egyes helyzeteket. Véleményem szerint az előrelátás képessége és a változtatásra való hajlandóság elengedhetetlen ezen a piacon, és ez alapjaiban megkülönbözteti az Enterprise Group-ot a többi szereplőtől. Természetesen a vállalatunk stabil jövőképe, egyedülállóan professzionális szakembergárdája és a cégcsoport egészét átható innovatív szemléletmód az, ami a gyakorlatban is lehetővé teszi, hogy több lépéssel a versenytársaink előtt járjunk és pozitívan tekintsünk a jövőbe." - mondta Orbán Előd, a vállalat ügyvezető igazgatója. A vállalat átalakulásáról és konkrét rövidtávú céljairól szólva az Enterprise Group vezetője hozzátette: "Az új tevékenységek bevezetése, illetve a szakértő munkatársak megtartása és a további létszámbővítés mellett a vállalat jelenlegi elsődleges stratégiai célja továbbra is az, hogy megőrizze és erősítse vezető pozícióját az átrendeződő informatikai piacon."

Az Enterprise Group

Az Enterprise Group az innovatív informatikai és telekommunikációs szolgáltatások egyik vezető rendszerintegrátora. Az Enterprise Group üzletágai komplex informatikai megoldásokat kínálnak az üzleti telekommunikáció (Communications), a rendszerintegráció (Computing), az integrált medikai szoftverfejlesztés (Software) és az IT tanácsadás területén (Consulting).

A cégcsoport elsősorban nagy- és középvállalatoknak illetve államigazgatási intézményeknek kínál informatikai szolgáltatásokat. Ügyfelei közé tartozik többek között az E.ON Hungária, a Paksi Atomerőmű Zrt., az Audi Magyarország Kft. , a MOL Nyrt, a TVK Nyrt., a Magyar Villamosművek Zrt, a BKV, az OTP Bank, az SAP továbbá a Magyar Honvédség, a Határőrség és az Országos Mentőszolgálat. Célja, hogy az ügyfelei számára kiépített rendszerek minden esetben kapcsolatot teremtsenek a jövővel, ezért a vállalat informatikai megoldásainak középpontjában az innováció áll.

Az Enterprise Group a magyar Young csoport 100 százalékos tulajdonában van. A vállalat a nemzetközi Siemens Enterprise Communications (SEN) globális ügyfeleinek kizárólagos magyar partnere és a Go Forward! Partnerprogram keretén belül a SEN Premier Distributora.

Sajtókapcsolat
Kommunikációs partnerünk a Corpus Communications Kft.
Corpus Communications
1037 Budapest, Szépvölgyi út 141.
Tel: +36 1 321 1516    Mail: virag.csorbai@corpuscom.hu    Web: corpuscom.hu

Hírek

Letöltés

Kérjük, töltse ki az űrlapot a szakmai anyag letöltéséhez.

* kötelező mezők