hírek

hírek

hírek

Intelligens diagnosztikatámogatás a gyakorlatban

2016-04-01


2015 májusában mutatkozott be a gyakorlatban az Enterprise Group eRADical teleradiológiai megoldása. Az új rendszer költséghatékony módon forradalmasítja az intelligens diagnosztikai eljárások alkalmazását. Segítségével egy adott helyen elkészült bármilyen radiológiai kép – diagnosztikai vagy konzultációs céllal – elektronikus úton továbbítható egy távolabbi helyre. A rendszer robusztus, jövőnek tervezett architektúrája az eredeti diagnosztikai képminőség megtartása mellett biztosítja a képtovábbítást és -megjelenítést, valamint a hozzájuk tartozó vizsgálati adatok villámgyors közvetítését, így gyors, hatékony és költségcsökkentő megoldást nyújt az egészségügyi intézmények számára.

 

 

Az Enterprise Group az Uzsoki Kórházzal együttműködve fejlesztette ki az eRADical új, innovatív rendszert, mely a teret átívelve, valós időben biztosítja a betegek RTG, C T vagy MR képeinek leletezését. Az elkészült felvételeket földrajzi helytől függetlenül, akár több száz kilométerrel távolabb is kiértékelheti a szakorvos, majd validálás után visszaküldheti az elkészült leletet a kérő intézmény felé. Optimális esetben mindez csupán 15-20 perces átfutási időt vesz igénybe, pont úgy, mintha a leletező orvos fi zikailag is a képet készítő diagnosztikai munkahelyen tartózkodna. A megoldás révén időt és pénzt spórolhatnak meg mind az egészségügyi intézmények, mind a páciensek.

 

A fejlesztők elsődleges célja egy olyan alkalmazás kialakítása volt, amely a végfelhasználói igényeket teljes mértékben kielégíti, valamint könnyű programhasználatot biztosít. E cél érdekében alakult meg az Uzsoki Kórház orvos-szakmai csoportja, amely olyan szakorvosokból áll, akiknek rálátásuk van a mindennapos radiológiai életre, folyamatokra. Szorosan együttműködve a szakmai csoporttal, végighaladva a folyamatokon, lépésről lépésre került kialakításra a rendszer felhasználói koncepciója és működési logikája. A központban az egyszerűség, a gyorsaság és a hatékonyság állt.

 

Biztonságos protokoll, magas rendelkezésre állás

 

Bár a tervezés és elsődleges tesztek során is folyamatosan érkeztek visszajelzések, az új, innovatív teleradiológiai megoldásról csakis az első használatok során lehetett messzebb menő következtetéseket levonni. A bevezetés alatt körvonalazódott újabb és újabb felhasználói igények kiértékelése után a fejlesztők beépítették azokat a programba. Így került a rendszerbe többek között egy statisztikai lekérdező felület is, melynek használatával visszamenőlegesen lekérdezhetővé váltak az adatok, információk a leletező orvosok és az intézményi vezetők számára.

 

A tesztidőszak alatt nem csak a felhasználók fogalmaztak meg elvárásokat, hanem a fejlesztői csoport is. Fontos pontként jelent meg az intézmények felé a megfelelő sávszélesség biztosításának igénye, ugyanis a radiológiában használt, úgynevezett DICOM fájlállományok gyakran elérik az 1GB-os méretet is, melyek feltöltési és letöltési sebessége mélyen kihat a rendszer nyújtotta sebességérzetre. Az átviteli sebesség jelentette érzékenységet csökkentendő speciális Prefetch és Cache eljárások fedik el a felhasználók elől, hogy számukra a lehető legkevesebbet kelljen várakozni az adatátvitelre.

 

Mindemellett nagy lépést jelentett az eRADical és az EMMA – az Enterprise Multi Medikai Alkalmazás – illesztése is. A felhasználók örömére a fejlesztők oda-vissza kapcsolatot alakítottak ki, melynek köszönhetően az EMMA-ban feladott képalkotói kérések egy-két kattintással továbbküldhetők a leletező intézmény felé. Integráció építhető ki az adott intézmény helyi PACS rendszerével is, így a képek elemzése ismert környezetben történhet, ami szintén hamar elnyerte a felhasználók tetszését.

 

A rendszer kialakításának köszönhetően a folyamatok a stabilitás érzetét nyújtják. Az adatvédelem a program kezelése során elsősorban a jogosultsági rendszer kapcsán jelentkezik. Ennek szabályai szerint érhetőek el a különböző funkciókkal rendelkező leletező, kérő vagy a supervisori felületek, melyek testre szabhatóak, és témázható megjelenítéssel rendelkeznek. Minden egyéb biztonsági mechanizmus a háttérfolyamatokba került beépítésre, illetve a rendszer architektúrájából ered.

 

Az eRADical első átadása ugyan megtörtént, fejlesztése azonban nem áll meg, hiszen az Enterprise Group célkitűzése, hogy világszínvonalú teleradiológia rendszere a jövőben is mindig naprakész legyen.

 

A fejlesztés során komoly kérdéseket vetett fel az adatvédelem is. Mind intézményi, mind pedig felhasználói oldalról megvizsgálva kellett egy, az irányadó szabályoknak megfelelő protokollt kiépíteni.

 

Az adatvédelem több szinten valósul meg:

 

  • fizikai védelem
  • hozzáférési jogosultság korlátozása
  • titkosítás, technikai adatvédelem

A fenti feltételek szem előtt tartásával az alábbi megoldásokat alkalmazza a rendszer:

 

  • Az adatok hálózaton történő továbbítása AES szimmetrikus kulcsú titkosítási protokollra épül.
  • Decentralizált rendszer, nincs központi kiszolgáló, minden intézményi központ P2P módon, közvetlenül kommunikál a többi központtal. Az aktív adatok redundánsan jelen vannak a rendszerben, ahogy az összes felhasználó, partner és erőforrás is.
  • Az elosztottsága miatt nincs a rendszerben kritikus SPoF (Single Point of Failure), melynek meghibásodása a rendszer egészére kihatna.

Sajtókapcsolat
Kommunikációs partnerünk a Corpus Communications Kft.
Corpus Communications
1037 Budapest, Szépvölgyi út 141.
Tel: +36 1 321 1516    Mail: virag.csorbai@corpuscom.hu    Web: corpuscom.hu

Hírek

Letöltés

Kérjük, töltse ki az űrlapot a szakmai anyag letöltéséhez.

* kötelező mezők