plm üzletág

Opcenter APS Advanced Planning (AP)

Opcenter APS Advanced Planning (AP)
facebook icon EPLM a facebookon

A Opcenter APS AP szoftver egy közép- és hosszú távon egyaránt alkalmazható termeléstervező eszköz, amellyel együtt kezelhetőek a rendelési előrejelzések és a hosszú távú megrendelések, figyelembe véve a termékek és alapanyagok raktározási célszintjeit, valamint azok rendelkezésre álló mennyiségeit, ezáltal biztosítva a vevői igények jövőbeni, magas szintű kiszolgálását. Mindezek révén az Opcenter APS AP egy kulcsfontosságú eszközzé válik a versenyképesség, a jövedelmezőség és a vevői elégedettség növelésében érdekelt vállalatok számára. Az alapanyagok megfelelő időben történő beszerzése és felhasználása kiemelt jelentőségű feladat, az egyik legfontosabb termelést érintő probléma – a feleslegesen nagy kész- és félkész-áru, illetve a nyersanyagkészletek – kezelésében.

 

A termeléstervezés során a szoftver támogatja a véges és a végtelen erőforráskapacitások kezelését, valamint változatos időbeli felbontás – napok, hetek vagy hónapok – alkalmazását. Minden egyes rendelési tétel egyedi paraméterekkel látható el, így a tételszintű, egyedi tervezés is megvalósítható. Ezáltal akár tételenként is megadható például, hogy készletre (Make To Stock, MTS) vagy rendelésre (Make To Order, MTO) történő gyártási stratégia kerüljön-e alkalmazásra.

 

Az Opcenter APS AS termelésütemező rendszerrel való integrált használat esetén az ütemterv a termeléstervező szoftverbe (AP) visszavezethető, ezáltal a tervezett mennyiség korrigálható az ütemezett mennyiség pontosabb értékével, és a termelési vezérprogram (Master Production Schedule, MPS) újratervezhető.

 

Opcenter APS Advanced Planning (AP) főbb előnyei

  • Közép- és hosszú távú tervezési döntések támogatása
  • Erőforrások terhelésének kiegyenlítése
  • Termelési vezérprogram (MPS) gyors előállítása
  • Vevői igények változására történő hatékony és gyors reagálás

 

Különbség a termeléstervezés és a termelésütemezés között

Az alapvető különbség a termeléstervező és a termelésütemező szoftver között az, hogy a termeléstervezés időegység-alapú (év, hónap, hét, nap), és az időegységen belüli sorrendezés nem valósul meg. Ezzel szemben a termelésütemező rendszer folytonos időábrázolást alkalmaz, továbbá elvégzi a sorrendezést, aminek eredményeként napi vagy műszakszintű munkaterv készíthető. A feladatok megfelelő erőforrásokhoz rendelése kulcsfontosságú a hatékony termeléshez. Ennek érdekében termelésütemezés során – a termeléstervezéshez képest – sokkal részletesebb folyamatmodellek és rövidebb időablakok kerülnek alkalmazásra.

 

 

 

Letöltés

Kérjük, töltse ki az űrlapot a szakmai anyag letöltéséhez.

* kötelező mezők