plm üzletág

EG robot megoldások

EG robot megoldások
facebook icon EPLM a facebookon

ENTERPRISE GROUP ROBOTPROGRAMOZÁSI ÉS SZIMULÁCIÓS MEGOLDÁSOK

 

Az ipari robotok használatával sok esetben kiválthatunk unalmas vagy akár veszélyes manuális feladatokat, amivel növelhetjük a termelékenyéget. A robotok telepítése során ugyanakkor előfordulhatnak olyan problémák, amivel a megrendelő csak a helyszínen szembesül, pl. nem fér el a robot, vagy ütközik valamivel, vagy csak egyszerűen nem működőképes az előre elképzelt megoldás. E mellett vannak olyan pontos pályabejárást igénylő feladatok is, amelyek programozása hagyományos betanítással nem elvégezhető. Lehetőségünk van arra, hogy a robottal történő megmunkálási programot, vagy az általunk tervezett robotcellához tartozó folyamatszimulációkat előre elkészítsük különösebb robotprogramozói tudás nélkül, ezáltal már a tervezési fázisban kiküszöbölhetünk olyan problémákat, amivel csak később találkoznánk, illetve napi szintű programozás esetén jelentősen csökkenthetjük az improduktív időket.

Az alkalmazási terület szerint két jelentős csoportba sorolhatjuk a robotalkalmazásokat; a jellemzően csak pozicionálási mozgásokat végző anyagmozgató vagy szerelő műveletekre és a kötött pályás műveletekre, mint a különböző megmunkálások. Ezen két terület bár számos közös jellemzőt mutat, a mozgások programozásával szemben támasztott igények miatt, más szemléletű programozó megoldást igényelnek. Ráadásul adott területen belül is változhatnak az igények a feladat összetettségétől függően.

Szerelési vagy anyagmozgatási feladatok esetében a feladat összetettségét a gyártócella mérete és bonyolultsága, valamint a vezérlendő folyamatok határozzák meg. Egyetlen robot vagy egyszerű gyártócella kezelésére a ROBODK robotszimulációs megoldás nyújtja a legjobb ár/érték arányú megoldást, míg komplex cellák esetében előnyösebb lehet a Siemens folyamatorientált ROBOTEXPERT megoldásának alkalmazása. Ha nem csak egy cellát, de akár egy teljes gyártósort szeretnénk szimulálni, azt a Siemens PROCESS SIMULATE megoldásával tudjuk megtenni.

Kötött pályás műveleteknél elsősorban a pálya bonyolultsága határozza meg az igényeket. Könnyen belátható, hogy nagybonyolultságú pályáknál (3D-s felület vagy térbeli görbe bejárása) a hagyományos CAM rendszerek pályagenerálási funkcionalitására van szükség. Ilyen területekre iparágtól függően a HEXAGON ALPHACAM ROBOT (fa- és kőipar) és WORKNC ROBOT (szerszámgyártás, autóipar) megoldásait ajánljuk, amelyek ötvözik a CAM funkcionalitást a ROBODK szimulációs lehetőségeivel. Egyszerű pályák bejárása esetén a ROBODK szoftver önmagában is teljes körű megoldást nyújt. Összetett szerelések esetén közvetlen CAD integrációval, ami a SOLID EDGE szoftverrel biztosított, növelhető a programozás hatékonysága. Természetesen, ha a gyártócella bonyolultsága és a szimulációs igények indokolják, ebben az esetben is szükséges lehet a Siemens folyamatorientált ROBOTEXPERT, vagy PROCESS SIMULATE megoldása.

ENTERPRISE GROUP Robotprogramozási és szimulációs megoldások
  Anyagmozgatási vagy szerelési műveletek Kötöttpályás műveletek
- Festés, csiszolás, hegesztés
- Forgácsolás vagy kontúrvágás
Programozási megoldással szemben támasztott általános követelmények / lehetőségek
 • Robot mozgás szimuláció
 • Robot ütközés vizsgálat
 • Offline robotprogramozás
 • Megmunkálás program készítés
 • Egyszerű pályagenerálási funkciók
 • Népszerű robottípusok támogatása
 • Elterjedt fájltípusok olvasása
 • Virtuális valóság (VR szemüveg támogatás)
Programozási megoldással szemben támasztott egyedi igények /Javasolt megoldások Egyetlen robot kezelése vagy egyszerű (néhány robotos) cellák szimulációja és programozása RoboDK (opcionálisan SOLID EDGE illesztéssel)
TECNOMATIX
Egyszerű pályák mentén történő műveletek RoboDK (opcionálisan Solid Edge illesztéssel)
ROBOTEXPERT
Komplex robotcellák szimulációja és programozása TECNOMATIX Műveletek komplex pályák mentén:
 • Formafelületmarások
 • Szobrászat, vagy szabadformájú fa/kőmegmunkálás
 • Térbeli kontúrvágások, peremezés, sorjázás
ALPHACAM ROBOT WORKNC ROBOT RoboDK
CAM integrációval
Szerelési műveletek ergonómia vizsgálata TECNOMATIX
Párhuzamosan működő anyagmozgatási műveletek TECNOMATIX
Teljes gyártósor szimulációja anyagáramlással TECNOMATIX Teljes gyártósor szimulációja egyszerű pályák mentén történő műveletekkel TECNOMATIX
Alkalmazás előnyei:
 • A robot megfelelő szoftveres támogatással rugalmas gyártóeszközé válik
 • Összes robottípus egy platformon kezelhető, az egyszerű pályagenerálási funkciókkal rendkívül hatékonyan programozható
 • Gyártási folyamatvizsgálatok, ahol kiszűrhetők az anyagáramlásból és robotmozgásokból eredő ütközések
 • Ciklusidő ellenőrzése, ami segíti a gyártásütemezés pontos megtervezését
 • Robotprogramozás állásidő nélkül

Letöltés

Kérjük, töltse ki az űrlapot a szakmai anyag letöltéséhez.

* kötelező mezők