plm üzletág

Edgecam 2018 R1 újdonságok

plm

Edgecam 2018 R1 újdonságok
facebook icon Edgecam a Facebookon

Edgecam 2018 R1 - Újragenerálási idők csökkentése

A Vero Software cég által fejlesztett Edgecam 2018 R1 verziójának fejlesztései hatékonyságnövelő frissítést tartalmaznak mind a maró, mind az esztergáló nagyoló ciklushoz és kiküszöbölik a felesleges szerszámpálya újragenerálásokat.

Ez az új, továbbfejlesztett verzió kiemelkedő fontossággal bír a megmunkálócégek szemszögéből. Ugyanis, amikor egy felhasználó szerkeszt egy már meglévő utasítást, az Edgecam 2018 R1 nem generálja automatikusan újra az azt követő utasításokat. Ahogyan John Buehler, Edgecam márkamenedzser fogalmazott: “A megmunkáló szerszám szerkesztése esetén szintén elmarad az újragenerálás, ha a módosítás nem befolyásolja közvetlenül az adott ciklust, mint pl. hűtés vagy nagysebességű megmunkálás beállítása.

 A marás és esztergálás modulban is használatos profilozó ciklus két új funkcióval bővült. “Az alámetszett előgyártmány észlelése funkció tovább fejleszti az önmagában is erőteljes előgyártmány érzékelési funkciót. Ennek az opciónak a segítségével elkerülhetjük, hogy a szerszám a levegőben dolgozzon, ezáltal akár a felére is lecsökkentve a megmunkálási időt.

 Az úttörő Hullámforma megmunkálás esetén spirális megközelítési stratégiához a felhasználó szabadon állíthatja be az anyagba merülési spirál átmérőjét egy minimális és egy maximális érték megadásával.Az automatikus ütközésvizsgálat hozzáadásra került a nagyoló esztergáló ciklushoz, így az előző verziókkal ellentétben már nem szükséges a megmunkálandó profil manuális meghosszabbítása előgyártmány alkalmazása esetén. “Mivel ezt már nem a felhasználóknak kell sajátkezűleg elvégezni, így jelentős időt spórolhatnak meg már a CAM műveletek készítésének kezdetén. Ezenfelül az új funkció további előnye, hogy segítségével biztonságosabb szerszámpályák készíthetőek a Stratégiakezelővel végzett megmunkálások esetén.” - fogalmazta meg John Buehler.

 


A 2018 R1 támogatja a hosszlyuk fúrást, vagy másnéven ágyúfúrást. Az új stratégia lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy szabályozza a szerszám be- és kilépési illetve a fúrás közbeni technológiai paramétereit. Ez különösen fontos olyan esetekben ahol speciális ágyúfúró szerszámokat használnak, és a folyamat kifejezetten pontos NC kódot igényel.

 

A marás és esztergálás modulban is használatos profilozó ciklus két új funkcióval bővült. Új, kiszikrázó fogás került hozzáadásra a Összetett fogások paramétereihez, melynek segítségével a szerszám kihajlásból adódó pontatlanság szükség esetén kiküszöbölhető, egy fogásvételi érték nélküli fogás hozzáadásával. Ez kiváltképp hasznos kemény anyagok megmunkálásánál. A profilozó fogás ismétlése kiemelkedő pontosságú felületminőséget eredményez.

 


Ezen túlmenően az új előtolás módosítása köríveken funkció javítja a ciklusidő kalkulációt. Az Edgecam korábbi verzióiban a posztprocesszor módosította a körinterpoláció előtolását, amely pontos eredményt szolgáltatott, de így a rendszer által számolt ciklusidő nem volt pontos.

 

 

A JT Open fájl egy kisméretű 3D-s modellformátum, amelyet a Siemens PLM Software fejlesztett ki. Mivel ez a fájlformátum egyre nagyobb népszerűségnek örvend, ezért a jövőben ennek előnyeit egyre több felhasználó élvezheti a Parasolid kiterjesztést támogató testmegmunkáló licencből kifolyólag.

 

 

Továbbá az AutoCad 2018 verziójú DWG / DXF fájlok szintén támogatottak.

A manuális marási alaksajátosság szerkesztésével lehetőség nyílik a kézzel létrehozott alaksajátosság módosítására, ezzel elkerülve a teljes alaksajátosság újra létrehozását, ha pl. új, további élek megadása szükséges. Ez az újdonság előreláthatóan jelentős időt takarít majd meg a testmegmunkáló (Solid Machinist) felhasználók számára.

 Az Edgecam 2017 R2 verzióban elstartoló, Edgecam mérőmodul jelentős bővítésen esett át, ami számos új funkciót biztosít a szoftverhez,  John Buehler szerint "komoly előrelépés történt a posztprocesszor fejlesztése és az NC kimenet terén is köszönhetően az új Kódvarázsló beállításoknak, beleértve a Fanuc makrók támogatását is."

 A felhasználó teljes körű felügyelettel rendelkezik a mérési alaksajátosság szerkesztésekor. Megadhatóak mind az alaksajátosság mind pedig a mérőciklus tulajdonságai is.

A pont mozgatása opció a mérőmodulon belül két további lehetőséggel bír. „Tengely mentén rögzített” és „Felületen rögzített” amely lehetővé teszi egy mérési pont rögzített tengely mentén vagy test felületén történő igazítását.


A Sík alaksajátosság funkciót pedig továbbfejlesztették lehetővé téve a felhasználók számára a síklapúság becslését több mint négy pontban történő érintés adataiból kiindulva.

 

Az Edgecam 2018 R1 folytatja a párbeszédablakok folyamatos frissítését, illusztrációs képekkel és magyarázó szöveges súgóval kiegészítve a B-tengelyes kontúresztergáló ciklust és a 3- illetve 5-tengelyes ciklusablakokat. Ez nem csak segít a tapasztalt felhasználóknak, hogy könnyen értelmezzék a ritkábban használt utasításokat, de segíti a kevésbe jártas felhasználókat, hogy minél gyorsabban megértsék az Edgecam működését, alapvető funkcióit.

 Egy másik újdonság a határgörbe hozzárendelése ciklushoz az alaksajátosság tulajdonságok ablakában. Jobb minőségű szerszámpálya készül aktuális előgyártmány alkalmazása esetén testről felismertetett alaksajátosság alapú megmunkálás esetén. Az előgyártmány kontúr használata helyett - ami néha nemkívánatos fogásokhoz vezet - a szerszámpálya lemetszésre kerül az alaksajátosság befoglaló határaival. Ez különösen Stratégiakezelővel végzett automatikus szerszámpálya generálásnál hasznos.

John Buehler hozzátette: a 2018 R1 verzió számos 'felhasználói élményt' növelő fejlesztést tartalmaz, mint például az új, javított láthatóságú munkasík jelölő megjelenítése. “Az új nullpont jelölő szembetűnőbb, és funkciójának megfelelően eltérő megjelenéssel bír - darab nullpont, elhelyezési pozíció, megmunkálási nullpont. Ez kiváltképp fontos mikor több alkatrészből álló, bonyolult felfogótömbös, többoldalú megmunkálást végzünk.

Végül egy további funkció került hozzáadásra: a 2017 R2-ben bevezetésre került B tengelyes kontúresztergáló ciklushoz. "A maximális szöglépés paraméter finomítja a kimenő NC kódot és ezáltal jobb felületminőség érthető el komplex profilok esztergálása során." foglalta össze a márkamenedzser. 

 

Amennyiben szeretne többet megtudni az Edgecam 2018 R1 verzióról, vagy a korábbi, Edgecam 2017 R1 és R2 verziójáról, erre a linkre kattintva talál bővebb információt.  

 

Letöltés

Kérjük, töltse ki az űrlapot a szakmai anyag letöltéséhez.

* kötelező mezők