PLM Üzletág: Elindult az EPLM blog!

Elindult az EPLM blog!

20X GYORSABB
MODELLBETÖLTÉS AZ
EDGECAM 2016 R2-BEN
A SIEMENS BEJELENTETTE NÉPSZERŰ
TERVEZŐSZOFTVERÉNEK ÚJ VERZIÓJÁT:
SOLID EDGE ST9 – FEDEZZE FEL A
TOVÁBBI LEHETŐSÉGEIT
SOLID EDGE/
EDGECAM ORSZÁGOS
VERSENY 2016
az enterprise group plm üzletágának ingyenes magazinja 2016/1. szám

tartalom

3
ELINDULT AZ EPLM BLOG!
Az Enterprise Group PLM üzletága elindította blog.eplm.hu oldalát, mely hasznos információkat tartalmazva segít eligazodni a legjobban alkalmazható CAD/CAM megoldások témakörében.
4
SOLID EDGE/EDGECAM – ORSZÁGOS VERSENY 2016
Az Enterprise Group PLM üzletága évek óta megrendezi az Országos Solid Edge és Edgecam versenyt középfokú tanulmányokat folytató hallgatók részére – idén sem történt ez máshogy.
7
ADATKAPCSOLATI LEHETŐSÉGEK A RADANBAN
A lemeztechnológiában az egy alkatrészre szánt technologizálási idő nagyon kevés, így minden lépést igyekeznek automatizálni. A Radanban rengeteg lehetőség van erre.
8
A SIEMENS BEJELENTETTE NÉPSZERŰ TERVEZŐSZOFTVERÉNEK ÚJ VERZIÓJÁT: SOLID EDGE ST9
A Siemens PLM Software 2016. május 16-án jelentette be a méltán népszerű 2D/3D CAD tervezőrendszer, a Solid Edge következő, ST9-es verzióját.
10
20-SZOR GYORSABB MODELLBETÖLTÉS AZ EDGECAM 2016 R2-BEN
Nem kis örömünkre megérkezett az Edgecam 2016 R2! A cikkben számos hasznos újdonságról olvashat az új verzió kapcsán.
12
ALPHACAM A LIGNO NOVUM KIÁLLÍTÁSON
Idén is megrendezésre került a Ligno Novum faipari kiállítás a Construmával egy időben. Az eseményen központi téma volt az Alphacam.
13
SOLID EDGE TERMÉKADAT-KEZELÉS – MI A PDM JELENTÉSE?
A gépészeti 3D-s tervezés egyik alapvető, mégis kevésbé ismert része a PDM. Mit is értünk a PDM kifejezés alatt?
14
FAIPARI CNC MEGMUNKÁLÁSOK SABLONOKKAL
Mindennapi programozási feladatok gyakran ismétlődnek a CNC gép programozása során. Ezeknek a feladatoknak a gyorsítására lehet megoldás az Alphacam.
16
EDGECAM-SECO TOOLS NYÍLT NAP
2016. május 4-én az Enterprise Group PLM üzletága közös nyílt napot szervezett partnerével, a Seco- Tools-szal. A rendezvény központi témája az alkatrészmegmunkálás volt.
18
DR. EPLM: KARBANTARTÁSI CSOMAGOK, FRISSÍTÉSEK
Ebben a rovatban az általunk forgalmazott és támogatott szoftverekhez megjelenő karbantartási csomagokat és frissítéseket gyűjtjük össze.
18
SOLID EDGE TIPPEK, TRÜKKÖK
Cikksorozatunkban olyan tippeket és trükköket osztunk meg Önökkel, melyek rendkívül hasznosak lehetnek a napi munka során.

Impresszum

PLM Hírmondó

Az Enterprise Group PLM üzletágának ingyenes magazinja

Kiadja:

Enterprise Communications Magyarország Kft.

Főszerkesztő:

Béke Gyula

Szerkesztés, tördelés, grafika:

Corpus Communications

Elindult az EPLM blog!

Az Enterprise Group PLM üzletága elindította blog.eplm.hu oldalát, mely hasznos információkat tartalmazva segít eligazodni a legjobban alkalmazható CAD/CAM megoldások témakörében.

Üzletágunk több évtizedes mérnöki és informatikai tapasztalattal, illetve ipari múlttal rendelkező munkatársai szerkesztik e blogot, melyen a szakmai hírek és Siemens, valamint Vero szoftverek friss verzióinak bemutatása mellett megtekinthetők az EPLM TV adásai is.

Az oldal célja, hogy tapasztalatunkat átadva támogassuk munkáját és létrehozzunk egy olyan fórumot, mely interaktív és valódi szakmai párbeszédet tesz lehetővé.

Mentse el a blog.eplm.hu oldalt kedvencei közé, és reggeli kávéja mellé fogyassza aktualitásainkat!

 • Kövessen Minket! Legfontosabb híreinket ezentúl megtalálja ezen az oldalon, számos érdekességgel kiegészítve!
 • Segítünk Önnek választani! Információvezérelt világunkban segítünk Önnek kiválasztani a legjobban alkalmazható és leghasznosabb megoldásokat!
 • Tudásunkat szeretnénk továbbadni Önöknek! Megosztjuk Önnel szakmai tapasztalatainkat, számtalan hasznos és érdekes információt talál nálunk!
 • Kíváncsiak vagyunk véleményére! Interaktív kommunikációt folytatunk Önnel – ha kérdése merülne fel, mi megválaszoljuk!

CAD/CAM
hírek
első kézből

SOLID
EDGE/
EDGECAM

Az Enterprise Group – PLM üzletága évek óta megrendezi az Országos Solid Edge és Edgecam versenyt középfokú tanulmányokat folytató hallgatók részére. Idén sem történt ez máshogy, hisz április 8-án mérhették össze tudásukat az ország legjobb középiskolás diákjai Solid Edge és Edgecam szekciókban. Ezúton is gratulálunk a résztvevőknek, felkészítő tanároknak és külön elismerésünket fejezzük ki a győzteseknek.

Országos Verseny 2016

Országos Solid Edge Verseny 2016

A hivatalos megnyitó után mindenki elfoglalta a helyét a megfelelő teremben – mivel párhuzamosan zajlott az Edgecam verseny is –, míg a felkészítő tanárok az előtérben várakoztak, hogy diákjaik a lehető legjobbjukat nyújtsák, és fényesítsék a képviselt iskola hírnevét. A feladatsor kiadása után 180 perc állt a hallgatók rendelkezésére, hogy meggyőzzék tudásukkal a versenyt kiíró Enterprise PLM szakembereit. A verseny alatt minden eszközt (súgó, internet stb.) lehetett használni, hogy az életszerű példák megoldása a lehető legkönnyebben menjen. Miközben a diákok dolgoztak, addig a tanárok is átnézték a feladatokat, és egyöntetű véleményük az volt, hogy ez az elmúlt év legnehezebb feladatsora, de nem lehetetlen megoldani. A megoldásra szánt idő letelte után a hallgatók megebédeltek, majd a Seco-Tools Kft. által tartott szakmai bemutatón megismerkedhettek a legprecízebb forgácsoló szerszámokkal „éles” megmunkálás közben egy NCT gépen.

Mindez alatt a feladatok kijavítása és elbírálása megtörtént, amit az ünnepélyes eredményhirdetés követett:

I. helyezett – Molnár Ákos – Beszédes József MMIK (Magyarkanizsa)
II. helyezett – Kinka Árpád – Beszédes József MMIK (Magyarkanizsa)
III. helyezett – Hejberger Konrád – Beszédes József MMIK (Magyarkanizsa)

Szakmai különdíj:
Wiszthaller Bence – Energetikai Szakközépiskola és Kollégium (Paks)

Az Enterprise Group – PLM üzletágának nevében ezáltal is gratulálunk minden résztvevőnek és felkészítő tanárnak. Mind a díjazottak, mind a döntőbe jutottak értékes díjakkal mehettek haza, de azt gondoljuk, hogy szakmailag is sokat kaptak, amit igazolnak a pozitív visszajelzések.

Országos Edgecam
Verseny 2016

Április 8-án megrendezésre került az Országos Edgecam verseny is, amelyet idén is az NCT Akadémia központjában tartottuk meg.

A versenyen elért szép eredményekért gratulálunk minden döntőbe jutott hallgatónak és természetesen az őket felkészítő tanároknak is.

Külön gratulálunk
a helyezetteknek:

I. helyezett – Domján Tamás – Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Középiskola és Kollégium (Győr)

II. helyezett – Veisz Bálint – Energetikai Szakközépiskola és Kollégium (Paks)

III. helyezett – Sipos László Áron – Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Középiskola és Kollégium (Győr)

ADATKAPCSOLATI
LEHETŐSÉGEK A
RADANBAN

A forgácsolással ellentétben a lemeztechnológiában az egy alkatrészre szánt technologizálási idő nagyon kevés, így minden lépést igyekeznek automatizálni. A Radanban rengeteg lehetőség van a táblakiosztás, a szerszámpálya-készítés és a vágási sorrend meghatározás akár teljes automatizálására is, így a technologizálási folyamatok táblánként akár perces időintervallumra szűkülhetnek. Ha megvizsgáljuk, hogy egy vágási projektben mire fordítjuk a legtöbb időt, sokan meglepődve tapasztalják, hogy nem a technológia meghatározása, hanem a vágandó alkatrészek betöltése, azok darabszámának és anyagminőségének a beállítása viszi el a legtöbb időt.

További öt marási ciklus került átdolgozásra, melyek ábrákkal és eszköztippekkel lettek kiegészítve. Az Edgecam termékmenedzsere, Simon Mee szerint: „Ezek segítségével a felhasználók könnyebben megérthetik az adott paraméterek szerepét, valamint sokkal következetesebb felhasználói felületet eredményeznek”. Az érintett ciklusok: a Párhuzamosan láncolt, a Belső élek marása, a Síkmarás, a Síkfelület simítása és a Simítás állandó érdességmagassággal.

Az adatkapcsolat nem csak egyirányú lehet, a Radan az elkészült táblatervek és technológiaadatok információit (pl.: felhasznált táblamennyiség, gépidők, kihasználtságok stb.) vissza tudja adni a vállalatirányítási rendszernek.

Ez az adtabetöltési folyamat akár pár másodpercre is rövidülhet több száz különböző alkatrész esetén is, ami nagyban növelheti a lemezmegmunkáló gépek programozásának hatékonyságát.

A Siemens
bejelentette népszerű
tervezőszoftverének
új verzióját:

SOLID EDGE
ST9 – FEDEZZE
FEL A TOVÁBBI
LEHETŐSÉGEIT

A Siemens PLM Software 2016. május 16-án jelentette be a méltán népszerű 2D/3D CAD tervezőrendszer, a Solid Edge következő, ST9-es verzióját a Siemens PLM Connection Americas 2016 rendezvényen. Az utóbbi évek legerősebb, új Solid Edge verziója által nyújtott előnyökhöz a közeljövőben minden követéssel rendelkező felhasználó hozzájut.

A Solid Edge most bejelentett verziója számos területen nagyszerű újdonságokkal fogja segíteni a jelenlegi és a leendő felhasználókat a számítógéppel segített tervezés (CAD) területén. Az új, felhőalapú licenszelés és a testreszabás megoszthatósága, valamint a választható és biztonságos felhőalapú adattárolási lehetőségeknek köszönhetően további rugalmasságot ad a Solid Edge ST9-es verziója. A felhasználói igények alapján kifejlesztett, IT infrastruktúrát és szaktudást kevésbé igénylő, beépített, egyszerű termékadat-kezelésnek (EPDM) köszönhetően rendezettebben tárolhatóak a tervezési adatok, egyszerűbben oszthatóak meg, ami nagy könnyedséget fog jelenteni, ha egy vállalkozás – a fejlődésénél fogva – tovább szeretne lépni az adatbázis-alapú rendszerek irányába, mint az Insight, Solid Edge SP vagy a – világon a legnagyobb darabszámban eladott – Teamcenter.

A fejlesztők igyekeznek kiszolgálni a felhasználók mindkét táborát, így azokat is, akik a tervezési adataikat már valamilyen céllal a felhőben tárolják, mert számukra a különböző felhőalapú tárhelyekkel (Dropbox, Google Drive™) való integráció új lehetőséget nyújt a külsős partnerekkel való információcserében. A OneDrive for Business a fent említett egyedi lehetőség mellett további teljes IT infrastruktúrával járulhat hozzá az ST9 által hozott új lehetőségekhez, ellenszolgáltatás fejében.

A Solid Edge egyes verzióinak fejlesztései mindig is a felhasználói visszajelzéseken alapultak, ez tapasztalható most is: az új, testalapú átvezetésnek köszönhetően valós, gyártásalapú modellezéssel még precízebb alkatrészek hozhatóak létre. A szereléskörnyezet duplikálás parancsa megjelent a modellezési környezetekben is, amelyek esetében blokkok és koordinátarendszerek is felhasználhatóak referenciaként. A Solid Edge ST9 újabb nagy lépést tett az egyedi Szinkronmodellezési technológia és a hagyományos modellalkotás összeolvasztása területén a direkt visszajelzésnek köszönhetően. Az azonos modellek szerelésbe való beépítési jellemzői vagy a Szerelési kényszerkezelő kielégítik azokat a (jogos) igényeket, amelyeket nagy összeállításokkal dolgozó felhasználók támasztanak egy korszerű szoftverrel kapcsolatban. A rajzkörnyezet olyan egyedi megoldásokkal fogja szolgálni az ügyfeleket, mint a több szálon futó rajznézet-frissítés vagy a rajzlapok egyszerű kicserélése.

Más CAD szoftverek használóira is gondoltak a Solid Edge-nél, akiket a fejlesztőik nagy erőkkel „nyomnak” a felhőalapú, internetérzékeny, ki nem forrott megoldások felé – az Adatáttérés varázslónak köszönhetően a Solid Edge képes beolvasni a Solidworks modelleket és a hozzá tartozó rajzokat az asszociativitás megtartása mellett.

A fentebb említett újítások csak kiragadott példák azon számos projekt közül, amelyek belekerültek a 2016-ban megjelenő verzióba.

Az elmúlt évek szokásainak megfelelően az Enterprise Group – PLM üzletága (mint a Solid Edge vezető szállítója és támogatója) külön webinársorozatot szervezett, hogy az érdeklődők első kézből kapjanak használható információt a Solid Edge ST9-ről. A négy előadásra tervezett internetes, valós idejű bemutatókat ki kellett bővíteni a nagyszámú érdeklődésnek köszönhetően. Az előadások központi témája az új verzió volt, de a résztvevők bepillantást nyerhettek abba is, hogy az egyedi igények alapján kifejlesztett Add-On Center már most kompatibilis a Solid Edge ST9-cel, és jól illeszthető az új verzióban megjelenő egyszerűsített projektszemléletű adatkezeléshez. Azok az érdeklődők, akik nem tudtak elfoglaltság miatt részt venni az online rendezvények egyikén, a www.solidedgest.hu-n tekinthetik meg az újdonságokat.

„A fejlesztőkkel való nagyon jó kapcsolatunk abszolút tetten érhető ebben a verzióban, hisz számos olyan fejlesztés valósult meg, amelyeket a felhasználóink kértek rajtunk keresztül. A kollégáimmal nap mint nap azon dolgozunk, hogy a Solid Edge továbbra is az egyik legkedveltebb és leghatékonyabb megoldások eszköze legyen a gépészeti tervezőszoftverek területén, képviselve az ügyfeleink valós igényeit. A Solid Edge ST9 egy nagy lépést tett ebbe az irányba – és még nincs vége…” – jellemezte az új verziót Szűcs Imre, az Enterprise PLM ügyféltámogatási vezetője.

20-SZOR GYORSABB
MODELLBETÖLTÉS

az Edgecam 2016 R2-ben

Nem kis örömünkre megérkezett az Edgecam 2016 R2! Egyelőre még csak angol nyelven érhető el, de igyekszünk mielőbb összerakni a magyar nyelvű telepítőt, hogy Önök is használhassák az újdonságokban rejlő lehetőségeket. A minél izgatottabb várakozás érdekében az alábbiakban közzéteszünk néhány újdonságot!

Egyelőre néhány hasznos újítást emelünk ki – hamarosan az új funkciók teljes listája is elérhető lesz a http://edgecam.hu/edgecamlegujabbverzio weboldalon. A 2016 R2 újdonságokról szóló összefoglaló angol nyelven az edgecam.hu oldalon olvasható.

Edgecam 2016 R2 Újdonságok

Az új verziós most már teljes mértékben 64-bites szoftver, aminek köszönhetően nagyobb memóriahasználatra képes. Eddig az Edgecam bizonyos funkciói voltak csak 64-bites számításra képesek, mint a szimulátor és maga a megmunkáló motor. Ez sajnos még korlátozta a fájlméretet, de az új 64 bites rendszerrel lehetőség nyílt a nagyobb és a még több modellt, szerszámpályát tartalmazó fájlok tárolására.

20-szor gyorsabb modellbetöltés

A 64 bithez és egy újragondolt modellbetöltési metódushoz kapcsolódik, hogy a bonyolultabb geometriával rendelkező és több modellt tartalmazó ppf-ek betöltése akár 20-szor is gyorsabban történhet. Ugyan nem mértük stopperrel, de igenis érezhetően gyorsabban tölti be azokat a ppf-eket, melyek nagyobb méretűek, illetve összetett geometriai elemeket tartalmaznak.

Profilozó ciklus újdonságai

Sokan panaszkodnak a CAM rendszerekre, hogy sokszor felesleges sorokat is kiír a CNC programunkba, kézzel programozva sokkal racionálisabb programokat írunk. Az Edgecam 2016 R2-es verzió Profilozó ciklusa a kifinomult algoritmusának köszönhetően kevesebb NC mondatból építi fel a programunkat, mint az előző verziók Profilozó ciklusa. Most már lehetőségünk van letörő sarokstratégia alkalmazása mellett is sugárkorrekció alkalmazására. Finomították a Felületválasztás testről opcióval készített nyitott kontúrokon megmunkálását is, így most már nem gördül le a külső éleken a kiválasztott szerszám.

Testek betöltése automatikus beforgatás nélkül

Azok a felhasználóink, akiknél előfordult, hogy maguknak modellezték az alkatrészeket, sokszor kellemetlen lehetett, hogy az Edgecam automatikus testbeforgatása opció elforgatta mindig a darabukat. Ezt a Beállítások párbeszédablakban ki-be lehetett kapcsolni, de ehhez mindig be kellett lépni a beállításokba stb. Az új verzióban erre már nincs szükség, és a modell kiválasztása előtt könnyen tudjuk ezt módosítani.

ALPHACAM

a Ligno
Novum
kiállításon

Idén is megrendezésre került a Ligno Novum faipari kiállítás a Construmával egy időben. Központi téma volt az Alphacam, ami a rendszert ismerők számára magától értetődő. Hiszen többek között a famegmunkálás területén olyan megoldásokat kínál, mint a bútor- és faragott faminta tervezési segédeszközök, a szabadformájú táblakiosztás vagy akár a többtengelyes marás. Az Alphacam szoftver ráadásul akkor is egyszerű és gyors megoldásokat biztosít felhasználói számára, ha az alkatrészen különböző szögekben kell marásokat elvégezni, mikor már bonyolult, akár térbeli síkok létrehozása is szükséges.

A kiállításon a standunkon mindenki megtekinthette az Alphacamet, és lehetősége volt megtudni, hogy az Alphacam milyen megoldásokat nyújt az Ő cége/munkahelye számára, használjanak csak egy egyszerű 2,5-tengelyes faipari marót, vagy akár a legkomplexebb 5-tengelyes megmunkáló központot, akár vezérelhető megfogókkal.

A pénteki napon az érdeklődők egy órás előadásban megtekinthették, hogy a mindennapos programozási feladatokat hogyan lehet Alphacammel automatizálni.

SOLID EDGE
TERMÉK-
ADAT-KEZELÉS

Mi a PDM jelentése?

„…idő- és
költség-
hatékonyság.”

A gépészeti 3D-s tervezés egyik alapvető, mégis kevésbé ismert része a PDM. Mit is értünk a PDM kifejezés alatt? Ez az angol kifejezésből eredő rövidítés, amely Product Data Managementet jelent, magyarul a termelésben lévő alkatrészek adatait valamilyen rendezett, átlátható formában kezelhetjük. De ez nem csupán alkatrészekre igaz, ez nagyon fontos. Komplett szereléseket, projekteket tudunk egy helyről menedzselni, illetve a tervezési feladatokat szétosztani.

Ezeken felül az egész céges infrastruktúrát is ezen rendszerek köré lehet építeni, kezdve az árajánlatok, megrendelések kezelésétől egészen a tervezői csapatok munkafolyamatainak szétosztásáig. Van lehetőség ERP (vállalatirányítási rendszer) rendszerekhez való csatoláshoz is, tehát elmondható, hogy nagyon sokoldalú rendszerről beszélünk. Amely viszont talán a legfontosabb, és végeredményben ez hoz hasznot hosszú távon a cégeknek, az az idő- és költséghatékonyság.

Egy ilyen rendszer bevezetése megfontolandó akár kisebb vállalkozások esetében is, mivel 1-2 tervezőnél is előfordulhatnak olyan esetek, amelyek több órányi plusz munkát eredményeznek. Ezek a holtidők gyakorlatilag megszüntethetők, ezzel felgyorsítva a tervezési és egyéb más folyamatokat.

Ha a fent említettek alapján megoldást keres a nap mint nap előforduló adatkezelési problémáira, tekintse meg korábbi bejegyzéseinket, amelyek ugyanebben a témában nyújtanak információt.

FAIPARI CNC
MEGMUNKÁLÁSOK
SABLONOKKAL

Mindennapi programozási feladatok gyakran ismétlődnek a CNC gép programozása során, csupán az egyes elemek aktuális méretei változnak napról napra. Gondoljunk csak egy beltéri ajtóra. Ezeknek az ismétlődő, de mindig mégis kicsit változó feladatok gyorsítására lehet megoldás az Alphacamben létrehozható parametrikus vázlat.

A parametrikus vázlat olyan geometria, amit általunk meghatározott változók és összefüggések alapján vezérelni, módosítani tudunk, így egy újabb munka esetén elég kiválasztani az aktuális sablont, és a méreteit beírni egy táblázatba. Nem csak méreteket adhatunk meg, hanem egyes geometriai elemek függhetnek is egymástól, így például egy kivágás méretét szabályozhatja a nyílászáró szélessége is.

Az első lépés a kiinduló geometria/panel méretének meghatározása. Leggyakrabban ennek a három mérete (hossz, szélesség, vastagság) határozza meg a geometriánk legtöbb tulajdonságát.

A panel létrehozása után a különböző alakelemeket (levágások, furatok, zsebek/fészkek) kell megrajzolnunk, és megadni a méreteiket és pozíciójukat, ami lehet fix érték, változó vagy képlet. Változó esetén egy egyedileg módosítható paramétert hozunk létre, amelyet tetszőlegesen változtathatunk, képlet esetén viszont az adott geometria mérete más változóktól fog függeni (pl.: kivágás mérete = (panel szélesség/2) – panel vastagság).

Az így létrehozott sablonok akár egyszerű „húzd és dobd” módszerrel is megnyithatók. Mivel a rajzok mindig azonos szabályok alapján jönnek létre, egyszerűen létrehozhatjuk a megmunkálási stratégiáikat, amelyek segítségével a szerszámpálya- készítés is 1-2 kattintással megoldható.

A parametrikus vázlatokkal nem csak felső síkban lehet geometriákat létrehozni, hanem a panel oldalaira is, így akár zárhelyek, zsanérfészkek vagy bármilyen más kivágás is létrehozható az oldalakra.

Az egyes sablonok akár egymással is variálhatóak, így akár egy alap geometriához hozzá tudunk adni opcionális elemeket (pl. díszítések), melyek szintén „húzd és dobd” módszerrel kezelhetők, de akár a fogópontok segítségével egyedi méreteket is beállíthatunk nekik.

Az Alphacam parametrikus sablonjai segítségével a geometrialétrehozás és programozás tovább gyorsítható, és az állandó geometriai és megmunkálási szabályoknak köszönhetően a hibák száma is minimalizálható – ezért mindenképpen érdemes elgondolkodni a használatukon!

Edgecam–Seco–Tools
NYÍLT NAP

Egy olyan esemény került megrendezésre 2016. május 4-én, amely már többször is a levegőben lógott – idén azonban végre sikerült rá sort keríteni. Hogy mit is szerettünk volna szervezni? Egy olyan nyílt napot, ahol nem csak szóban beszélünk az Edgecamről, de a nap végén még némi forgácsot is termelünk.

A Seco-Tools-szal jó kapcsolatban állunk, mivel több éve használják az Edgecamet; mi, az Enterprise Group PLM üzletágánál is gyakran kérünk tőlük technológiai paraméterekkel kapcsolatos információkat; így a szervezés rendkívül gördülékenyen zajlott.

A nyílt nap az alkatrész-megmunkálásról szólt. A nap első felében a Enterprise Group CAD/CAM megoldásait mutatta be Szabó Zoltán és Kiss Tibor. Solid Edge, PartXplore és természetesen az Edgecam is megjelent a kivetítőn, így aki jelen volt, megismerhette, milyen lehetőségek vannak egy gyártandó alkatrész vizsgálatára (Solid Edge, PartXplore), majd hogyan lehet alkatrészeket „feldobálni” egy felfogó tömbre és gyorsan megmunkálni azokat. Végül pedig bemutattuk, milyen lehetőségek vannak Edgecamben, hogy növeli tudjuk az esztergánk hatékonyságát.

Ebéd előtt még mindenki megismerhette a Seco-Tools történelmét és legújabb megoldásaikat Suba Pál előadásában.

Ebéd után pedig Mátyás István kapta meg a figyelmet, és elkezdődött a forgácstermelés. Pár perc alatt 23 darab szerszám fordult meg a munkatérben, így mindenki láthatta, hallhatta, érezhette, mik a különbségek egyes szerszámcsaládok között. Egy kis füzetből a résztvevők nyomon tudták követni, hogy éppen melyik szerszám milyen paraméterekkel dolgozik, így nem lesz nehéz otthon még egyszer felidézni a látottakat, hallottakat.

Végezetül egy igencsak gyors körlapkás esztergálást lehetett megmutatni. Itt a hangsúly a gyorson volt, mivel az Edgecam új nagyolás hullámmintával ciklusát mutattuk be élesben. Aki ismeri az Edgecam hullámnagyolás parancsát maráskor, az könnyen el tudja képzelni, mit is nyújt az Edgecam hasonló szerszámpályája esztergáláskor. Elsőre minket is meglepett, milyen termelékenységnövekedést tud nyújtani ez az új pálya.

Összefoglalva: úgy érezzük, egy igen sikeres rendezvényt tudhatunk magunkénak – és nem árulunk el nagy titkot azzal, ha azt mondjuk: „hamarosan újra, ugyanitt”...

Szerkessze Ön
a következő
PLM Hírmondót!

Miről lenne kedve olvasni? Milyen PLM megoldások, szoftverújdonságok érdeklik? Mit látna legszívesebben a PLM Hírmondó hasábjain?

Szerkesztőségünk várja kedves olvasóink ötleteit, javaslatait a plm@corpuscom.hu e-mail címre. Írjon nekünk bátran!

Legyen Ön a következő PLM Hírmondó szerkesztője!

DR. EPLM:

karbantartási csomagok, frissítések

Ebben a rovatban az általunk forgalmazott és támogatott szoftverekhez megjelenő karbantartási csomagokat és frissítéseket gyűjtjük össze. Amennyiben régebbi verziókhoz van szüksége karbantartási csomagokra, akkor kérjük,

keressen meg bennünket a következő elérhetőségek egyikén:
hotline: +36-1-471-2380/2;
e-mail: plmsupport@eplm.hu!

Solid Edge:

Solid Edge esetében az utolsó két verzióhoz (jelen esetben ST7 és ST8) jelennek meg frissítések – elég a legutolsót letölteni, ezek tartalmazzák visszamenőlegesen is a javításokat.

Aktuális karbantartási csomagok Solid Edge ST7-hez:
Aktuális karbantartási csomagok Solid Edge ST8-hoz:

Ezek és egyéb karbantartási csomagok is itt érhetőek el: http://support.eplm.hu/solidedge/downloads/default.aspx

Edgecam:

Az Edgecam 2016 R1 szoftvercsomaghoz megjelent a 7. számú javítócsomag! A szoftver megfelelő működése érdekében kérjük, telepítse azt fel mielőbb. A javítócsomagot letöltheti az Enterprise Group support oldaláról, melyet az alábbi linken keresztül ér el:

Edgecam 2016 R1 javítócsomag: http://support.eplm.hu/edgecam/downloads/default.aspx

Ugyanezen a linken megtalálhatók a 2015 R1 és a 2015 R2 szoftver javítócsomagjai is.

SOLID EDGE TIPPEK, TRÜKKÖK

Cikksorozatunkban olyan tippeket és trükköket osztunk meg Önökkel, melyek rendkívül hasznosak lehetnek a napi munka során. Ezek az ötletek azon túl, hogy hasznosak, meggyorsítják a Solid Edge szoftverrel való tervezés folyamatát is!

 1. ALKATRÉSZ KÖZVETLEN
  MÓDOSÍTÁSA SZERELÉSBŐL

Nem szükséges a módosítani kívánt alkatrészt megnyitni szerkesztésre, a Solid Edge nyújt számunkra egy remek lehetőséget, ha szerelésen belül felület prioritás opcióval használjuk a kiválasztást (Ctrl+ szóköz).

Abban az esetben, ha a kiválasztott alkatrészünk hagyományos környezetben készült, akkor megkapjuk a kiválasztott felülethez, alakelemhez tartozó módosítási lehetőségeket. Dinamikus szerkesztésnél szerelésből módosíthatjuk a modellt!

Ha az alkatrész szinkron, akkor a „kormánykerék” és a felülethez tartozó méretek segítségével rögtön tudjuk szerkeszteni az alkatrészt.

 1. „A VONALBAN REJLŐ
  LEHETŐSÉGEK”

Vonal parancsban az ’S’ billentyű lenyomásával szimmetrikus vonalat tudunk készíteni, ST8-tól kezdve. A kezdőpont lesz a középpont. Az ’A’ varázsával a vonalról körívre váltunk. Az ’L’ segítségével tudunk visszatérni a vonalhoz.

 1. HOGYAN LEHETSÉGES
  A HAGYOMÁNYOS ALKATRÉSZ
  GYORSABB MÓDOSÍTÁSA?

Alkatrészkörnyezetben a SHIFT nyomva tartásával egyszerre több elemet választhatunk ki dinamikus szerkesztésre, ezzel is csökkentve a tervezési időt!

További Solid Edge tippekért és trükkökért keresse fel blogoldalunkat a blog.eplm.hu címen!

PDF letöltése