PLM Üzletág: A 2015-ös év a „kulisszák mögött”

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket kíván
az Enterprise Group PLM csapata!

PLM Üzletág:

A 2015-ös év a „kulisszák mögött”

EDGE VÁNDORKUPA 2015
BEMUTATKOZNAK
AZ EZÜSTÉRMESEK
ÉVES SOLID EDGE FELMÉRÉS
SZÁMÍTUNK VÉLEMÉNYÉRE!
SOLID EDGE ST9
RÖVID BEPILLANTÁS A VERZIÓ
ÚJDONSÁGAIBA
az enterprise group plm üzletágának ingyenes magazinja 2015/9. szám

tartalom

10
Edge vándorkupa 2015 bemutatkoznak az ezüstérmesek
Előző számunkban megismerhették a kategóriák első helyezettjeit, most bemutatkoznak a dobogó második fokán álló tervezők.
3
plm üzletág: a 2015-ös év a „kulisszák mögött”
A PLM üzletág rendkívül sikeres évet tudhat maga mögött: az esztendő végéhez érve Béke Gyula, üzletág igazgató a siker „titkáról” beszél.
5
éves solid edge felmérés számítunk véleményére!
Bízunk benne, hogy a kérdőív kitöltésével továbbra is lehetőséget ad számunkra ahhoz, hogy hozzájáruljunk üzleti növekedéséhez és sikereihez.
6
az új alphacam tovább csökkenti az átfutási időket
Az Alphacam 2016 R1 verzió több olyan újdonságot is tartalmaz, amely a faipari megmunkálások kezelését tovább gyorsítja.
7
Edgecam 2016 R1
Az Edgecam, a meghatározó megmunkáló szoftver legújabb verziója több mint 30 fontos új és továbbfejlesztett CAD és CAM funkciót tartalmaz.
14
rövid bepillantás a solid edge st9 verzió újdonságaiba
Néhány hete a Cincinnatiben (USA) megrendezett nagyszabású Solid Edge University rendezvényen engedtek rövid bepillantást az ST9-es verzió újdonságaiba.
18
Solid Edge university – Solid Edge társadalmak Cincinnatiben
A Siemens PLM Software október végén tartotta a Solid Edge University 2015 rendezvényt. A magyarországi Solid Edge társadalom az Enterprise Groupon keresztül képviseltette magát.
20
a Quadrispace bejelentette 2016-os termékpalettáját, html5-alapú 3d-s dokumentum publikálás támogatással
Az új publikálás lehetővé teszi a hozzáférést az interaktív 3D-s dokumentumokhoz a modern böngészőkben is.
22
Radan 2016 újdonságok
Megjelent a Vero szoftver lemeztechnológiai CAD/CAM rendszerének a legújabb, 2016-os verziója.
23
tanfolyami rend a nyilvános konzultációkhoz
Megoldásaink hatékony bevezetéséhez és alkalmazásához elengedhetetlennek tartjuk a felhasználók képzését.
23
dr. eplm – karbantartási csomagok, frissítések
Solid Edge esetében az utolsó két verzióhoz jelennek meg frissítések, az Edgecam 2015 R2 szoftvercsomaghoz pedig megjelent a hatos számú javítócsomag.
24
Tudásbázis, önképzés
Solid Edge és Edgecam gyakorlati tanácsok a hatékony és tökéletes munkához.

Impresszum

PLM Hírmondó

Az Enterprise Group PLM üzletágának ingyenes magazinja

Kiadja:

Enterprise Communications Magyarország Kft.

Főszerkesztő:

Béke Gyula

Szerkesztés, tördelés, grafika:

Corpus Communications

PLM üzletág:
a 2015-ös év a „kulisszák mögött”

A 2015-ös esztendő végéhez érve górcső alá vesszük az egyes projektjeinket, azok eredményeit, a tanulságokat, és mindezeket figyelembe véve megfogalmazzuk a jövő évre vonatkozó céljainkat, elképzeléseinket. Az Enterprise Group PLM üzletága rendkívül sikeres évet tudhat maga mögött – ez a siker pedig komoly erőfeszítések eredménye, melyek mindegyike több részből tevődik össze. Béke Gyula, PLM üzletág igazgató ezekről az összetevőkről, a siker „titkáról” beszél.

Mivel jellemezhető átfogóan a PLM üzletág 2015-ös éve?

2015-ben fontos lépés volt a PLM üzletág háza táján, hogy elindítottunk egy szervezetfejlesztési projektet, mely célja, hogy még professzionálisabban, még differenciáltabban tudjunk működni, s kellő alapot tudjunk biztosítani a további növekedéshez és az egyre növekvő számú ügyfél homogén minőségű kiszolgálásához.

A PLM üzletág jelentős növekedésnek indult ebben az évben. Minek köszönhető ez a fejlődés?

Az üzletág 2013-ban indult, és nem titok, hogy idén már kétszámjegyű növekedést értünk el az előző évhez képest. Rengeteg új ügyfelet szereztünk, és új üzleti vonalakon indultunk el: a Siemens PLM Software-től, a PLM szoftverek globális piacvezetőjétől 2014-ben értékesítési jogot kaptunk a Tecnomatix gyártásszimulációs szoftverrendszerhez, valamint idén márciusban már teljessé vált a Siemens-portfóliónk azzal, hogy elkezdtük forgalmazni az NX-et, az integrált megoldást nyújtó CAD/CAM/CAE tervezőrendszert. Előbbi megoldás forgalmazása egy rendkívül dinamikusan növekvő piacra való belépést jelent, s az idei évben meg is történtek az első sikeres eladások ezen a területen, több új Tecnomatix felhasználónk van. Az idei év jelentős része az NX szoftver disztribúciójára való felkészüléssel telt, a szükséges kompetenciák birtokában megtörténtek már az első értékesítések az utolsó negyedévben. Lényeges, hogy a teljes Solid Edge lokalizációt az Enterprise Group végzi nagy precizitással hazánkban a Siemens megbízásából – sőt azt is elárulhatom, hogy a 2016-ban megjelenő ST9-es verzió magyarítási munkálatai is javában zajlanak már.

A CAM szoftverek területén szintén kiemelkedő évet tudhatunk magunkénak: a tavalyi 25%-os növekedést is felülmúlva 35% fölötti növekedést értünk el. A Vero CAM termékkínálatából továbbra is az Edgecam alkatrész forgácsoló CAM megoldás a legkelendőbb ügyfeleink körében; a Radan lemeztechnológiai szoftver részesedése is egyre jelentősebb, mind az eladott munkahelyek száma, mind árbevétel tekintetében. Jövő évi terveink közé tartozik az erőforrásaink növelése ezen a szakterületen, valamint a kompetencia bővítése az faipari (Alphacam) és a szerszámgyártási (Visi) területeken.

A PLM üzletág nevéhez számottevő rendezvények is kapcsolódnak. Melyek ezek, hogy zajlottak az idei évben?

Ebben az évben vágtunk bele az EPLM nyílt napok megszervezésébe, aminek rendkívül nagy sikere és pozitív visszhangja volt. Az idei nyílt napjaink mind teltházasok voltak, így jövőre hat ilyen rendezvényt is tervezünk tartani különböző témákban.

Éves szakmai konferenciánkat, az EPLM Trends rendezvényt ősszel új helyszínen, az Aquaworld Resort Hotelben tartottuk, melyre több mint 220 érdeklődő látogatott el. Az egész napos rendezvény során mindenki találhatott számára érdekes témát, hiszen a plenáris előadások után 4 tematikus szekcióban folyt tovább a program. A már megszokott Solid Edge és Vero CAM szekciók mellett idén először az NX és a Tecnomatix termékek is különálló szekciót kaptak. Itt mutattuk be új saját fejlesztésünket, az EPLM Add-On Centert is, mely a tervezést, az árajánlat-készítést, a gyártást és a dokumentációkészítést gyorsítja meg a Solid Edge szoftverben. A fejlesztésben a közel 25 bővítmény különböző funkcionalitással segíti a tervezőmérnökök munkáját. 2016-os terveink között szerepel az Add-On Center továbbfejlesztése olyan bővítményekkel, melyek a CAM-es szoftvereinkhez, az Edgecamhez és a Radanhoz kínálnak új funkciókat. Az EPLM Trends 2015 konferencia adott otthont az Edge Vándorkupa díjátadónak is; a verseny célja, hogy bemutassa és értékelje a hazai Solid Edge és Edgecam felhasználók munkáit – oktatási kategóriában is. Természetesen jövőre is folytatni kívánjuk ezt a tradíciót.

A rendezvények között fontos megemlíteni még az Országos Solid Edge és Edgecam Versenyt is, mely már több éve hatalmas népszerűségnek örvend a középiskolások körében. Idén rekord mennyiségű, több mint 50 nevezés érkezett, összesen 15 középiskolából, de célul tűztük ki, hogy a jövőben a versenyt még több középiskolára kiterjesztjük.

Kellemes olvasgatást és békés, áldott ünnepeket kívánok a teljes PLM csapat nevében!

Változások történtek az ügyfelekkel való kapcsolattartás, a kiszolgálás, a kommunikáció terén is. Melyek a legfőbb újdonságok ezen a területen?

Így van, ezen a téren is fejlődtünk: az egyik fontos projektünk a 2015-ös évben a weboldalunk megújítása volt, melybe jelentős energiát fektettünk. Emellett megújítottuk support oldalunkat is, amelyen keresztül partnereink rengeteg videóanyagot is elérhetnek.

Rendszeres webinárjainkkal a CAD, CAM, PLM rendszereink speciális területeit, illetve az ezeket kiegészítő megoldásokat mutatjuk be, amivel átfogó tudást adunk ügyfeleink kezébe.

Az ügyféltámogatás színvonalának további emelése érdekében négy új kolléga csatlakozott hozzánk ügyféltámogató mérnöki pozícióban – jövőre további bővülést tervezünk ezen a téren is.

Szintén lényeges, hogy idén indítottuk el PLM Hírmondó magazinunkat, mellyel mindig a legfrissebb újdonságokat, legrelevánsabb információkat szeretnénk eljuttatni Önökhöz, s melynek a kedves olvasó épp a kilencedik számát tartja a kezében. Remélem, ezúttal is hasznos tartalmakat talál magazinunkban, és jövőre is olvasóink között tudhatjuk!

Éves Solid
Edge felmérés

Számítunk véleményére!

A Siemens PLM Software-nél az elsődleges célunk az, hogy hozzásegítsük Önt és vállalkozását ahhoz, hogy sikeres legyen. Ezért várjuk minden évben izgatottan, hogy felhasználóink részt vegyenek az éves Solid Edge felmérésben. A felhasználóinktól kapott visszajelzések felbecsülhetetlenek számunkra a hosszú távú tervezéshez, megszabva a termék fejlesztésének irányvonalát – nemcsak a soron következő, hanem jövőbeli verziókhoz is.

Számíthatunk a részvételére ebben az évben? Ez az Ön és a mi üzleti sikereink szempontjából is fontos!

A felmérés kilenc érdeklődési terület szerint lett részekre bontva, és körülbelül 15 percet vesz igénybe a kitöltése – egy kis időráfordítással Ön is befolyásolhatja a Solid Edge jövőbeni funkcióit, fejlesztési irányát.

A részvételhez kattintson ide! A felmérést 2015. december 18 előtt érheti el. Minden választ névtelenül és teljesen bizalmasan kezelünk.

Bízunk benne, hogy a kérdőív kitöltésével továbbra is lehetőséget ad számunkra ahhoz, hogy hozzájáruljunk üzleti növekedéséhez és sikereihez.

Az új Alphacam tovább
csökkenti az átfutási időket

Az Alphacam 2016 R1 verzió több olyan
újdonságot is tartalmaz, amely a faipari
megmunkálások kezelését tovább gyorsítja.

Az Automatizálás kezelővel a 2D-s és 3D-s CAD fájlokra készthetünk megmunkálási sablonokat, melyek alkalmazásával a szerszámpálya-készítés és teljes dokumentálás akár másodpercekre is rövidülhet. Egy hagyományos CAM szoftverben a fájlokat egyenként töltjük be, és ha van is valamilyen automatizálási lehetőség, egyenként futtatjuk le azokat. Az Automatizálás kezelő segítségével akár csoportosan is megnyithatunk alkatrészeket, amelyekre egyszerre tudjuk lefuttatni az előre beállított gyártási folyamatokat, ezzel minimalizálva a programozási időt.

Egy másik automatizálási lehetőség a most megjelenő Parametrikus vázlatkészítő, amelyben előre elkészthetjük a szabványos megmunkálási elemeket (csapozás, zárhelykimunkálás stb.), és azokat tetszőleges számú paraméter segítségével és az egér mozgatásával elhelyezhetjük az alkatrészen. Így akár szabványos elemeket tartalmazó, de egyedi méretű ajtó programozása is pár perc alatt elkészíthető.

Az itt felsorolt újdonságokon kívül az Alphacam
2016 még további fejlesztéseket tartalmaz,
amelyek többek között érintik a szimulációt, a
táblaoptimalizálást, valamint a szerszám-
és előgyártmány-kezelést.

A meglévő CAD-es geometriák gyors módosítását segíti az új 2D transzformálás parancs, ahol a geometriát a vezérpontok mentén akár az egér segítségével is tudjuk mozgatni, forgatni, növelni/kicsinyíteni és torzítani.

Továbbfejlesztették a fűrészelési lehetőségeket, ami a kő- és faipar számára is nagyon fontos. Újabb lehetőségek nyíltak belső ívek és zsebek megmunkálására fűrésztárcsával, és akár a vezérlő gyári ciklusaiban is kiadhatók a fűrészelés pályák. A felhasználói felület is megújult: a felhasználók választhatnak, hogy az eddig használt „varázsló” segítségével vagy egy nagyobb rugalmasságot biztosító füles/ablakos felületen szeretnék-e a szerszámpályákat létrehozni. A műveletek a még könnyebb használat érdekében interaktív képekkel segítik az egyes opciók megértését.

EDGECAM 2016 R1

Az Edgecam, a meghatározó megmunkáló szoftver legújabb verziója több mint 30 fontos új és továbbfejlesztett CAD és CAM funkciót tartalmaz a marás, az esztergálás, valamint a huzalos szikraforgácsolás területén.

Nagyoló beszúrás opció
– Simító beszúrás ciklus

Az esztergálással foglalkozók profitálhatnak a Simító beszúrás ciklusban megjelent új időmegtakarító Nagyoló beszúrás opció használatából. Egyetlen beszúró szerszámpálya készül a beszúrás jellegű alaksajátosság középvonalán, és ezután a ciklus a szokásos módon simítja be az alaksajátosság felületeit. Ez eltávolítja az ott lévő anyag legtöbb részét, amihez eddig Nagyoló beszúrás ciklusra volt szükség.

Lejtős megmunkálási stratégia
– Nagyoló esztergálás

A Nagyoló esztergálás hullámmintával alapján a már meglévő Nagyoló esztergálás kiegészül egy új Lejtős megmunkálási stratégiával. Ez a módszer tipikusan a mély üregek kétoldalú esztergalapkákkal történő kialakításakor alkalmazható, mely meghosszabbítja a szerszám éltartamát azzal, hogy az él érintkezési pontja folyamatosan változik, megelőzve ezzel a hátfelület jelentős kopását. Az új stratégia csökkenő fogásmélységgel is használható.

Ábrák a ciklusok párbeszédablakaiban

További öt marási ciklus került átdolgozásra, melyek ábrákkal és eszköztippekkel lettek kiegészítve. Az Edgecam termékmenedzsere, Simon Mee szerint: „Ezek segítségével a felhasználók könnyebben megérthetik az adott paraméterek szerepét, valamint sokkal következetesebb felhasználói felületet eredményeznek”. Az érintett ciklusok: a Párhuzamosan láncolt, a Belső élek marása, a Síkmarás, a Síkfelület simítása és a Simítás állandó érdességmagassággal.

Edgecam Workflow Solids | EWS

Fejlesztések történtek az Edgecam 3D modellező szoftverében, az EWS-ben is. Az új 2D Offset utasítás megkönnyíti a tervezés folyamatát. Tetszőleges alakzatok és profilok duplikálhatóak és másolhatóak egy eltolási értékkel, csökkentve a vázlatkészítés idejét. Rengeteg idő takarítható meg a kényszerek készítésekor is, ugyanis most már nem szükséges kilépni a parancsból, mert a méret értéke közvetlenül szerkeszthető. A vázlatkészítés folyamán az elemek dinamikusan elhelyezhetőek nevezetes pontok és szögek mentén. Ezenkívül a továbbfejlesztett Kör utasítás most már tartalmaz egy Átmérő/Rádiusz beállítása opciót, amelynek segítségével több, azonos méretű kör helyezhető el a vázlatban.

ACIS Solids | Teljesítményjavító újítások

Az Edgecam 2016 R1 gondoskodik a memóriakezelési fejlesztések véghezviteléről több testmodell alkalmazása esetén. „Hasonlóan a Parasolid, az Inventor és Granite fájlokhoz, a felhasználók értékelhető teljesítménynövekedést tapasztalhatnak az ACIS modellek használatakor is. Ez megvalósítható azáltal, hogy csak egyetlen modell kerül tárolásra – amikor másolatra van szükség, az Edgecam hivatkozásokat készít az eredeti geometriáról. Azok a felhasználók, akik felfogó tömböket használnak vagy mellékorsóval rendelkező esztergákat programoznak, hatalmas előnyt szerezhetnek az új funkciók használatával.”

Műveletek fejlesztése

Számos jelentős fejlesztés történt a Műveletek funkcióinál, amelyeket használva különösen a kezdő vagy gyengébb Edgecam programozók is könnyen készíthetnek összetett szerszámpályákat. A Nagyolás, a Profilozás, az esztergáló, valamint a 4- és 5-tengelyes műveletek fejlesztésre kerültek, akárcsak az Élletörés művelet új verziója.

Nagyolás művelet

A Nagyolás művelet mostantól már előgyártmánykövető, és alkalmazza a hullámforma stratégiát is. Továbbá a Nagyoló esztergálás művelet támogatja a B-tengelyes megmunkálást, valamint a 4- és 5-tengelyes műveleteknél szükséges geometriák közvetlenül választhatóak a testmodellről.

Előgyártmányfrissítés-fejlesztések – Szimulátor

Egy közös funkció, az Automatikus előgyártmány, amely a marási és az esztergálási műveleteknél is elterjedt, mostantól még több időt takarít meg. „Az intelligens kódoláson keresztül az utasítás a továbbiakban nem igényli a gépfelépítés grafikai számításait” – mondta el Simon Mee. „Ez azt jelenti, hogy a Szimulátor innentől csak a szerszámpályákra koncentrál. Az újabb teljesítményjavító újításoknak köszönhetően a Szimulátor könnyedén fogja kezelni a nagy szerszámpályákat, amelyek jellemzően a nagyoló és az 5-tengelyes ciklusok esetén fordulnak elő. A Szimulátor most már csoportosítja a hasonló vágásokat, ezzel gondoskodva az optimális teljesítmény eléréséről.”

Megújult az edgecam.hu weboldal motorja, most már mobil eszközökről is könnyedén böngészhetünk.

Részleges furatok
– Alaksajátosság-keresés

Egy jövőbe mutató fejlesztés történt az automatikus Alaksajátosság- keresés utasításnál, ami azt jelenti, hogy a felhasználók beállíthatják a Részleges furatok szögét, amikor az alaksajátosságokat készítik. Ez az érték fogja befolyásolni, hogy mely furatok legyenek felismerve a megmunkálás számára. „Ez különösen hasznos abban az esetben, amikor az alaksajátosság összességében furatokból és részleges lekerítésekből áll, így már nem szükséges kézzel felismertetni a furat alaksajátosságot vagy létrehozni a körív elemet” – érvelt Simon Mee.

Szerszámgép-felépítés fejlesztések

Új funkció jelent meg a szerszámgép-felépítések terén is – folytatva az esztergálási képességgel rendelkező megmunkáló központok minél nagyobb fokú integrálását, az Edgecam 2016 R1 bemutatja a fej-asztal teljes funkcionalitású támogatását, beleértve a Siemens, a TNC és az ISO programnyelveket is.

Kiterjesztett ütközésvizsgálat

Az előző verzióban megjelent fejlesztésekre építkezve az Edgecam 2016 R1 bemutatja a kiterjesztett ütközésvizsgálatot és a tökélesített NC kimenetet a furatmegmunkálás esetén. Együttműködésben a Készülék frissítése utasítással, a Furatok ciklus elkerüli az ütközéseket a készülékekkel, a biztonsági és kiemelési értékek figyelembevételével. Simon Mee szerint ez az újdonság kifejezetten előnyös, amikor leszorítókat alkalmaznak a készülékezésnél. „A ciklus pályaváltási mozgásai minimalizálva vannak, melyek a készülékelemek környezetében, azok magasságából kerülnek kiszámításra, s ezzel a ciklusidő jelentősen csökkenthető.” Ennek eredménye, a dedikált kiemelési magasság, a CNC-program generálása során is megjelenik a szétdarabolt fúróciklusok között.

http://www.edgecam.hu/2016-R1-videos

Az egyes új funkciók videó formájában is megtekinthetők.

Huzalos szikraforgácsolás

A huzalszikra-felhasználók kamatoztathatják az új Intelligens ciklusban rejlő lehetőségeket. Ez a 2-tengelyes és 4-tengelyes megmunkálásokat egyetlen ciklusba kombinálja, amely elemzi a bemenő geometria alakját. Biztosítja, hogy a kimenő kód mindig visszaadja a megmunkálandó alaksajátosság geometriáját anélkül, hogy a felhasználónak bármit is tennie kellene.

Az Edgecam 2016 R1 szintén bemutatja a Szétválasztás teszt funkciót a huzalszikra szimulációban. „A felhasználók leellenőrizhetik, hogy a vágási hulladék elválasztható-e az alkatrésztől. A szimuláció megmutatja a vágás során keletkező szegmenseket, s azt is, hogy mely irányból távolíthatóak azok el. A felmerülő problémák ismeretében a felhasználók ennél a pontnál eldönthetik, hogy milyen beavatkozásokat tesznek a megmunkálással kapcsolatban. Ez különösen hasznos lehet bonyolult 3D-s alakzatok esetén, ahol nem mindig egyértelmű, hogy a szétválasztás lehetséges-e.

Edge
vándorkupa

Bemutatkoznak
az ezüstérmesek

2015

Idén is megrendeztük nagysikerű Edge Vándorkupa versenyünket, mely célja, hogy bemutassa, értékelje és összekösse a hazai Solid Edge és Edgecam felhasználókat. A megmérettetésre Solid Edge, Edgecam és Oktatási kategóriában érkeztek be pályamunkák, és az eredményhirdetésre az EPLM Trends 2015-ön, a PLM üzletág éves szakmai konferenciáján került sor szeptember 16-án.

A versenyre való nevezés feltétele a Solid Edge, illetve az Edgecam programok ismerete és használata, valamint a szoftverrel készített egyedi pályamunka leadása volt. Előző számunkban megismerhették a kategóriák első helyezettjeit, most bemutatkoznak a dobogó második fokán álló tervezők.

Solid Edge kategória II. helyezett

Guba Tibor a budapesti székhelyű Zenliten Carbon Composites Kft. CAD/CAM tervezője és programozója. A dinamikusan fejlődő cég 2 éve alakult, szénszálas termékek gyártásával és fejlesztésével foglalkozik. Tibor fő feladata a szerszámok tervezése, valamint a CAM programok elkészítése, technologizálása és a sorozatgyártás folyamatának optimalizálása.

A hasonló területen, illetve CAD/CAM mérnöki munkákkal 15 éve aktívan foglalkozó Tibor most először nevezett szakmai versenyre pályamunkájával.

Guba Tibor

„A Solid Edge és az Edgecam egy jól működő, megbízható, kompatibilis rendszernek tűnt számomra. A cég üzletpolitikája eltért a konkurens cég politikájától, ezért ennél a szoftvernél köteleztem el magam” – mondja Tibor, aki a szoftvert a Solid Egde V14-es verzió megjelenésétől kezdte el használni.

„A Vándorkupára egy rádió távirányítású (RC) Autogyro modellt terveztem, melyet működő formában le is gyártottam. A kompozit aluszerszámokat, melyek a karbon alkatrészekhez kellettek, az Edgecam rendszer segítségével készítettem el, ezzel szerettem volna demonstrálni a Siemens és a Vero által fejlesztett szoftverek kompatibilitását, valamint a CAD/CAM rendszer hatékonyságát” – meséli a pályamunkájáról. Tibor a munkája során mind a szinkron, mind a hagyományos modellezést használja, ezzel kihasználva a szoftver adta tervezői rugalmasságot.

Tibor jelenleg egy „experimentál” kategóriájú, kétüléses 450 kg felszálló súlyú autogyro-projekten dolgozik. „A légijármű tervezése során a nagy alkatrészszámú szerelések mellett kihasználom a Keyshot adta, szinte határtalan renderelési lehetőségeket is” – beszél Tibor a munkájáról.

Dudás Csaba

Csaba 2003 nyarán gyakornokként érkezett a Cooptim Ipari Kft.-hez – azóta is itt dolgozik, eleinte CNC esztergályos és marós feladatokat látott el, jelenleg pedig CNC-technológus mérnöki pozícióban tevékenykedik. A Cooptim fogyóelektródás hegesztőgépekhez gyárt hegesztőhuzal-előtoló mechanikákat, komplett szerelt részegységeket, valamint alkatrészeket. 2008-ban elvégezte a BME gépgyártástechnológia – géptervező szakát; munka mellett pedig Nemzetközi Hegesztő Szakmérnöki oklevelet szerzett. Az Edgecam szoftverrel az egyetemen találkozott először, ahol tanszéki demonstrátorként oktatott is. Munkájában a cégnél elsőként vezette be a CAM-programozást a gyártásba.

Edgecam kategória II. helyezett

„Az Edgecam használata nagyon sikeresnek bizonyult: az alkatrészek programozásának és a gyártás előkészítésének ideje, a kézi programozással elkövethető hibalehetőségek száma jelentősen csökkent. A szerszámkészítésben a 3D-s felületek megmunkálását az Edgecam bevezetése előtt kiadtuk, azóta jóval olcsóbban és hatékonyabban saját gyártásban tudjuk megoldani.”

„A Vándorkupára egy – évek óta folyamatosan gyártott – hegesztőhuzal-előtoló nyomásos alumíniumöntvény test több darabos, készülékre tervezett, indexelt 4 tengelyes megmunkálásával neveztem be” – mondja Csaba.

„Ez a feladat egy üzemen belüli technológiai fejlesztés része. 2014 augusztusában gyártókapacitásunk bővítésre került egy Akira Seiki V2.5XP 4 tengelyes megmunkáló központtal, melynek munkatere, teljesítménye, sebessége és pontossága lehetővé tette, hogy a bázisváltási hibákat elkerülve, egy befogásban, forgatva készre munkáljam az alkatrészt. Termelékenységünk a duplájára, a darab pontossága, reprodukálhatósága nagyságrendekkel nőtt”- meséli pályamunkájáról.

Csaba továbbá azt is elárulta, hogy az EPLM Trends 2015 rendezvényen az Edgecam mellett a Vero CAM egyéb újításai nyűgözték le. „Látva a lehetőségeket, a legújabb verziók, bővítmények, esetlegesen új programok beszerzése mellett döntve hatékonyabbak, versenyképesebbek lehetünk.”

Mind a Solid Edge ST8, mind pedig az Edgecam legújabb verziója számos újítást hozott. Erről, illetve a szoftverhasználattal kapcsolatos tapasztalataikról kérdeztük a díjazottakat.

„A Solid Edge legújabb szoftverújításai kapcsán nekem a valósághű lánchajtás-modellezés és az összetett szerelések tervezése vált be leginkább, melyek jelentősen megkönnyítik a mindennapi tervezési munkámat” – mondja Tibor, aki a következő verzióban szívesen látna új végeselem-analízis és optimalizálás funkciókat is.

„Az újdonságok közül kiemelném az automatizálási eszközöket, stratégiákat, melyek a megmunkálás programozásának idejét jelentősen tudják csökkenteni. Geometriai előkészítés után pár kattintással kiadhatóak a ciklusok. Nagyon felhasználóbarát továbbá az orsódokkolás, munkadarab-átvétel, valamint az alaksajátosságok különböző orsókon történő megmunkálásának beállítási lehetőségei és az időben szimultán mozgások összekapcsolásának funkciója” – beszél Csaba az Edgecam újításairól.

„A sorozatgyártások során gyakran előfordul, hogy az alkatrészeket egyedi azonosítóval, sorszámmal kell ellátni. Ez a pályamunkám esetében is így van, minden darabra külön sorszámot kell gravírozni. Ezt kézzel írt gravírozó makró alprogramok meghívásával tudtam megoldani, de ez nem automatizálható. A munkám során sokszor jól jönne, ha az Edgecamben lenne olyan gravír makró lehetőség, ami erre megoldást tud nyújtani” – fogalmaz Csaba, aki szívesen látna fejlesztéseket a G39 sarokív és X2-tengely megmunkálásai területein is.

Rövid bepillantás

A solid edge st9 verzió
újdonságaiba

A következőkben a teljesség igénye nélkül megismerkedhetünk a Solid Edge soron következő (ST9) verziójában helyet kapó néhány új funkcióval, fejlesztéssel. Néhány hete a Cincinnatiben (USA) megrendezett nagyszabású Solid Edge University rendezvényen engedtek rövid bepillantást az ST9-es verzió újdonságaiba. A nagysikerű eseményen kollégánk, Szűcs Imre is részt vett. Élményeiről egy külön cikkben, a 18-19. oldalon számolunk be.

A testreszabások és preferenciák kezelése

Az egyéni beállítások és felhasználói preferenciák (pl. Appdata fájlok, sablonok stb.) becsomagolhatók és magunkkal vihetők egy másik számítógépre. A CAD rendszergazda be tudja állítani a testreszabásokat egy csoportra vonatkozóan is.

Nagy felbontású monitorok támogatása

A Solid Edge ST9 támogatni fogja a manapság egyre népszerűbbnek számító nagy felbontású, például 4K-s monitorokat. A jelenlegi verziók ugyan most is jól meg tudják jeleníteni a grafikákat, de az ikonok és a menük elég kicsiben jelennek meg, így olvasásuk nehézkes lehet. Erre a problémára kínál megoldást az új verzió.

A megnyitott dokumentumok füleken
szerepelnek

Ha egyszerre több dokumentum is meg van nyitva Solid Edgeben, akkor ezek füleken fognak megjelenni. Ezáltal gyorsabban el lehet érni a modelleket. Fülekkel többféle program, például a böngészők felhasználói felületén is találkozhatunk, ezért a már ismert felületnek köszönhetően vélhetően sokaknak fog tetszeni az ablakok egyszerűbb kezelhetősége.

Blokkok használata vázlatokban

Az ST9-ben lehetőség lesz blokkok elhelyezésére szerelési és alkatrész vázlatokon is. Blokkok használhatók szerelési elrendezéseknél és alkatrészeknél is alakelemek pozícionálásához.

Szövegdobozok használata vázlatokban

A szerelési és alkatrészvázlatokat is elláthatjuk a jövőben feliratmezőkkel. DXF/DWG importálást is végrehajthatunk majd vázlatokba, vagy Rajz környezetből kimásolt geometriákat is használhatunk szövegdobozok létrehozásához.

Valódi multi-test alakelemek

Az ST9-től kezdődően lehetőség lesz a több testet tartalmazó (multi-body) modellek módosítására egyszerre, egyetlen alakelem felhasználásával. Ez le fogja egyszerűsíteni a kapcsolódó alakelemek tervezését és létrehozását, és csökkenteni fogja az alakelemek számát is.

Spirálgörbék

Egy új párbeszédablak teszi lehetővé, hogy az eddigieknél komplexebb paraméteralapú spirálgörbéket hozhassunk létre, ami rendkívül hasznos lehet torziós rugók és más hasonló geometriák esetében.

Test átvezetése

Egy új modellezési fejlesztés teszi lehetővé, hogy egy tömör testet átvezethessünk egy útvonal mentén, és így kivágásokat vagy kihúzásokat hozhassunk létre, pont mint ahogy a megmunkálás során egy szerszámot vezetünk végig egy vezérpálya mentén.

Lemezalkatrész összemetsződések figyelése a terítéken

Az ST9-ben a lemezalkatrész-környezet figyelmeztetni fogja a felhasználót, ha olyan lemezalkatrészt modellezne, amely kihajlított állapotban egymásba ütköző részeket tartalmaz. Így csökkenthető annak kockázata, hogy legyárthatatlan alkatrészeket tervezzen.

A terítékek orientációja is megváltoztatható lesz: mozgatás és forgatás parancsokkal pozícionálhatjuk a kiterített modellt az igényeinknek megfelelően.

Szerelési kényszerek kezelése

A szerelési kényszerek a jövőben egy külön ablakban lesznek áttekinthetők és szerkeszthetők. Különböző szűrőket és kiválasztási eszközöket is használhatunk a minket érdeklő kényszerek megkereséséhez, illetve egy javító eszközzel ki is javíthatjuk hibás kényszereinket.

Változótábla fejlesztések

A Változótáblában a változók csoportosítva lesznek, így lehetővé válik az elrendezésük. Ezen kívül HA – AKKOR feltételekkel megadott számításokat is végrehajthatunk majd.

Rajzi környezet

Az új furat kiolvasás funkciónak köszönhetően automatikusan kiolvastatható lesz az alkatrészen lévő furatok száma. Az egyes furatok típus alapján kerülnek meghatározásra.

Az ST9-ben már tűréstáblázatokat is használhatunk, mellyel az osztályos tűréssel ellátott méretek kezelése és ellenőrzése válik egyszerűbbé.

Eszközök

A Revíziókezelő felülete teljes „ráncfelvarrást” kap. Újdonság, hogy a fájltulajdonságok közvetlenül a táblázatból is szerkeszthetők lesznek, leegyszerűsítve ezáltal a leggyakoribb munkafolyamatokat. Egyszerre több tervezési verziót is össze tudunk majd hasonlítani – ami különösen hasznos lehet a projektek ellenőrzésekor.

Egy új funkciónak köszönhetően egyszerűen és gyorsan másolhatunk és csomagolhatunk össze projektfájlokat különböző mappákból egy új helyre. A modelleken kívül rajzokat, szimulációs eredményeket, valamint Office dokumentumokat (pl. Excel táblázatokat) is becsatolhatunk.

SolidWorks rajzok átvétele

A rajzok migrálását segítő új eszköz révén még tovább erősödik a SolidWorks fájlok importálásának hatékonysága. Az ST9 képes lesz többek között a szereléscsaládok, alkatrészcsaládok, anyagjellemzők és furatok adatainak és paramétereinek átvételére.

A Solid Edge ST9 rajzok teljesen asszociatívak lesznek a 3D-s modellel. A rajznézetek és a méretek frissülnek, ha a modell változik.

Solid Edge University – Solid Edge társadalmak Cincinnatiben

A Siemens PLM Software október végén (26-28.) tartotta a Solid Edge University 2015 rendezvényt Cincinnatiben. A legnagyobb, évente megrendezésre kerülő Solid Edge konferenciára a világ minden részéről érkeznek partnerek, felhasználók, érdeklődők. Ebben az évben is képviseltette magát a magyarországi Solid Edge társadalom az Enterprise Groupon keresztül.

A Solid Edge University – sok konferenciával ellentétben – nem a cégek saját magukat való bemutatásáról, hanem inkább az információszerzésről, a tanulásról és a kapcsolatépítésről szólt három napon keresztül különböző szekciókban. A rendezvénynek helyet adó város kiválasztása nem volt véletlenszerű: két évvel ezelőtt is Cincinnatiben volt megtartva ez az esemény – köszönhetően annak, hogy ebben a régióban nagyon erős a Solid Edge felhasználói közösség.

A Duke Energy Convention Center tökéletes választásnak bizonyult a konferencia helyszínéül, hisz az Amerikára jellemző hatalmas terek és a minőségi, jól szervezett kiszolgálás emelte a rendezvény színvonalát. Az első nap két párhuzamos esemény folyt: a Solid Edge Developer Day és a Design Management Workshop, ahová egyedileg jelentkezhettek az érdeklődök térítés ellenében. Ezek a szekciók a különböző lehetőségeket mutatták be, és a résztvevők saját maguk tesztelhették az egyes megoldásokat, valamint írhattak makrókat az előadok instrukciói alapján.

Az utolsó napon minden teremben szemináriumokon vehettek részt a látogatók, folytatva az előző nap témáit. Ezek az anyagok nyilvánosak, és letölthetőek innen:
SEU2015 előadások

Az Enterprise Groupot képviselő Szűcs Imre előadásának anyaga
itt megtekinthető!

Az összes résztvevő számára hétfő délután kezdődött az esemény egy álló fogadással, ahol számos felhasználóval és fejlesztővel meg lehetett ismerkedni, a régi barátok pedig üdvözölték egymást a világ minden tájáról. Nagy meglepetést keltett, hogy egyszer csak egy hatalmas tortát hoztak be, amivel megünnepelték, hogy szinte napra pontosan 20 évvel ezelőtt jelentették be a Solid Edge V1.0-t.

A másnap reggeli hivatalos megnyitón már csak a Solid Edge és az a köré épülő megoldások voltak a középpontban. John Miller (Senior Vice President, Mainstream Engineering Software) köszöntője után számos érdekes előadást hallhattak és láthattak a résztvevők. A Ross Robotics cégtől Philip Norman volt a fő előadó, aki a munkásságán keresztül mutatta be, hogy a Solid Edge mint mérnöki eszköz és a művészet (szobrászat, festészet) miként járult hozzá ahhoz, hogy egy moduláris rendszerű, univerzális robotot meg lehessen alkotni.

Előadást tartottak a legnagyobb, hazánkban már jól ismert partnerek is, mint a Quadrispace- től Brian Roberts, a Design Simulation Technologiestől Scatt Ziemba vagy a Microsofttól a Surface Pro 4-et és a Surface Bookot bemutató Simon Floyd. Mint minden évben, így idén is a legnagyobb érdeklődés a Solid Edge ST8 bemutatását övezte, amelyet Dan Staples (Vice President, Mainstream Engineering) és Craig Ruchti (Applications Engineer) dialógusa tett egyedivé és igazán élvezhetővé.

A rendezvény további részében szemináriumok voltak – összesen 75 darab, ami az ismeretbővítést segítette elő különböző témákban, mint például szinkronmodellezés, tippek és trükkök, adatkezelés. Az esti vacsora a helyi Cincinnati Reds baseballstadionjában volt, ahol kötetlenül lehetett beszélgetni a résztvevőkkel, fejlesztőkkel.

A kiállítóteremben nemcsak a partnerek kaptak helyet, hanem olyan termékek is, amelyeket Solid Edge-ben terveztek, mint a Pata Racing versenymotora vagy az első „3D-s nyomtatott autó”.

Ami változás volt az előző évekhez képest, hogy zárszóként Jeff Walker (Director, Solid Edge Products) betekintést adott a most fejlesztés alatt álló Solid Edge ST9-be, amely sok olyan új funkciót fog tartalmazni, amelyeket a felhasználók kértek. A soron következendő verzióba bekerülő legfontosabb újdonságokról bővebben a 14-17. oldalon olvashat.

„Egy ilyen rendezvény számtalan lehetőséget ad arra, hogy megismerjük mások felhasználói szokásait, és megosszuk tapasztalatainkat velük. A fejlesztőkkel tartott kerekasztal-beszélgetések alkalmával közvetlenül lehetőség nyílt a további fejlesztési igények leadására, így mindenképpen hasznosnak tartottam a részvételt” – nyilatkozta Szűcs Imre, az Enterprise Group ügyféltámogatási vezetője.

Imre személyesebb hangvételű, privát beszámolója itt olvasható:

A quadrispace bejelentette 2016-os termékpalettáját, html5-alapú 3d-s dokumentum publikálás támogatással

2015. november 17-én a QuadriSpace™ bejelentette termékeinek új verzióit, melyek a következők: Pages3D™ 2016, Publisher3D™ 2016 és Document3D™ Suite 2016. Bővebb információk a www.quadrispace.com/products weboldalon találhatók. Az új verzió a bevált ipari szabványokat alkalmazva biztosít technikai publikálást nyomtatáshoz, PDF-be történő mentéshez és webes megjelenítéshez.

A gyártó cégek könnyedén publikálhatnak a Pages3D-vel készített teljes dokumentumokat a webre. A HTML5 technológiának köszönhetően a dokumentumok hatékony megoldást kínálnak a 3D-s tartalmaknak a vezető böngészőkben történő megtekintésére, használjon akár PC-t, Mac-et, illetve iOS vagy Androidos eszközt. Külön bővítményekre nincs szükség.

Tekintsen meg és próbáljon ki online, interaktív módon egy 3D-s dokumentumot a következő weboldalon:
https://www.share3d.com/pages/aTzxtw.

Az új HTML5-alapú publikálás lehetővé teszi a hozzáférést az interaktív 3D-s dokumentumokhoz a modern böngészőkben is.

A HTML5-alapú webes publikáláson kívül a QuadriSpace szoftver a versenytársakhoz képest egyedülálló módon olyan komplett megoldást kínál, amely lehetővé teszi utasítások, katalógusok és más alapvető termékdokumentációk biztonságos publikálását. A QuadriSpace 3D-ready műszaki publikálási megoldásai segítségével a felhasználók meglévő 3D-s tartalmakat importálhatnak, professzionális dokumentációkat vagy illusztrációkat hozhatnak létre, majd ezeket kinyomtathatják, illetve PDF-et vagy webes tartalmakat készíthetnek belőlük. Solid Edge, SolidWorks, Autodesk Inventor, Creo, Pro/E, Rhino, Google SketchUp, DWF, STEP, IGES és más formátumok is támogatottak.

A QuadriSpace termékek és felhő-alapú szolgáltatások segítségével többek között a következő lehetőségek tehetők meg:

  • műszaki dokumentációk elkészítése szerelési utasításokhoz, katalógusokhoz vagy képzési anyagokhoz
  • informatív műszaki illusztrációk és dokumentációk publikálása nyomtatásához, PDF készítéshez és webes megjelenítéshez
  • szakmai anyagok online megosztása HTML5 alapon, bővítmények telepítése nélkül

Más publikus online példákhoz látogasson el a következő weboldalra:
https://www.share3d.com/pages.

A QuadriSpace elsőszámú terméke, a Pages3D 2016 egyedülálló módon teszi lehetővé felhasználói számára, hogy 3D-s CAD fájlokból teljes nyomtatott vagy interaktív dokumentációkat hozzanak létre szabadalmaztatott technológiájának köszönhetően. A Publisher3D 2016 segítségével 3D-s modellekből hozhatunk létre kész műszaki illusztrációkat. A QuadriSpace felhő-alapú web publikációs szolgáltatása, a Share3D pedig online műszaki közzétételi funkciókat kínál általános hozzáféréssel különböző HTML5-alapú dokumentum és illusztráció csomagokhoz.

A QuadriSpace tartalomkészítő termékeivel, felhő-alapú szolgáltatásaival, illetve együttműködést segítő alkalmazásival kapcsolatos további információkért látogasson el a www.quadrispace.com weboldalra. Share3D felhasználók ingyenesen létrehozhatók a www.share3d.com oldalon.

Radan 2016

újdonságok

Megjelent a Vero szoftver lemeztechnológiai CAD/CAM
rendszerének a legújabb, 2016-os verziója. Ebben
a verzióban a különálló modulok még szorosabban
kapcsolódnak egymáshoz, mivel most már a Radmax
és a Radtube modulok is Vero CLS licencelését használják.

A Radan 2016 támogatja a legfrissebb CAD formátumokat, köztük a Solid Edge ST8 formátumait is, így biztosítva, hogy a felhasználók gond nélkül hozzáférjenek és dolgozzanak CAD adatokkal. A szerszámpálya-készítés nagy újdonsága az interaktív automatikus szerszámpálya-készítés, ahol már nem csak egész táblára tudjuk lefuttatni az szerszámpálya-készítő algoritmusokat, hanem akár csak egy kontúrra, egy alkatrészre vagy a tábla egyes területeire is. Ezzel a

felhasználók még nagyobb rugalmassággal tudják elkészíteni a nekik tetsző megmunkálásokat. Az automatikus szerszámozás a nyitott profilok megmunkálásában is fejlődött: ezekre a speciális kontúrokra is definiálhatunk egyedi ráálló pályákat. (Korábban kézzel kellett a ráállást beállítani a nyitott kontúrok vágásánál, ha a technológia ezt megkövetelte.)

Egy új jelentésszerkesztő lehetőség is rendelkezésre áll. Míg korábban egy .xsl formátumú fájlban lehetett jelentéseket elkészíteni, a 2016-os verzióban egy grafikus felhasználói felület segítségével készíthetjük el az egyedi jelentéssablonokat. A Radbend élhajlító modulban most már lehetőség van rá, hogy hajlítás szimulációjában ne a CAD modellt lássuk, hanem a hajlítás során kialakult geometriát. Fejlesztették a kézi szerszámválasztás lehetőségét is, ami az automatikus szerszámozás mellett további rugalmasságot biztosít a hajlítások szerszámozásában. Valamit a folyamatkezelő ablakban is több információ áll rendelkezésünkre a munka során.

A Radtube csővágó modulban a csőszakaszok kiosztását fejlesztették. Az új verzióban még hatékonyabb automatikus kiosztások készíthetők, mivel ha szükséges, a szoftver a csőelemeket tükrözi, forgatja vagy átfordítja a minél jobb eredmény érdekében. A Radm-ax és Radtube szimulációját is továbbfejlesztették. A korábbi verziókban csak az NC-kódra korlátozódott a szimuláció, míg az új verzióban már a gép mozgását is nagy pontossággal láthatjuk – így mindig tudhatjuk, mit fog csinálni a szerszámgépünk. A Radan CAD funkciói is kiegészültek egy igencsak hasznos lehetőséggel: képekből (jpg, png, bmp stb.) dxf kontúrokat tudunk készíteni pár kattintással. Ezzel az opcióval egy eddig igencsak időigényes munkafolyamat gyorsult felt.

A 2016-os verzió az itt felsorolt fejlesztéseken kívül több újdonságot is tartalmaz, amelyek főként a még átláthatóbb és gyorsabb kezelést segítik.

EPLM konzultációk

Megoldásaink hatékony bevezetéséhez és alkalma-zásához elengedhetetlennek tartjuk a felhasználók képzését, beleértve az elinduláshoz javasolt alapszintű konzultációkat, továbbá a későbbi haladószintű vagy az új szoftververziók megjelenésekor javasolt frissítési szemináriumokat.

Ezen konzultációk mellett – akár egyidejűleg is – egyedi, cégre szabott konzultációkra is van lehetőség mobil oktatótermünk segítségével budapesti székhelyünkön vagy akár a megrendelő telephelyén is.

2015 decemberében és 2016 januárjában
a következő konzultációkat hirdetjük meg:

2015. dec. 14-16.

2015. dec. 17-18.

2016. jan. 18-20.

2016. jan. 21-22.

2016. jan. 25-27.

2016. jan. 28.

Solid Edge alapismeretek konzultáció

Radan alapismeretek konzultáció

Edgecam marás alapismeretek konzultáció

Alphacam alapismeretek konzultáció

Solid Edge haladó ismeretek konzultáció

Edgecam 2016 R1 Workflow frissítési konzultáció

Solid Edge ST8 Update Training konzultációk:

A nagy sikerre való tekintettel jövő januárban is (igény szerint) tartunk Solid Edge ST8 Update Training egynapos tanfolyamokat, amelyek keretein belül felhasználóink vezetett gyakorlatokon keresztül próbálhatják ki a Solid Edge legújabb verziójának újdonságait.

További részletek:
enterprise-group.hu/plm/esemenyek/solid-edge-st8-update-training

Amennyiben érdeklődik valamelyik konzultáció iránt, kérjük, keresse meg kapcsolattartóját, vagy írjon a plm@eplm.hu e-mail címre.

Időpont-egyeztetéshez és jelentkezéshez keresse Melkovics Péter kollégánkat a melkovics.peter@enterprisegroup.hu email címen vagy a +36 (30) 492 7784 telefonszámon.

dr. eplm:

karbantartási csomagok, frissítések

Ebben a rovatban az általunk forgalmazott és támogatott szoftverekhez megjelenő karbantartási csomagokat és frissítéseket gyűjtjük össze. Amennyiben régebbi verziókhoz van szüksége karbantartási csomagokra, akkor
kérjük, keressen meg bennünket a következő elérhetőségek egyikén:
hotline: +36-1-471-2380/2;
e-mail: plmsupport@eplm.hu!

Solid Edge:

Solid Edge esetében az utolsó két verzióhoz (jelen esetben ST8 és ST7) jelennek meg frissítések – elég a legutolsót letölteni, ezek tartalmazzák visszamenőlegesen is a javításokat.

Aktuális karbantartási csomagok Solid Edge ST8-hoz:
Aktuális karbantartási csomagok Solid Edge ST7-hez:

További karbantartási csomagok is itt érhetőek el.

Edgecam:

Az Edgecam 2015 R2 szoftvercsomaghoz megjelent a 6. számú javítócsomag! A szoftver megfelelő működése érdekében kérjük, telepítse fel mielőbb! A javítócsomagot letöltheti az Enterprise Group support oldaláról, amelyet az alábbi linken keresztül érhet el:

Ugyanezen a linken megtalálhatók a 2014 R2 és a 2015 R2 szoftver javítócsomagjai is.

Tudásbázis, önképzés

Solid Edge

Síkbeli mechanizmus – változóérték
motor – célértékkeresés

Jelenség: Hogyan célszerű bonyolutabb, síkbeli mechanizmusokat modellezni, illetve hogyan használjunk beállítható értékmotorokat és a célértékkeresést?

Megoldás:
https://www.youtube.com/watch?v=-IzfVWTpCww&feature=youtu.be

Végkövetkeztetés: Mechanizmusokat célszerű vázlatban megtervezni, mivel minden síkbeli kényszert egyszerűen szimulálhatunk. Könnyedén meg tudjuk vizsgálni, milyen geometria lesz az ideális a célunkhoz.

Solid Edge

Gyártási helyek megjelölése

Jelenség: Azoknál a cégeknél, melyeknek országosan több telephelyük van, előfordulhat, hogy a gyártás és a tervezés különböző helyeken folyik, ezért a gyártás helyét valamilyen formában meg kell jelölni.

Megoldás: Ilyen eseteknél célszerű SharePoint oszlopokat létrehozni, amelyek több választási lehetőséget tartalmaznak (például a telephelyek neveit). A gyártásra való kiadás során ezt meg is jelölhetjük, így a cégnél mindenki tudni fogja, hogy az adott termék hol kerül legyártásra.

https://www.youtube.com/watch?v=qCtdhZFrBF4

Végkövetkeztetés: A termékek gyártási helye könnyen és gyorsan megtekinthető, illetve tömegesen szerkeszthető a SharePoint Adatlap nézetében.

Edgecam

Licence-visszaadás

Jelenség: A hardveres konfiguráció megváltozása miatt a géphez kötött licencnek az új környezetben történő érvényesítésénél problémák merülhetnek fel, ha a kulcskód a régi konfigurációhoz kötődik.

Megoldás:
https://www.youtube.com/watch?v=QnIPzJg0vMw

Végkövetkeztetés: Ha lehetőség van rá, az új konfiguráció érvényesítése előtt, a licencet célszerű visszavonni a régi helyen.e.

Szerkessze Ön
a következő
PLM Hírmondót!

Miről lenne kedve olvasni? Milyen PLM megoldások, szoftverújdonságok érdeklik? Mit látna legszívesebben a PLM Hírmondó hasábjain?

Szerkesztőségünk várja kedves olvasóink ötleteit, javaslatait a plm@corpuscom.hu e-mail címre. Írjon nekünk bátran!

Legyen Ön a következő PLM Hírmondó
szerkesztője!

PDF letöltése