EPLM TRENDS 2015 - Találkozzunk szeptember 16-án!

EPLM TRENDS 2015

KAPCSOLÓDJON BE A JÁTÉKBA!

HintHunt – a magyar
szabadulószoba
világsikere
Megjelent a Solid Edge
legújabb verziója
PartXplore – Natív CAD
nézegető az Edgecam
termékcsaládban
az enterprise group plm üzletágának ingyenes magazinja 2015/7. szám

tartalom

4
„Solid Edge, a hasznos munkatárs”
Importált modellekkel mindenki találkozik,
legyen az egy tervező iroda vagy alkatrészeket
gyártó cég. Cikkünkben ezeknek a további
felhasználhatóságát tekintjük át.
3
A kevesebb néha több
Előfordul, hogy egy egyszerű feladat megoldását
pont egy összetett felhasználói felület bonyolítja meg.
Ilyenkor jól jön, ha szoftverünket testre szabhatjuk.
6
Hullámok között – az Alphacammel
Az Alphacammel egyszerűen elkészíthetőek a síkbeli
vagy akár térbeli hullámminták, ugyanis külön speciális
parancs segíti ezek megrajzolását.
7
PartXplore – Natív CAD nézegető
az Edgecam termékcsaládban
Az új Edgecam PartXplore ideális eszköz a 3D-s CAD
fájlok közvetlen megjelenítésére és elemzésére anélkül,
hogy az eredeti CAD alkalmazás rendelkezésre állna.
8
Egyedi igények, egyedi
megoldások – Fókuszban
a szerszámgyártók
Az idei évben portfóliónk a Vero Software egy újabb
piacvezető megoldásával bővült, ami kifejezetten
a szerszámgyártókat célozza meg.
10
HintHunt – a magyar
szabadulószoba világsikere
Egy magyar csapat messzemenően nagyot alkotott:
egy kreatív ötletből kiindulva létrehoztak egy olyan
rendszert, mely több, mint szabadulós játék.
12
EPLM Trends 2015
Kapc solódjon be a játékba!
Jöjjön el Ön is az EPLM Trends 2015-re, az Enterprise
Group PLM üzletágának CAD/CAM/CAE/PLM szakmai
rendezvényére, és kapcsolódjon be a játékba!
14
Új funkciók és eszközök a
QuadriSp ace legújabb verziójában
A QuadriSpace bejelentette a 2014 SP1 verziót, mely
továbbfejlesztett technikai illusztrációs eszközöket
kínál.
15
EPLM konzultációk
Megoldásaink hatékony bevezetéséhez és
alkalmazásához elengedhetetlennek tartjuk a
felhasználók képzését.
16
Megjelent a Solid Edge legújabb
verziója
A Solid Edge ST8-ban található innovációk lehetővé
teszik a hagyományos modellezés korlátainak és
határainak leküzdését.
18
Dr. EPLM – Karbantartási csomagok,
frissítések
Solid Edge esetében az utolsó két verzióhoz jelennek meg
frissítések, az Edgecam 2015 R2 szoftvercsomaghoz pedig
megjelent a 3-as számú javítócsomag.
18
Tudásbázis, önképzés
Solid Edge és Edgecam gyakorlati tanácsok
a hatékony és tökéletes munkához.

Impresszum

PLM Hírmondó

Az Enterprise Group PLM üzletágának ingyenes magazinja

Kiadja:

Enterprise Communications Magyarország Kft.

Főszerkesztő:

Béke Gyula

Szerkesztés, tördelés, grafika:

Corpus Communications

A kevesebb
néha több

Vannak olyan esetek, amikor egy egyszerű
feladat megoldását pont egy összetett és sok
opciót tartalmazó felhasználói felület bonyolítja
meg. Ilyenkor jól jön, ha szoftverünket testre
szabhatjuk, hogy csak azokat az opciókat lássuk,
melyekre szükségünk van. De az még jobb,
ha egy makróval az egész munkafolyamatot
automatizálni is tudjuk.

A fent említett egyszerű probléma például egy üvegvágó gép programozása Radannal. A gépen egy forgatható vágófejjel kell kivágni a különböző méretű téglalapokat. A hagyományos Radan munkafolyamattal meg kellene rajzolnunk a téglalapokat, be kellene állítanunk a szükséges darabszámokat, el kellene indítanunk egy automatikus táblakiosztást, egy automatikus szerszámozást – ami elkészíti a vágópályákat –, meg kellene adnunk az automatikus vágási sorrend meghatározást, és végül rá kellene kattintanunk az „NC program készítése és mentése” gombra. Ezek nem túl bonyolult lépések, de a hatékonyság növelése érdekében egy makrót készítettünk, ahol minden egy ablakon belül beállítható, és egyetlen gombnyomásra elkészíthetünk több táblányi NC programot.

Az ablak elején be kell írnunk a programok nevét, majd egy táblázatban megadni az alkatrészek X és Y méretét és darabszámát, és hogy forgatható-e az adott alkatrész. Meg kell adnunk a használni kívánt üvegtábla méretét, és opcionálisan a széleken elhagyni kívánt sávokat. Ezután már csak az „OK” gombra kell kattintani, és pár másodpercen belül automatikusan elkészülnek a szükséges NC-kódok a kioptimalizált táblákról. A makró automatikusan megrajzolja az alkatrészeket és elvégzi a korábban leírt lépéseket – mindezt felhasználói beavatkozás nélkül.

Ez a példa is jól mutatja, hogy mennyire fontos a szoftvereink testreszabhatósága és makrózási lehetőségei, hogy a mindennapi munkánk még egyszerűbb és hatékonyabb legyen.

Importált modellekkel mindenki
találkozik, legyen az egy tervező
iroda vagy alkatrészeket gyártó
cég. Cikkünkben ezeknek a további
felhasználhatóságát tekintjük át attól
függően, milyen geometriáról van szó,
és milyen mértékben szeretnénk azt
kezelni Solid Edge-ben.

Egy CNC forgácsolással foglalkozó vállalkozás nagy valószínűséggel rendelkezik CAM szoftverrel, így oda közvetlenül beimportálhatóak a modellek, amivel alapesetben nincs is gond, ha a modell alak-, méretés technológiahelyes. A tapasztalataink szerint ez az idealizált világ, ugyanis számtalan esetben nem érvényesülnek a fenti kitételek, viszont az alkatrészt le kell gyártani. Ez azt jelenti, hogy „tűzoltásként” helyben kell módosítani a modellt – egyeztetve a megrendelővel. Ilyen esetekben kihagyhatatlanná válik a Solid Edge, amely a szinkronmodellezési technológiának köszönhetően egyedülállóan jól kezeli az importált modelleket, megtakarítva az újramodellezés idejét és hibalehetőségét. A fenti csak egy kiragadott példa, de a Solid Edge nagy segítségére lehet a szerszámtervezőknek is abban, hogy egy jó minőségű modellel dolgozhassanak és készíthessenek szerszámot a gyártandó alkatrészhez.

Azt fontos kiemelni, hogy a Solid Edge szinkronmodellezési környezete nem vázlat, hanem topológiai alapon ismeri fel az alakelemeket, és szükség szerint gyűjti össze azokat az alakelemgyűjtőben. A beolvasást követően azonnal megvizsgálható a modell, hogy nincs-e rajta elfajult, hibás rész. Ha van, akkor az automatikus eszközökkel, felületmodellezéssel vagy egyszerű törléssel ezek könnyen orvosolhatóak.

A beolvasást, ellenőrzést és esetleges javítást követően már zárt modellel dolgozhatunk, ami azt jelenti, hogy hibátlan modellről van szó, de ez sokszor még nem elég. Különböző szoftverek eltérő algoritmusok szerint dolgoznak, így lehetséges, hogy ami az egyikben síkfelületnek tűnik, azt a másik szabadformájú felületnek értelmezi. Erre ad megoldást a Solid Edge Optimalizálás parancsa. Ezen parancs lefuttatásával – egy tűrésmezőt figyelembe véve – a felületeket analitikussá alakíthatjuk át, amely elősegíti a modell kezelhetőségét.

A tervezők sok esetben nem foglalkoznak gyártással, így más szempontból modelleznek, azonban ezeket az alkatrészeket valamilyen módon gyárthatóbbá kell tenni. Erre is alkalmas a szinkronmodellezési technológia, melynek köszönhetően modelltörténet nélkül, nagy hatékonysággal lehet a modellhez hozzányúlni, lemaradt oldalferdeséget rátenni, furatokat átméretezni, bordákat sokszorosítani vagy azonos részeket mintaként értelmezni.

A módosítások, szerkesztések méretekkel történhetnek, amelyek utólag a modellhez hozzáadva egyben a gyártandó alkatrészek méretei is lehetnek. A lemezmegmunkálás területén tevékenykedő cégek is kihasználhatják a szinkrontechnológia előnyeit, ugyanis a technológiai paraméterek (lemezvastagság, hajlítási rádiusz stb.) módosítása importált geometriára is lehetséges.

Összegzésül kijelenthető, hogy a Solid Edge-ben elérhető szinkronmodellezési technológia használata a gyártással foglalkozó cégek számára versenyelőnyt jelent, ha más CAD rendszerek modelljeivel kell dolgozniuk. Azon felhasználók számára, akik modelltörténet alapon szerettek eddig dolgozni, a Szinkrontechnológia megismerése új lehetőségeket jelent a gyorsabb módosítás világában.

az Alphacammel

A nyári melegben mindenki vízpartra vágyik a hullámok közé, azonban a hullámok nem csak hőség idején érdemelik meg a figyelmet. A belsőépítészek például előszeretettel használnak úgynevezett hullámfalakat vagy hullámtáblákat azért, hogy színesítsék és hangulatosabbá tegyék a lakások és irodák belső tereit.

Alphacammel egyszerűen elkészíthetőek ezek a síkbeli vagy akár térbeli hullámminták, ugyanis külön speciális parancs segíti ezek megrajzolását. Létrehozhatunk csupán síkbeli vagy Z irányú hullámokat is, de akár a kettő kombinációjára is lehetőség van. A geometriák létrehozásához csupán a hullámhosszakat, a hullámok távolságát, a

A létrehozott hullámgörbék hagyományos geometriaként jönnek létre, de egy szerszámválasztás után, a „Megmunkálás szplájn vagy vonallánc mentén” paranccsal már le is követhetjük a szerszámmal ezeket a térbeli görbéket, és el is készülhet ez az egyszerű, de annál látványosabb szerszámpálya.

Ezek a hullámparancsok is jól mutatják, hogy cége egy faipari CAM szoftver használatával milyen látványos, és mégis egyszerű gyártmányokkal tudja kibővíteni termékportfólióját.

minimális és maximális Z mélységét kell megadnunk, és máris kijelölhetjük a területet, ahová a hullámot szeretnénk. Ez a terület lehet egy hagyományos téglalap, kör, vagy épp egy szabadformájú zárt görbe is. A görbék nem csak az alapsíkon, hanem bármilyen ferde munkasíkon létrehozhatók.

Partxplore

Natív CAD nézegető az Edgecam termékcsaládban

A számos iparágspecifikus CAD/CAM szoftvert fejlesztő Vero cégnél napjaink fejlesztéseinek fontos alappillére a fejlesztőcsoportok összevonása, valamint a tudásmegosztás a különböző rendszerek között. Ezen együttműködéseknek köszönhetően jelent meg az Edgecam rendszerben a PEPS által kifejlesztett, piacvezető huzalszikra rendszer vagy az EWS testmodellező. Persze az együttműködés nem egyoldalú, így például az Edgecam által bevezetett nagysebességű, hullám formájú nagyolás bekerült az Alphacam és a Visi rendszerekbe is.

Az Edgecam 2015R2 verziójában ezen tudás- és alkalmazásmegosztásnak köszönhetően újabb taggal bővült az Edgecam termékpaletta. Az új Edgecam PartXplore ideális eszköz a 3D-s CAD fájlok közvetlen megjelenítésére és elemzésére anélkül, hogy az eredeti CAD alkalmazás rendelkezésre állna. Az egyértelmű, könnyen kezelhető felhasználói felület lehetővé teszi bármilyen típusú 2D/3D CAD fájl elemzését mind a kezdő, mind a gyakorlott felhasználók számára.

A CAD kapcsolófelületek széles skálája érhető el, így például a Catia V5, Catia V4, NX (Unigraphics), Parasolid, Creo Parametric (Pro/E), SolidWorks, Solid Edge, Cadds, IGES, STEP, Unisurf, STL (binary és ASCII), VRML, ISO toolpaths, DXF, DWG vagy a HPGL.

Az Edgecam PartXplore ugyanakkor nem csak egy kedvező árú fájlfordító, hanem jelentős segítséget nyújthat ajánlatkészítésben is, mivel a mérési lehetőségek, valamint a görbületi sugár- és síkfelület-analízis értékes eszköz a gyártási költség és idő gyors meghatározásához.

Bővebb információkat a
www.edgecam.hu/partxplore
honlapon talál.

Egyedi igények,
egyedi megoldások
Fókuszban
a szerszám-
gyártók

Az idei évben portfóliónk a Vero Software egy újabb piacvezető megoldásával bővült, ami kifejezetten a szerszámgyártókat célozza meg. A Visi egy teljeskörű CAD/CAM szoftvercsomag a műanyag fröccsöntő és a lemezalakító sorozatszerszámok tervezéséhez, illetve az ezeket felépítő alkatrészek megmunkálásához. A hatékonyság növelésének érdekében számos olyan célmegoldás áll rendelkezésre, melynek segítségével a tervezési és megmunkálási folyamatok időráfordításai radikálisan csökkenthetőek.

A Visi modellező része az ipari felhasználásban már általánosnak mondható Parasolid® keretrendszerre épül, amely – ötvözve a Vero által fejlesztett felületi technológiákkal – egy igazán erőteljes megoldást eredményez. Ezzel a gyakorlati felhasználásban szükséges tervezési lépések, modelljavítások és módosítások könnyűszerrel elvégezhetővé válnak, akár komplex geometriával rendelkező, nagyméretű modellek esetén is. A program kihasználja a 64 bites architektúrában rejlő lehetőségeket, melynek segítségével egyszerre hatalmas méretű adathalmaz tölthető be a memóriába, továbbá a 32 bites rendszereken percekig eltartó számítások így másodpercek alatt elvégezhetővé válhatnak.

A széleskörű CAD beolvasónak köszönhetően az iparban használatos CAD-rendszerek natív fájljai közvetlenül importálhatóak, ezáltal csökkenthető a köztes fájlformátumokból eredő fordítási hibák száma, valamint egyszerűsíthető a partnerekkel történő információcsere. A Visi egyetlen fájlban tárolja a projekttel kapcsolatos összes alkatrész 3D-s modelljét, az ezekhez kapcsolódó, a gyártás és az anyagbeszerzés számára fontos metaadatokat (anyagminőség, befoglaló méret, cikkszám stb.), a műhelyrajzokat, a megmunkáláshoz szükséges szerszámpályákat, illetve a szimulációs eredményeket is.

A Visi az előzőeken túl a kifejezetten a szerszámgyártók számára kifejlesztett megoldásokkal emelkedik ki a konkurens CAD rendszerek mezőnyéből, biztosítva a lehető legmagasabb szintű és gyors támogatást a munkafolyamat egyes részlépéseinek megvalósításában. A fröccsöntő szerszámok tervezését megelőző termékmodell-analízisek könnyűszerrel végezhetőek el, mint például az alámetszések vizsgálata, a falferdeség és a falvastagság, a felületi folytonosság és görbület ellenőrzése, a geometriai topológia egyszerűsítése, a nem látható modellhibák felderítése és kiküszöbölése vagy éppen a termékmodellt érintő módosítások helye és mértéke. A szerszámtervezés kezdeti, de kulcsfontosságú lépése a darab osztógörbéinek és osztófelületeinek meghatározása. Ehhez a rendszer számos automatikus létrehozási módot vonultat fel, de biztosítja a tervezői szabadságot is a generált eredmények felülbírálására. A kapott eredményből a rendszer automatikusan elkészíti a szükséges formabetéteket is.

Az osztás elkészítése után pár kattintással legenerálható a használni kívánt szerszámház minden fő eleme, így a különböző szerszámlapok, s ezek kötőelemei, a vezetőelemek és a központosító tárcsák is. A tervezés során további szabványos elemek építhetőek be a konstrukcióba a rendszerben található digitális katalógusból. A Visi számos neves normáliagyártó katalógusát tartalmazza, melyből a felhasznált szerszámelemek jellemző adatai automatikusan bekerülnek a darabjegyzékbe, valamint a konstrukció szempontjából lényeges felületek is kialakításra kerülnek a kapcsolódó alkatrészeken; ezek jellemző méreteit a felhasználó módosíthatja a katalógusban előírthoz képest. Például egy hengeres fejű, belső kulcsnyílású csavar esetén automatikusan létrejön a menetes, illetve a süllyesztett furat is az összekötendő alkatrészeken, a szabványos elem beszúrásával egyidejűleg. Lehetőség van továbbá ezen adatbázis bővítésére is tetszőleges 3D-s modellek importálásával, melyekhez szintén definiálható egy, a csatlakozó geometriák kialakítására szolgáló modell is. A szerszám működése szempontjából fontos kialakítások – úgy mint a hűtőfuratok, az elosztócsatorna vagy a beömlő gát – létrehozására szintén felhasználóbarát felületen van lehetőség, ahol számos előre definiált kialakítás közül választhat a felhasználó, s a jellemző paraméterekkel testre is szabhatja ezeket.

A Visi az előzőeken túl a kifejezetten a szerszámgyártók számára kifejlesztett megoldásokkal emelkedik ki a konkurens CAD rendszerek mezőnyéből, biztosítva a lehető legmagasabb szintű és gyors támogatást a munkafolyamat egyes részlépéseinek megvalósításában. A fröccsöntő szerszámok tervezését megelőző termékmodell-analízisek könnyűszerrel végezhetőek el, mint például az alámetszések vizsgálata, a falferdeség és a falvastagság, a felületi folytonosság és görbület ellenőrzése, a geometriai topológia egyszerűsítése, a nem látható modellhibák felderítése és kiküszöbölése vagy éppen a termékmodellt érintő módosítások helye és mértéke. A szerszámtervezés kezdeti, de kulcsfontosságú lépése a darab osztógörbéinek és osztófelületeinek meghatározása. Ehhez a rendszer számos automatikus létrehozási módot vonultat fel, de biztosítja a tervezői szabadságot is a generált eredmények felülbírálására. A kapott eredményből a rendszer automatikusan elkészíti a szükséges formabetéteket is.

További részletes információkat kaphat
a szoftvercsomagról, ha ellátogat a 2015.
szeptember 16-án megrendezésre kerülő
EPLM Trends 2015 rendezvényünkre.

HintHunt

A magyar
szabadulószoba
világsikere

Alig pár éve robbanásszerűen hódították meg a turisztikai attrakciók, extrém és szórakoztató programok toplistáját a zárt szobás, szabadulós játékok. Egy magyar csapat messzemenően nagyot alkotott: egy kreatív ötletből kiindulva, tehetséges emberek egy csoportja létrehozott egy olyan rendszert, mely több, mint szabadulós játék. Egy menekülőszoba, mely többször játszható. A remek üzleti modell és a jól átgondolt kivitelezésnek köszönhetően a HintHunt egy olyan magyar exportcikké vált, melyre mindannyian büszkék lehetünk.

Az ehhez hasonló real-life társasjátékok népszerűsége nem meglepő, hiszen legtöbbjük üzleti szempontból egyszerűen, kis kezdőköltségből felépíthető modell. Kezdetben elég egy üres lakás, egy kerettörténet, és persze a menekülést nehezítő rejtvények sorozata. A játékban résztvevőknek rendszerint egy óra áll rendelkezésére, hogy magukat, logikájukat próbára téve kijussanak a szobából.

A debreceni születésű Nagy Attila és Vinkler Csaba gyerekkori jó barátok, akik gazdasági pályáról tértek a kreatív, fejlesztői világ felé. A kezdetek kezdetén céltudatosan úgy döntöttek, hogy inkább a világpiac felé nyitnak, és Csaba angliai kötődését kihasználva 2012-ben nyitották meg első szobájukat,

London első menekülőszobáját is egyben. A sikerre alig egy évet kellett várni, azóta öt HintHunt szoba nyílt Londonban, franchise-partnereik Párizsban, Dubajban, Fokvárosban, Moszkvában működnek, és azóta is sorra kapják az ajánlatokat. A jó ötlet hirtelen nőtte nagyra magát, amivel az alapítok kezdetben nehezen tudtak lépést tartani. Ekkor társult a vállalkozáshoz Attila régi munkatársa és barátja, Budai László, aki átvette a cégvezetést. Attila maradt a cég kreatív embere, ő felel az arculatért, a dizájnért és a játéktervezésért. Csaba szervezi a munkafolyamatokat, tréningeket, és kapcsolatban áll a franchise-partnerekkel. László pedig biztosítja az ötletekhez a jogi és financiális hátteret. Így áll össze a HintHunt sikercsapata.

A szabadulós játékkal foglalkozó cégek gyorsan elterjedtek, ám hamar nehézségekbe is ütköztek. A játékmodell legnagyobb hátránya ugyanis pont az egyszer játszhatósága, valamint a nehéz skálázhatóság. A HintHunt ezen a területen teremt új kategóriát a konkurenciával szemben: egy technológiailag magas színvonalú, kreatív és minden elemében szoftvervezérelt szobát hoztak létre, ahol a feladat ugyanaz marad – feltörni a kódot és kijutni a szobából –, de a technológia lehetővé teszi, hogy ugyanabban a megépített szobában számtalan szimulációt (játékot, missiont) lehessen lefuttatni. Sőt a különböző városokban, országokban egy időben játszó csapatok akár versenyezhetnek is egymással.

A szobákat Budapesten, egy Bécsi úti üzemben gyártják, és innen lapra szerelve szállítják őket a világ különböző részeire. Itt készült a HintHunt legújabb fejlesztése, a Submarine is – a tengeralatti menekülés ősz elején indul el Bécsben, hamarosan Párizsban, Londonban és számos egyéb nagyvárosban is megjelenik. A gyártástól a karbantartásig minden műveletet a hazai telephelyen végeznek, a tervezésben pedig rendkívül

fontos szerepet játszott az Enterprise Group PLM üzletága által forgalmazott tervező szoftver, a Solid Edge is.

A franchise-partnerségnek komoly feltételeket szabnak, melynek fontos eleme a földrajzilag előnyös elhelyezkedés és a kalandorszűrés. A jelenlegi piacon ez a rendszer tűnik a leginkább fenntartható megoldásnak, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a HintHunt jelenleg sokkal több megkeresést kap, mint amennyivel végül szerződést köt, és így is 100 szobára van érdeklődés csak ebben az évben.

„Külön öröm számunkra, hogy a HintHunt csapatát ügyfeleink közt tudhatjuk, és hogy szoftvereink hozzá tudnak járulni egy ilyen előremutató és kreatív projekt sikereihez is. A Solid Edge újdonságairól, valamint a HintHunt sikereiről az EPLM Trends 2015 rendezvényünkön is hallhatnak részleteket majd vendégeink” – mondja Szűcs Imre, az Enterprise Group Solid Edge Ügyféltámogató mérnöke.

Gyorsaság és egyszerűség
a Solid Edge szoftverrel

A HintHunt Submarine magyar tervezői a tervezési folyamatokat a széles felhasználási lehetőséget nyújtó Solid Edge tervezőszoftverrel végezték. A tengeralattjáró szoba masszív vasszerkezet hatását kelti, de valójában minden eleme faanyagból készült. A szinkronmodellezési technikát a faiparban nemigen használják, ezért érdekes és újszerű lehetőség volt az ST8-at ilyen játékos közegben kipróbálni.

Kapcsolódjon be Ön is a játékba!

„A Submarine szoba tervezése 2D alapú szerelési folyamattal indult, akárcsak a bútorgyártás során. A folyamatot leginkább a szoftver változáskövető képessége segítette, ami ennél sokkal bonyolultabb modellezésnél is megállta már a helyét. Régóta dolgozom a Solid Edge szoftverrel, így ragaszkodtam hozzá. A gyártási folyamat tulajdonképpen egy egyszerű bútortervezés volt. Szinte gyerekjáték” – mondta Guba Tibor, a magyar tervezőcsapat egyik tagja.

EPLM Trends 2015

Kapcsolódjon be a játékba!

Üzletágunk fontosnak tartja, hogy ne csak elméletben, hanem a gyakorlatban is megmutassuk felhasználóinknak, hogy forgalmazott szoftvereink sokszínűsége hogyan segítheti őket mindennapi munkájukban, hogyan egészítheti ki egy kreatív folyamat megvalósulását a tervezéstől a fejlesztésig. Lényeges szempontnak tartjuk azt is, hogy ezeken a rendezvényeken szemtől szemben tudjuk átadni azokat az információkat, amelyek aztán hozzájárulhatnak a közös sikerek eléréséhez. Jöjjön el Ön is az EPLM Trends 2015-re, az Enterprise Group PLM üzletágának CAD/CAM/CAE/PLM szakmai rendezvényére, és kapcsolódjon be a játékba!

Évről évre szívesen találkozunk személyesen partnereinkkel ezen a szakmai rendezvényen, és fontosnak tartjuk azt is, hogy partnereink megismerkedhessenek egymással. „Remek alkalom ez a kapcsolatépítésre. Ezen az eseményen át tudjuk adni személyesen az egy év alatt gyűjtött tapasztalatokat, és együtt tudunk beszélgetni az újdonságokról” – mondja Czifrák Gábor (Enterprise Group), az NX értékesítési vezetője.

A rendszeres látogatók mellett minden évben várunk új érdeklődőket is, akik először, éles bemutatókon keresztül ismerhetik meg rendszereink alapjait, és betekintést nyerhetnek szoftvereink működésébe. Munkatársaink egész évben azon dolgoznak, hogy fejlesztéseikkel egyszerűsítsék és felgyorsítsák partnereink munkafolyamatait – régóta készülünk arra is, hogy új és hasznos információkkal szolgálhassunk ezen az eseményen.

„Ma már nem az a kérdés, hogy az információ rendelkezésünkre áll-e, hanem az, hogy miként tudjuk felismerni a számunkra hasznosakat. Mi segítünk abban is a felhasználóinknak, hogy a sok divatos trend közül azokat a megoldásokat, technológiákat mutatjuk be, amelyek valóban értéket képeznek egy magyar vállalkozás számára” –teszi hozzá Szűcs Imre (Enterprise Group), a Solid Edge ügyféltámogatási vezetője.

Számos szoftverfejlesztés és munkamodell mutatkozik be rendezvényünkön, köztük a Solid Edge legújabb, ST8-as verziója, amely idén figyelemre méltó karriert futott be, és bebizonyította, hogy valóban több, mint egy hobby. A Vero CAM fémiparban betöltött piacvezető szerepéről és a legújabb – Visi nevű – szoftveréről Gyönyörű Attila beszél majd; Néder Zoltán kollégánk, a Tecnomatix értékesítési mérnöke pedig a gyártási folyamatok elemzésére alkalmas szoftverről, főleg annak ipari felhasználásáról fog előadást tartani. „A Tecnomatix/Plant Simulation szoftver forgalmazásához kapcsolódó intenzív és érdemi munkát bő egy éve kezdtük el. Ezen a területen az ipar komoly fejlődési lehetőség előtt áll” – emelte ki Zoltán. Az NX szekció Czifrák Gábor előadásában is sok hasznos újdonságot ígér, legfőképpen egy új üzleti modell előnyeit fogjuk megismerni.

Az EPLM Trends 2015 eseményen nagy hangsúlyt kap a tervezési szoftverek kreatív alkalmazhatósága és a munka játékossága; az, hogy milyen sikereket érhet el egy nagyszerű ötlet, ha tehetséges emberekkel és persze minőségi szoftverekkel találkozik. Az eseményen bepillantást nyerhet egy magyar fejlesztői csapat sikertörténetébe: arról, hogy hogyan lett egy debreceni garázscégből globális franchise-hálózat és London első számú szórakoztató egysége, Bogár László, a HintHunt cégvezetője fog beszélni. A történet szerves része a Solid Edge legfrissebb szoftvere is, hiszen a HintHunt legújabb szabadulós szobája – a Submarine – ezzel a szoftverrel és modellezési technikával készült.

Találkozzunk az
EPLM Trends 2015-ön!

Várjuk Önt is az EPLM Trends idei rendezvényére, találkozzunk az Aquaworld Resort Budapestben szeptember 16-án!

Regisztrálni a weboldalunkon tud, ahol további hasznos részleteket is megtalál:
http://enterprise-group.hu/plm/esemenyek/eplm-trends-2015

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amely visszaigazolással válik érvényessé! A jelentkezési határidő szeptember 8. 15 óra– felhívjuk figyelmét, hogy a jelentkezési határidőn túl nem áll módunkban részvételt regisztrálni!

Szerkessze Ön
a következő
PLM Hírmondót!

Miről lenne kedve olvasni? Milyen PLM megoldások, szoftverújdonságok érdeklik? Mit látna legszívesebben a PLM Hírmondó hasábjain?

Szerkesztőségünk várja kedves olvasóink ötleteit, javaslatait a plm@corpuscom.hu e-mail címre. Írjon nekünk bátran!

Legyen Ön a következő PLM Hírmondó szerkesztője!

Új funkciók és eszközök

a QuadriSpace legújabb
verziójában

A QuadriSpace bejelentette a 2014 SP1 verziót, mely továbbfejlesztett technikai illusztrációs eszközöket kínál.

Az első karbantartási csomaggal új illusztrációs eszközök érhetők el, valamint lehetővé teszi a Solid Edge ST8 támogatást is. A QuadriSpace termékekkel gyorsan hozhatunk létre és tehetünk közzé vonzó megjelenésű műszaki dokumentumokat, informatív műszaki illusztrációkat, valamint az együttműködés támogatásához 3D-s tartalmakat helyezhetünk el a felhőben.

Az új karbantartási csomag új funkciókat és tartalmakat foglal magába, melyek még több beállítási lehetőséget kínálnak egyedi műszaki illusztrációk készítésekor. Az SP1-ben található legfontosabb új funkciókat megtekintheti az alábbi videóban:

http://www.quadrispace.com/videos/128530333

Milyen újításokkal bővült a QuadriSpace,
melyek a munkát még egyszerűbbé és
könnyebbé teszik?

  • Az új „Smart Grid” funkció automatikusan hozzáigazítja a hálót az alkatrészgeometriához. Ez megkönnyíti a műszaki illusztrációknál alkalmazott szimbólumok rajzolását a 3D-s tér egy 2D-s síkjára – például egy alkatrészhez tartozó forgatás vagy mozgatás jelölésére. Ez különösen hasznos a szabályos alakú alkatrészeknél, például csavaroknál, O-gyűrűknél, alátéteknél vagy csöveknél.
  • „Felülethez illesztett háló” funkcióval a kiválasztott alkatrész egy felületéhez igazíthatjuk a hálót, megkönnyítve így a szimbólumok elhelyezését.
  • Az új rajzi rendszernek köszönhetően egyetlen kattintással (és az egér vonszolásával) beállítható a jelölés kezdő pozíciója, és ezzel egyidejűleg a mérete és az elforgatása is.
  • Új eszközök teszik egyszerűbbé és kényelmesebbé a szimbólumok középre illesztését egy alkatrészen vagy egy kattintással kiválasztott pont alapján.
  • Új szimbólumcsomag érhető el, melyben többek között kezek, különböző szerszámok, egyenes és forgást jelölő nyilak állnak rendelkezésre. Az új raszter szimbólumok átlátszósággal rendelkező 32 bites képek, melyek még sokoldalúbb használatot tesznek lehetővé.
  • A raszter alapú szimbólumokhoz már szín is rendelhető, mely lehetővé teszi a szürkeárnyalatos ábrák testreszabását különböző projektekhez és stílusokhoz.
  • Az átlátszósággal rendelkező képek is támogatottak a dokumentum lapon.

A 2014 SP1 verzió támogatja a nemrégiben bejelentett Solid Edge® ST8 tervezőszoftvert is. A korábbi verzióknak megfelelően a SolidWorks®, Autodesk® Inventor, Creo®, Pro/E®, Rhino®, SketchUp®, DWF, STEP, IGES és más adatkonverziós formátumok is támogatottak.

A QuadriSpace dokumentációkészítő megoldásaival, felhőalapú szolgáltatásaival, illetve együttműködést támogató alkalmazásaival kapcsolatos további információért látogasson el a www.quadrispace.com weboldalra.

EPLM konzultációk

Megoldásaink hatékony bevezetéséhez és alkalmazásához elengedhetetlennek tartjuk a felhasználók képzését, beleértve az elinduláshoz javasolt alapszintű konzultációkat, továbbá a későbbi haladószintű vagy az új szoftververziók megjelenésekor javasolt frissítési szemináriumokat.

Ezen konzultációk mellett – akár egyidejűleg is – egyedi, cégre szabott konzultációkra is van lehetőség mobil oktatótermünk segítségével budapesti székhelyünkön vagy akár a megrendelő telephelyén is.

2015 szeptemberében a következő konzultációkat hirdetjük meg:

Aug. 31–Szept. 2.
Solid Edge alapismeretek konzultáció
Szeptember 7–9.
Edgecam marás alapismeretek konzultáció
Szeptember 14–15.
Edgecam marás haladó ismeretek konzultáció
Szeptember 17–18.
Alphacam alapismeretek konzultáció
Szeptember 21–22.
Edgecam esztergálás alapismeretek konzultáció

Edgecam 2015 R2 Workflow frissítési konzultációk: szeptember 11., szeptember 25.

A konzultáció az Edgecam új és továbbfejlesztett funkciói mellett az új Workflow felületet és annak hatékony alkalmazásához javasolt programozási technikát mutatja be a meglévő felhasználók számára.

Solid Edge ST8 Update Training időpontok hamarosan!

A hagyományokhoz híven idén is meghirdetjük nagysikerű Solid Edge ST8 Update Training egynapos tanfolyamainkat októbertől kezdődően, melyek keretein belül felhasználóink oktatótermünkben, vezetett gyakorlatokon keresztül próbálhatják ki a Solid Edge legújabb verziójának újdonságait. Részletek és időpontok hamarosan!

Amennyiben érdeklődik valamelyik konzultáció iránt, kérjük, keresse meg kapcsolattartóját, vagy írjon a plm@eplm.hu e-mail címre.

Tecnomatix/Plant Simulation
alaptanfolyamok októberben és novemberben

Idén ősszel két időpontot hirdetünk meg Tecnomatix/Plant Simulation alaptanfolyamra, melyeket budapesti oktatótermünkben tartunk október 28–30., illetve november 18–20 között.

Megjelent a
Solid Edge
legújabb
verziója

A Solid Edge ST8-ban található több száz fejlesztés közül most kiemeljük a legfontosabb innovációkat, melyek lehetővé teszik a hagyományos modellezés korlátainak és határainak leküzdését.

Alkatrész környezet:

Intuitív tervezés szinkronmodellezéssel: A szinkronmodellezési környezetben mostantól még intuitívabb módon dolgozhat, a képernyőn csak a leginkább releváns opciók jelennek meg. Miközben gyors módosításokat hajt végre a modellen, csak azokat az információkat fogja látni, melyek az adott módosításra közvetlenül hatással vannak – lehetővé téve, hogy csak a tervezésre koncentrálhasson.

Minták rugalmas kezelése: Az importált geometriákon történő furatminták felismerésének kiterjesztéseként a Solid Edge mostantól bármely geometria szabályos ismétlődését képes felismerni, legyen az körkörös, téglalap alapú vagy a felhasználó által definiált tetszőleges minta. Ezen kívül a geometriák szabálytalan kiosztása is lehetségessé vált.

Spirálgörbe: Mostantól spirálgörbék is létrehozhatók kulcspontok alapján, vagy hengeres és kúpos geometriák felhasználásával. A számos választható menetemelkedés- típus megkönnyíti az összetett felületek vagy csőtervezési útvonalak létrehozását.

Szerelés környezet:

Továbbfejlesztett hegesztéstervezés: Az egy szerelésen belül alkalmazott hegesztési varratok alkatrészfájlokként is előállíthatók, és szereléscsaládokra is alkalmazhatók az orientációtól függetlenül – nagyszerű lehetőségeket teremtve főként a nagyszámú hegesztéssel dolgozó célgépipar számára.

Tervezés szerelésen belül: Az összetett szerelések tervezése még inkább leegyszerűsödött azáltal, hogy lehetőség van a felsőbb szinten lévő geometriák kiválasztására alkatrészek vagy alszerelések szerkesztésre való megnyitása alatt. További újdonság, hogy ezentúl alkatrészkapcsolatok is létrehozhatók anélkül, hogy írási jogosultsággal rendelkezne a felsőbb szintű szereléshez.

Valósághű hajtáslánc-modellezés: Pontosabb és valósághűbb lánchajtás-szimuláció érhető el az új „Útvonal kényszer” segítségével, amellyel pontosan szabályozható az alkatrészek pozíciója a görbe mentén. Ezeket a komponenseket ki is oszthatja a görbe mentén, szükség szerint szabályozva a távolságokat és orientációkat.

Működő mechanizmusok modellezése: Mostantól lehetőség van arra, hogy az alszerelések szabják meg a környező alkatrészek mozgását, illetve, hogy az alszerelések mozgását külső tényezők vezessék. Így megvalósulhat a mechanizmus mozgásának pontos szimulációja, tovább csökkentve a fizikai prototípusok szükségességét.

Rajz környezet:

Hatékony revízióösszehasonlítás: Mostantól könnyedén összehasonlíthatja a Solid Edge-ben készített rajzait, és megkeresheti a revíziók közötti különbségeket, minimalizálva így a fejlesztés és a gyártás között szükséges időt.

Rugalmas darabjegyzék: Létrehozhat darabjegyzéket és ennek megfelelő tételszámokat egy nagy szerelés kiválasztott részéről úgy, hogy az összes többi komponenst kihagyja.

Egyéb területek:

Windows stílusú rendezés és gyorsabb hozzáférés az adatokhoz: A Solid Edge SP ST8 termékadat-kezelési újdonságai lehetővé teszik, hogy a felhasználók megértsék és átlássák a komplex tervezési projektekben részt vevő összes adatot, gyorsabban lekövetve ezáltal a mérnöki változtatásokat. Az adatok keresése gyorsabb és egyszerűbb lett: könnyedén nyerhet ki különböző listákat a beszállítókról, munkaterületekről, anyagokról, osztályokról, költségekről, gyártási időkről vagy éppen az ezekhez kapcsolódó műveletekről.

Korlátlan mobilitás: A tervezők az asztaltól felállva is teljes szabadságot kapnak, terveiket bárhol és bármikor létrehozhatják és módosíthatják. A teljes értékű Solid Edge alkalmazás futtatható a Microsoft Surface Pro 3 eszközön. A felhasználói felület optimalizálásának köszönhetően az ujjmozdulatokkal a nézetmanipulációkat hajthatja végre, míg a Surface Pen toll segítségével lehetőség van a precízebb mozdulatokra is, a vázlatkészítés vagy geometriakiválasztás is kényelmesen megoldható. A meglévő iOS-es és Androidos kínálat kiegészítéseképpen az ingyenes Solid Edge Viewer alkalmazás már Windows 8.1 operációs rendszeren is elérhető a táblagépekhez.

Könnyebb hozzáférés: Használjon professzionális 3D-s CAD rendszert rugalmas, rövid távú elkötelezettség mellett: a Solid Edge már egy megfizethető havi előfizetési rendszeren keresztül is elérhető szerte a világon, amely mind a kis cégek, mind a nagyvállalatok számára megteremti azt a rugalmasságot, mellyel lehetségessé válik a piaci keresletingadozásokra történő gyors reagálás a költségek kézben tartása mellett.

Solid Edge ST8
Update Training
időpontok
hamarosan!

A hagyományokhoz híven idén is meghirdetjük nagysikerű Solid Edge ST8 Update Training egynapos tanfolyamainkat októbertől kezdődően, melyek keretein belül felhasználóink oktatótermünkben, vezetett gyakorlatokon keresztül próbálhatják ki a Solid Edge legújabb verziójának újdonságait.

Részletek hamarosan!

dr. eplm:

karbantartási csomagok, frissítések

Dr. EPLM rovatunkban az általunk forgalmazott és támogatott CAD/CAM/CAE/PLM szoftverekhez megjelenő karbantartási csomagokat és frissítéseket gyűjtjük össze. Amennyiben régebbi verziókhoz van szüksége karbantartási
csomagokra, kérjük, keressen meg bennünket a következő elérhetőségek egyikén:
hotline: +36-1-471-2380/2;
e-mail: plmsupport@eplm.hu!

Solid Edge:

Solid Edge esetében az utolsó két verzióhoz (jelen esetben ST6 és ST7) jelennek meg frissítések – elég a legutolsót letölteni, ezek tartalmazzák visszamenőlegesen is a javításokat.

Aktuális karbantartási csomagok Solid Edge ST7-hez:
Aktuális karbantartási csomagok Solid Edge ST6-hoz:

További karbantartási csomagok is itt érhetőek el: http://support.eplm.hu/solidedge/downloads/default.aspx

Edgecam:

Az Edgecam 2015 R2 szoftvercsomaghoz megjelent a 3-as számú javítócsomag! A szoftver megfelelő működése érdekében kérjük, telepítse azt fel mielőbb. A javítócsomagot letöltheti az Enterprise Group support oldaláról, melyet az alábbi linken keresztül ér el:

Ugyanezen a linken megtalálhatók a 2014 R2 és a 2015 R1 szoftver javítócsomagjai is.

Tudásbázis, önképzés

Solid Edge

Konstrukciós csoport készítése

Jelenség: A szerelésekbe sokszor egy olyan alkatrészcso-portot kell beépíteni, ami több helyen is egy állandó összetételben, egymáshoz képest azonos pozícióban lévő alkatrészekből áll, és a beszereléshez a környezetében lévő alkatrészeken mindig ugyanolyan alaksajátosságokat kell létrehozni.

Megoldás:
https://www.youtube.com/watch?v=DzmBCvgmbXo

Végkövetkeztetés: A konstrukciós csoport egy speciális szerelés, ami tartalmazza a környezetében lévő alkatrészekre készítendő alaksajátosságokat is minta alkatrészekkel.

Solid Edge

Konstrukciós csoport használata

Jelenség: A létrehozott konstrukciós csoport nem kezelhető ugyanúgy, mint egy szokásos szerelés, mind a szerelésbe történő behúzáskor, mind a szerelésen belüli műveletek végzése esetén figyelni kell erre.

Megoldás:
https://www.youtube.com/watch?v=lNY0huP2KkM

Végkövetkeztetés: A konstrukciós csoport csak az alkatrész könyvtárból építhető be szerelésként, és a szerelésben nem másolható. Mindennek az az oka, hogy a konstrukciós csoporthoz rekonstruálandó alaksajátosságok is tartoznak, ezek a szerelésbe építéskor a mintaalkatrészekről generálódnak és a kijelölt alkatrészeken jönnek létre, ezzel a forrás mintához való csatolásuk is megszűnik.

Edgecam

A nagyoló szerszámpályák bekezdő és pályaváltási mozgásai

Jelenség: A megfelelően beállított nagyolási stratégia kiválasztása után még számos technológiai lehetőség áll rendelkezésre a megmunkálási idő csökkentésére vagy a szerszám éltartamának növelésére.

Megoldás:
https://www.youtube.com/watch?v=gYsKdmBlsrw

Végkövetkeztetés: A helyesen kiválasztott bekezdési és pályaváltási mozgásokkal jelentős mellékidő- vagy szerszámterhelés-csökkenés érhető el.

Edgecam

Szerszámtest ütközések elkerülése a szerszám relatív döntésével

Jelenség: Több tengelyes megmunkálóközpontok esetén elkerülhetőek a rövid szerszámkinyúlás miatti ütközések.

Megoldás:
https://www.youtube.com/watch?v=VHmjGS2UtaA

Végkövetkeztetés: A „3-ból 5-tengelyes” maróciklus alkalmazásával biztonságosan minimalizálhatja a szerszámkinyúlást, ezzel csökkentve a megmunkálás során fellépő rezgéseket, miközben kihasználja a szerszámgépe kinematikájában rejlő lehetőségeket.

PDF letöltése