EPLM Trends 2015 – Összefoglaló a rendezvényről

EPLM TRENDS 2015

ÖSSZEFOGLALÓ

EDGE VÁNDORKUPA 2015
BEMUTATKOZNAK A KATEGÓRIÁK
GYŐZTESEI
SOLID EDGE ST8 UPDATE
TRAINING
SOLID EDGE ST8 ÚJDONSÁGOK
EPLM ADD-ON CENTER
GYORSABB ÉS HATÉKONYABB MUNKA
A SOLID EDGE TERVEZŐSZOFTVERREL
az enterprise group plm üzletágának ingyenes magazinja 2015/8. szám

tartalom

6
EDGE VÁNDORKUPA 2015
BEMUTATKOZNAK A KATEGÓRIÁK
GYŐZTESEI
Idén is megrendeztük nagysikerű Edge
Vándorkupa versenyünket. Ismerje meg
a kategóriák győzteseit!
3
SOLID EDGE ST8 MICROSOFT
SURFACE-EN TERVEZŐI SZEMMEL
Az idei EPLM Trends-en az érdeklődők a Microsoft
Surface-t is láthatták és élesben is kipróbálhatták.
4
M&H MÉRŐFEJES RENDSZEREK
TÁMOGATÁSA AZ EDGECAMBEN
Az Edgecam 2015 R2 verziójában megjelent a Hexagon Metrology m&h mérőfejes rendszereinek támogatása.
5
TÖBBET EGY CSAPÁSRA!
Lemezalkatrészek kivágása és megmunkálása során
gyakran egy igen egyszerű feladat megoldása okoz
problémát a technológusoknak. Ez pedig nem más,
mint a perforálás.
10
EPLM ADD-ON CENTER
GYORSABB ÉS HATÉKONYABB
MUNKA A SOLID EDGE
TERVEZŐSZOFTVERREL
PLM üzletágunk az általuk forgalmazott termékekhez
új, kiegészítő funkciókat fejlesztett.
12
EPLM TRENDS 2015
ÖSSZEFOGLALÓ A RENDEZVÉNYRŐL
Ismét hatalmas sikert aratott az EPLM Trends, az
Enterprise Group PLM üzletágának éves szakmai
konferenciája.
16
SOLID EDGE ST8 UPDATE TRAINING
2015 októberében és novemberében Solid Edge ST8
Újdonságok Konzultációkat rendezünk partnereinknek termékadat-kezelés alapon.
17
NCT KFT.
Az NCT 202 CNC vezérlő bemutatásával ünnepeli
25. születésnapját a 2015-ös EMO kiállításon.
18
PLANT SIMULATION ALAPISMERETEK
TRÉNING
Jöjjön el, ismerje meg és sajátítsa el a Plant Simulation
gyártás- és folyamatszimulációs szoftver alapjait!
19
TANFOLYAMI REND A NYILVÁNOS
KONZULTÁCIÓKHOZ
Megoldásaink hatékony bevezetéséhez és
alkalmazásához elengedhetetlennek tartjuk
a felhasználók képzését.
20
Dr. EPLM – Karbantartási csomagok,
frissítések
Solid Edge esetében az utolsó két verzióhoz jelennek meg
frissítések, az Edgecam 2015 R2 szoftvercsomaghoz pedig
megjelent a 4-es számú javítócsomag.
20
Tudásbázis, önképzés
Solid Edge és Edgecam gyakorlati tanácsok
a hatékony és tökéletes munkához.

Impresszum

PLM Hírmondó

Az Enterprise Group PLM üzletágának ingyenes magazinja

Kiadja:

Enterprise Communications Magyarország Kft.

Főszerkesztő:

Béke Gyula

Szerkesztés, tördelés, grafika:

Corpus Communications

SOLID EDGE ST8
MICROSOFT
SURFACE-EN
TERVEZŐI SZEMMEL

Az EPLM Trends évek óta olyan CAX és
IT technológiákat vonultat fel, amelyek
a közeljövőben elérhetőek lesznek az ügyfelek
számára, kihatva a hétköznapi munkára.
A szeptemberi rendezvényen a Microsoft
dominált, a felhőalapú megoldásaik mellett
a Microsoft Surface-t is láthatták és élesben
kipróbálhatták az érdeklődők. Nagy Tibor,
az Entra-Sys Kft. tervezőmérnöke megosztotta
véleményét ez „első találkozásról”.

Nagyon vártam a találkozást a Microsoft táblagépével, ugyanis rengeteg pozitív dolgot olvastam róla az interneten. Természetesen tudtam, hogy a Solid Edge ST8 teljes mértékben támogatott ezen az eszközön, ezért kíváncsi voltam a teljesítményére is a programban. A forgalmazó nem volt szűkmarkú a géppel, mivel a legerősebb konfigurációt próbálhattam ki: Intel Core i7-4650U, 1.70 GHz (Turbo Boost, 3.3 GHz), VGA Intel HD Graphics 5000, 256 GB-os SSD, 8Gb RAM, 12” kijelző ClearType Full HD, felbontás: 2160 x 1440. Őszintén mondhatom, hogy az Intel HD 5000-es videóadapter Solid Edge-ben nyújtott teljesítményében pozitívan csalódtam, hiszen egy 1100-1200 alkatrészből álló szerelést könnyen forgatott még aktivizált állapotban is.

Alkatrész-modellezés

Ezen a ponton már megbillent a dolog, kicsit ugyanis nehézkesen sikerült modelleznem vele hagyományos és szinkron környezetben egyaránt, valahogy nem állt kézre a ceruza és a rajta található két kezelőgomb sem, de lehetséges, hogy ez csak a rövid próbának volt köszönhető. Emlékszem, mikor megvettem a Spacemouse-t, nem nagyon boldogultam vele és kidobott pénznek éreztem, bezzeg most! A kezem teljesen hozzászokott a használatához, és imádom.

Konklúzió

Lehet vele tervezni, de szerintem elengedhetetlen hozzá az egér és a billentyűzet, továbbá egy minimum 22”-os monitor Full HD felbontással. A hardver közepes szerelésekkel simán elboldogul, persze nagyobb szerelésekkel dolgozó mérnököknek szerintem jobb választás egy mobil munkaállomás.

Azonban ügyvezető urak, itt a tökéletes gép a mindennapi munkához. Miért? A kérdés jogos, de van rá válaszom! Mindössze egy Solid Edge Viewert kell a gépre telepíteni, és már mehetünk is tervzsűrikre, lehet rajta mutogatni a renderelt képeket, a telepített gyártósori layoutokat, a kis gép biztosan bírni fogja a gyűrődést. És ha valakinek nem elég a Viewer, akkor nyugodt szívvel feltelepíthet rá egy Solid Edge ST8-at, és persze az 1 éves Office 365-ről se feledkezzünk meg.

A mérnököknek inkább egy asztali vagy mobil workstationt javaslok, ma már ugyanis azt is vásárolhatunk elérhető áron, míg a Surface ára a hazai boltokban 390 és 420 ezer Ft környékén található.

m&h mérőfejes rendszerek
támogatása az Edgecamben

Korábbi cikkünkben már beszámoltunk
a tudásmegosztás és a különböző
rendszerek közötti együttműködés
jelentőségéről a CAM szoftverfejlesztő
Vero cégnél, amely lehetővé tette, hogy
megjelenjen az Edgecam rendszerben
a PEPS által kifejlesztett piacvezető
huzalszikra modul, az EWS testmodellező
vagy a PartXplore natív CAD nézegető.

Ugyanakkor ez az együttműködés nem csak a Veron belül jellemző, hanem a Vero és tulajdonosa, a Hexagon cég között is. Mi sem jelzi ezt jobban, mint hogy a 2014. júliusi felvásárlást követően még egy év sem telt el, amikor az Edgecam 2015 R2 verziójában megjelent a Hexagon Metrology m&h mérőfejes rendszereinek támogatása.

A bemérő ciklusokkal a felhasználók megmérhetik a munkadarabot és leszimulálhatják a bemérési mozgásokat hat különböző bemérő ciklussal. Az Edgecam már korábban is támogatta a Renishaw Inspection mérőciklusait, az m&h mérőfejes rendszer támogatás bevezetésével egyidejűleg azonban valamennyi ciklus nyolc új funkciót kapott, ami szélesebb körű lehetőségeket nyújt a bemérési adatok feldolgozására.

A bemérés programozásához használatos ciklusok tartalmazzák a Mérőfej megadását, a Felületbemérés ciklust, a 4. tengely bemérését, a Sarokbemérés ciklust, a Furat/szigetbemér és ciklust, a Váll/horony bemérést és a Bemérőfej védett pozícionáló mozgatását.

A ciklusokkal végezhető mérés, nullponteltolás és -frissítés, aktuális nullpontfrissítés, pozícióellenőrzés, méretellenőrzés, alak- és pozícióellenőrzés, nullpontfrissítés, valamint kiterjesztett nullpontfrissítés is.

Bővebb információkat a
www.edgecam.hu/mh-meres honlapon talál.

Többet egy csapásra!

Lemezalkatrészek kivágása és megmunkálása során gyakran egy igen egyszerű feladat megoldása okoz problémát a technológusoknak.
Ez pedig nem más, mint a perforálás.

A perforálás egy kör vagy valamilyen sokszög mintában történő kiosztása az alkatrészen – többnyire a szellőzés elősegítésére, de gyakran csak dekorációs funkciója van. A problémát nem a kör vagy sokszög keresztmetszet adja, hanem azok mennyisége, ami elérheti akár az alkatrészenkénti ezres nagyságrendet is, és ezt még fel kell szoroznunk azzal, hogy egy táblára hány ilyen alkatrészt tudunk elhelyezni. Máris látszik a probléma, hogy egyenként kiütni ezeket a perforálásokat nem lenne gazdaságos. Ilyenkor a csoportszerszámok kerülnek elő, melyek osztása megegyezik a perforáláséval, vagy valamilyen eltolással/átfedéssel elő lehet állítani a kívánt furatképet vele.

Csoportszerszámok használatánál gyakran a szakembernek kézzel kell pozícionálni programozáskor a leütéseket, és keresni azokat a helyeket, ahol még használhatja ezt a gazdaságosan alkalmazható szerszámot, és azokat, ahol hagyományos szerszámot kell használnia.

A Radanban korábban is lehetett csoportszerszámokat létrehozni, de ezeket kézzel kellett elhelyezni az alkatrészen, az automatikus szerszámozás nem támogatta ezek használatát. A 2015-ös verziótól kezdve azonban már az automatikus szerszámozás is támogatja a csoportszerszámok használatát, és képes felismerni, hogy az alkatrészen/táblán hol lehet alkalmazni a rendelkezésre álló mintákat.

A fejlesztők nem csak arra figyeltek, hogy az egyenes mentén kiosztott mintákat ismerje fel az algoritmus, hanem az átfedéses és az eltolt minták esetében is képes erre a szoftver. Ha ugyanazzal a mintával több mátrix változatunk is van (pl.: 3x3, 5x5), akkor ezeket variálni is képes, hogy a lehető legtöbb furatot kivágja, és csak azokat az általában szélső furatokat vágja ki hagyományos egyes szerszámmal, amelyekre a csoportszerszámot nem tudja már alkalmazni. Ennek a használatához a felhasználónak nem kell semmilyen extra opciót beállítania, elég csupán ezeket a csoportszerszámokat létrehozni a szerszámtárban.

Ezzel a fejlesztéssel nem csak a technológusok munkáját gyorsítja és egyszerűsíti a Radan, hanem a gyártási folyamatokat, hiszen így még egyszerűbb és hatékonyabb a csoportszerszámok alkalmazása

Edge
vándor-
kupa
2015

Bemutatkoznak
a kategóriák
győztesei

Idén is megrendeztük nagysikerű Edge Vándorkupa versenyünket, melynek eredményhirdetésére a PLM üzletág éves szakmai konferenciáján, az EPLM Trends-en került sor 2015. szeptember 16-án. A megmérettetésre Solid Edge, Edgecam és Oktatási kategóriában érkeztek be pályamunkák.

A verseny célja, hogy bemutassa és értékelje a hazai Solid Edge és Edgecam felhasználók munkáit,
továbbá a közösség építésén is nagy hangsúly van.

A nevezés feltétele most is a Solid Edge, illetve Edgecam programok használata, valamint a szoftverrel készített pályamunka leadása volt, függetlenül attól, hogy a nevező szoftverkövetéssel foglalkozó cégnél dolgozik-e jelenleg. A versenyre évről évre több, igényesebb és sokszínűbb pályamunka érkezik, a szakmai zsűri idén is számos kiváló pályamunka közül választotta ki a legjobbakat.

Solid Edge kategória I. helyezett

A 26 éves Varga Ákos fiatal kora ellenére már 5 éve dolgozik a Solid Edge programmal. Ákos mechatronikai technikusként végzett, majd mérnökként helyezkedett el a soproni IMS Connector Systems Kft.-nél, egy technológiaközpontú, magas frekvenciájú csatlakozók fejlesztésére és gyártására szakosodott nemzetközi vállalatnál. A jövőben szeretne ebben az irányban továbbtanulni, melyben munkáltatója nagymértékben támogatja.

„Szabadidőmben is szívesen foglalkozok műszaki dolgokkal, szeretek autót, motort vagy kerékpárt szerelni. Saját és barátaim elképzeléseit Solid Edge-ben valósítom meg, és a kivitelezésben is ez a szoftver van segítségemre” – mondja Ákos, aki a kupára egy körasztalos gyártó automatával nevezett, mely 12 állomáson át szerel készre, 100%-ban ellenőriz le egy autóipari terméket, majd egy tekercsbe csomagolja azt.

„A versenyről még 2014-ben hallottam Szűcs Imre ügyféltámogató mérnöktől, amikor egy tervezési problémával kapcsolatban kerestem őt fel. Ő biztatott, hogy jelentkezzek. Akkor a gép tervezése még eléggé kezdeti fázisban járt, ezért a tavalyi kupa még kimaradt, de idén már úgy éreztem, én is ringbe szállhatok. Rengeteg újdonsággal találkozhattam a rendezvényen, és az is hasznos volt, hogy személyesen konzultálhattam a szoftvertámogatókkal. A találkozó programja számomra érdekes és izgalmas volt, az ehhez hasonló események továbbá kapcsolatépítésre, a többi cég megismerésére is tökéletes alkalmat nyújtanak” – beszél a versenyről és az EPLM Trends rendezvényről Ákos.

Edgecam kategória I. helyezett

Az ugyancsak fiatal Hegyi Zoltán 2013 óta dolgozik a Horváth Fémtechnikai Kft.-nél, ahol többnyire egyedi gyártás folyik. A cég fő profilja a gépi forgácsolás – gépipari, élelmiszeripari, műanyagipari, olajipari alkatrészek gyártása – és a szerszámgyártás. Utóbbi kiterjed a műanyag, alumínium és a szilikon öntőszerszámokra is, továbbá modell repülőgépek turbináinak, futóműveinek, illetve egyéb alkatrészeinek gyártását is vállalják.

„Eleinte nehéz dolgom volt, ugyanis semmilyen ismeretem nem volt az itt használt szoftverekről. Az ügyféltámogatók, illetve a kollégáim segítségével viszont sikerült a nulláról erre a szintre jutnom, amiért nagyon hálás vagyok nekik. A versenyre három pályamunkával neveztem, melyek mindegyike modellrepülőgép- alkatrész: kettő a turbina, egy pedig a futómű alkotóeleme” – mondja Zoltán, aki korábban már részt vett a PLM üzletág egyik rendezvényén.

„Nagyon tetszett már az a találkozó is, nagyon családias hangulata volt. Ezért gondoltam úgy, hogy ezen az eseményen szintén mindenképpen részt kell vennem. Kíváncsi voltam, hogy a szoftver felhasználói milyen munkákat készítenek, és úgy döntöttem, versenybe is szállok velük. A rendezvény különösen hasznos volt, hiszen találkozhattam azokkal a szakemberekkel, akikkel eddig csak telefonon beszélhettem, és számos új dolgot tudhattam meg tőlük ” – meséli Zoltán, aki csak hagyományos manuális CAM programozási eszközöket alkalmaz. „Mivel egyedi gyártásban dolgozunk, nagyon különbözőek a munkadarabok, és legtöbbször a bonyolult felületeket több oldalról, több koordinátarendszer segítségével kell elkészítenie az öttengelyes marógépnek, emiatt nem használok automatizálási eszközt az Edgecamen belül.” Zoltán épp egy alumínium öntőszerszám egyik formaadó magján munkálkodik, mely projektnél több oldalról, esetenként különböző szögben elfordítva kell megmunkálni a felületeket.

Oktatási kategória különdíjas

Bencének ez már a második Edge Vándorkupa versenye, és akárcsak tavaly, idén is a dobogó legfelső fokán végzett a diákoknak meghirdetett Oktatási kategóriában. A 19 éves Bence az egri Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Középiskola, Szakiskola és Kollégium tanulója, gépész technikusnak készül.

„Már közel 3 éve használom a Solid Edge szoftvert, a vándorkupára egy V8-as, 6.2 literes motorral neveztem. Azért tartottam fontosnak, hogy idén is elinduljak, mert a rendezvényen mindig hasznos információkkal gazdagodhatok, melyek aztán később segíthetnek a feladatok, projektek során. Látni mások munkáját, megbeszélni a tapasztalatokat… ez mindig támogatólag hat”.

A közelmúltban jelent meg a Solid Edge legújabb verziója, mely számos újítást hozott. Erről, illetve a Solid Edge szoftverrel kapcsolatos tapasztalatokról megkérdeztük a díjazottak véleményét is.

„Jelenlegi munkám során a szinkronmodellezést használom, mely rendkívül könnyen és egyszerűen kezelhető, illetve gyorsabb is, mint a hagyományos modellezés. Ugyan az ST8 verzióról még nem tudok túl sokat, de a rugó mozgás felvétele egész biztosan jól jön majd a közeljövőben. Nagyszerű lenne, ha a formafelületi részen is történnének olyan változások, amelyek megkönnyítik a bonyolultabb alakelemek létrehozását, és megrövidítik az elkészítési időt” – mondja Bence, aki jelenleg a következő Országos Solid Edge Versenyre készül. Ákos az új spirál görbe készítési parancsot, valamint a szerelésbe történő alkatrészek kivonása parancsot üdvözölte az új verzióban. „Ezeket biztosan használni fogom a munkám során, továbbá a rajzkörnyezetben is láttam sok újdonságot, amik nagyon tetszettek. A mostani verzióval is elégedett vagyok, nagyon felhasználóbarát, minden funkció, parancs jól értelmezhető, ezért rendkívül gyorsan tanulható. Minden évben számtalan fejlesztés történik, melyek főként a felhasználók igényeiből indulnak, ezért mindig egyre jobb és könnyebb a szoftverrel dolgozni.”

Ákos szívesen látna az újdonságok között egy olyan funkciót is, mellyel a kivágásból kihúzást lehetne készíteni, és fordítva. „Tudom, ez a saját hibám, de néha siettemben keverem a kihúzás és kivágás parancsot, rosszra kattintok rá, és utána a vázlatrajzolás végén mérgelődök, hogy nem azt történik, amit szerettem volna. Ilyenkor jó lenne egy olyan funkció, amivel meg lehetne változtatni a parancsot.”

EPLM Add-On Center

Gyorsabb és
hatékonyabb
munka a Solid
Edge tervező-
szoftverrel

Az Enterprise Communications Magyarország Kft. PLM üzletága az általuk forgalmazott termékekhez – Solid Edge, Edgecam, Radan – olyan új, kiegészítő funkciókat fejlesztett, amelyek a tervezési és gyártási folyamatokat még tovább egyszerűsítik és gyorsítják.

Az EPLM Add-On Center a tervezést, az árajánlat-készítést, a gyártást és a dokumentációkészítést gyorsítja meg a Solid Edge szoftverben. A fejlesztés 3 csomagot – Bronz, Silver, Gold – tartalmaz, a közel 25 bővítmény különböző funkcionalitással segíti a tervezőmérnökök munkáját.

A bővítménycsomag által a Solid Edge-ből a Radan lemezmegmunkáló szoftver felé asszociatív terítékadatok is szolgáltathatóvá válnak a gyártás felgyorsításához. Új, egyedi fejlesztésként megjelent az Edgecam for SharePoint, amely

Edgecam fájlok tárolását és revíziókezelését teszi lehetővé Microsoft SharePoint platformon.

Az EPLM Add-On Center bővítményeket a felhasználói visszajelzések alapján az Enterprise Communications Magyarország Kft. PLM üzletágának munkatársai folyamatosan fejlesztik, az új funkciók mindenki számára elérhetővé válnak. A bővítmények – melyek a magyar mellett angol és német nyelven is elérhetőek – támogatását a Solid Edge és Vero ügyféltámogató munkatársak végzik.

Bronz csomag

A Bronz csomag főleg a Solid Edge műhelyrajzzal kapcsolatos mérnöki tevékenységeket segíti és gyorsítja fel.

Funkciók:

 • Solid Edge Gépház
 • Solid Edge beállításfájlok kezelése
 • DWG, DXF, PDF mentés
 • Tűréstábla készítése
 • Méretelőtag-létrehozás szerkesztése

Silver csomag

A Silver csomag a kis- és középvállalkozások számára kínál projektkezelési és automatikus rajzszámozási funkciókat.

Funkciók:

 • EPLM Projekt Management
 • Keresés, csere, helyesírás-ellenőrzés a műhelyrajzon
 • Automatikus szereléskészítés
 • Befoglaló méret
 • Gyártási táblázatok kezelése
 • Furattípusok kiolvasása
 • Poszternyomtatás

Gold csomag

A Gold csomag a bővítmények által kezelt adatokat egyetlen dokumentációba foglalja össze.

Funkciók:

 • Hegesztés ábrázolás műhelyrajzon (Szőrözés)
 • Kibővített darabjegyzék
 • Furat táblázat alapján
 • Tűrésközépre igazítás
 • Festett felületek kezelése
 • Tulajdonságok egyeztetése
 • Árajánlat-készítő
 • Solid Edge Insight Revíziókezelés
 • ERP csatlakozás
 • EPLM Projekt Management Client

Bővebb információkat az EPLM Add-On Center prospektusában találhat, amelyet a képre kattintva tölthet le!

További részletekért keresse munkatársainkat!

EPLM Trends 2015

Ismét hatalmas sikert aratott az EPLM Trends, az Enterprise Group PLM üzletágának éves szakmai konferenciája. A kimagasló érdeklődésnek köszönhetően idén egy új, tágasabb helyszín, az Aquaworld Resort Hotel adott otthont a teltházas rendezvénynek, melyre több mint 220 érdeklődő látogatott el. Az egész napos rendezvény során mindenki találhatott számára érdekes témát, hiszen a plenáris előadások után 4 tematikus szekcióban folyt tovább a program. A már megszokott Solid Edge és Vero CAM szekciók mellett idén először az NX és a Tecnomatix termékek is különálló szekciót kaptak.

A szakmai naphoz több társkiállító
is csatlakozott, akik az előadások
szüneteiben örömmel válaszoltak
a látogatók minden felmerülő
kérdésére:

 • Felnőttképzési lehetőségek az NCT Akadémia Kft.-től
 • Siemens vezérlők magyarországi támogatása
 • Mérőgépek a Hexagon Metrology Kft.-től
 • Munkaállomások a Fujitsu Technology Solutions Kft.-től
 • Ascom vezeték nélküli kommunikációs megoldások a Young B.T.S. Informatikai Kft.-től
 • NX támogatás és mérnöki szolgáltatások a C3D Műszaki Tanácsadó Kft.-től
 • Forgácsoló szerszámok az ISCAR Hungary Kft-től
 • Solid Edge használata Microsoft Surface Pro tableten

Plenáris előadások: Új trendek és PDM fejlesztések

A rendezvény egyik legnagyobb bejelentése a Solid Edgehez kifejlesztett tervezést, gyártást és ajánlatadást segítő bővítménycsomagok voltak, melyeket EPLM Add-On Center néven érhetnek el a felhasználók. A 3 csomagban (Bronz, Silver és Gold) bemutatott Add-On Center közel 25 saját fejlesztésű Solid Edge bővítménye, illetve az Edgecam for Sharepoint a felhasználók munkáját jelentős mértékben képes felgyorsítani.

Az informatikai trendeket követve az Enterprise Group másik új szolgáltatásaként – együttműködve a Microsoft hazai képviseletével – szerverbérlési lehetőséget alakított ki a tervező a gyártó cégek számára, havidíjas konstrukcióban. Ezzel a megoldással a tervezők már nagy összegű beruházás nélkül is kihasználhatják a Solid Edge PDM

funkcióinak előnyeit a csoportban történő munka során. A cég adatparkjában nagy sávszélesség mellett Solid Edge Insight és Solid Edge for Sharpoint, valamint partnerportálok használatára is lehetőség van. Ezzel a gyártási és tervezési adatok egyszerűbben juttathatók el a műhely vagy a beszállítók felé.

A Plenáris szekció keretein belül kerültek átadásra az Enterprise Group által meghirdetett szakmai verseny, az EDGE Vándorkupa helyezettjeinek díjai is. A versenyre három kategóriában lehetett nevezni: Solid Edge, Edgecam és Oktatási. A rengeteg beérkezett pályázat közül szakmai zsűri választotta ki a Solid Edge és Edgecam kategóriák első három helyezettjét, illetve az Oktatási különdíjat kiérdemlő hallgatói pályamunkát.

AZ EDGE VÁNDORKUPA HELYEZETTJEI:

Solid Edge kategóriában:

 • 1. helyezett: Varga Ákos – IMS Connector Systems Kft. (SMBA csatlakozó szerelő, ellenőrző, csomagoló automata)
 • 2. helyezett: Guba Tibor – HintHunt Kft. (Calidus autogyro modell)
 • 3. helyezett: Kovács József – Tartarini Hungary Kft. (Gázátadó állomás)

Edgecam kategóriában:

 • 1. helyezett: Hegyi Zoltán – Horváth Fémtechnika Kft. (5 tengelyes turbinakerék megmunkálása)
 • 2. helyezett: Dudás Csaba – Cooptim Ipari Kft. (Al-öntvény több oldalas megmunkálása PCI sablonnal és stratégiával)
 • 3. helyezett: Szilágyi Szabolcs – VT Mechatronics Kft. (Könyökidom megmunkálása többtengelyes szerszámgéphez)

Oktatási kategória:

 • Diák különdíj: Besenyei Bence – Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Középiskola, Szakiskola és Kollégium (6,2 L-es V8-as motor)

Solid Edge szekció

Az EPLM Trends hagyományosan legnagyobb szekciójaként a Solid Edge teremben idén is rengeteg újdonsággal ismerkedhettünk meg. Többek között itt is nagy szerepet kapott a csoportmunka. Az élő előadáson saját szemünkkel is láthattuk, hogyan lehet egy projekten, terméken párhuzamosan, több tervező bevonásával dolgozni. Ezzel a megoldással sokkal gyorsabbá és hatékonyabbá tehetők a belső tervezési folyamatok.

Az ebédszünetet követően három fő témával foglalkozott a szekció annak érdekében, hogy minden érdeklődő találjon magának érdekes és hasznos információt. Az első harmadban SMAP 3D mint csőhálózat és létesítménytervező megoldás került bemutatásra, amely a Solid Edge-et mint keretrendszert használja. Az energetikai területen tevékenykedő vállalkozások számára nagy előnyt jelent, hogy a feltöltött katalógusok – amelyek tartalmazzák a csőosztályokat és a hozzátartozó szerelvényeket – segítségével egyszerűen, akár néhány lépésben is felépíthető egy összetettebb csőhálózat valós tartalmú darabjegyzékkel, szükség szerint izometriával. A második részben a Solid Edge adataira épülő alkalmazások kerültek a fókuszba. Elsőként a Quadrispace termékcsalád funkcionalitását ismerhették meg a felhasználók, hogy miként lehet sablonok felhasználásával interaktív darabjegyzéket készíteni, és 3D-s PDF-be publikálva olyanok számára elérhetővé tenni, akik nem használnak CAD rendszereket. A digitális szerelési utasítások készítésére is láthatott a közönség megoldást, ahol a Solid Edge-ben módosított modellek jóváhagyás után a forgatható, lapozható utasításban is módosultak.

A termékek, berendezések katalógusképeit még a prototípus elkészítése előtt létre lehet hozni a KeyShot segítségével a Solid Edge nagyfokú integráltságának köszönhetően. Az egyszerű fogd és ejtsd technológiával a megszólalásig valósághűnek tűnő képek, videók készíthetőek adatvesztés nélkül, sőt a komplexebb renderelések alatt a Solid Edge-ben teljes értékű tervezés folyhat.

A digitális prototípuskészítés egy másik fontos ága a berendezések alkatrészeinek működés közbeni vizsgálata, erre láttunk példát a Solid Edge-be integrált, de kibővített Dynamic Designer Motion Professionalben. A szerelési kényszerek kinematikai kapcsolatokká alakíthatóak, és az egyes mozgási paramétereket és peremfeltételeket megadva vizsgálható az egész berendezés viselkedése, a kapott eredmények végeselemes analízishez való felhasználása. Az egyes lépések jól szemléltethetőek voltak a Calidus Autogyro modellen, ahol egy nem „szokványos” landolás szimulációját láthattuk.

Az utolsó rész pedig mi másról is szólhatott volna, mint a Solid Edge ST8 néhány meghatározóbb újdonságáról, amelyek mind a modellezés gyorsaságát hivatottak szolgálni. Az aktív közönség jól láthatta, hogy minden trükk nélkül, egyszerűen lehet dolgozni egy 12000-es szereléssel.

Természetesen ez nem egy konzultáció volt, így a miértek elmagyarázása helyett a használhatóság bemutatása volt a fő cél alkatrész, szerelés és műhelyrajz környezetben egyaránt. A közönséggel folytatott kommunikációnak köszönhetően az egyoldalú előadás helyett az „együtt dolgozás” kapta a fő szerepet a Solid Edge délelőtti és délutáni előadásain.

Vero CAM szekció

A Vero CAM szekcióban a Vero Software megoldásai közül négy alkalmazás került bemutatásra. Az alkatrészgyártók számára ajánlott Edgecam, a lemeztechnológiai cégek számára teljes körű megoldást nyújtó Radan, a fa- és kőipari megmunkálásra optimalizált Alphacam és a szerszámgyártó célmegoldás, a VISI.

A szekció keretében a legnagyobb érdeklődésre számot tartó Edgecam szoftver került bemutatásra legrészletesebben. A résztvevők megismerhették az alkatrészmarást és esztergálást, valamint a 3-tól 5-tengelyes felületmarást és huzalos szikraforgácsolást érintő újdonságokat a hamarosan megjelenő 2016 R1 verzióban. Az előadások kiterjedtek a Vero Software-en belüli, és a Vero Software és a Hexagon Metrology közötti együttműködésnek köszönhető új funkciókra és modulokra, így például az m&h bemérők támogatására és az új Edgecam PartXplore natív CAD nézegetőre. A Radan előadásban a lemeztechnológiai érdeklődők néhány szemelvényt láthattak a szoftver széles termékskálájából, így megismerhették a kivágó-lyukasztó gépek programozásának sajátosságait, a többtengelyes lézervágás programozását, valamint az élhajlítás offline programozását és szimulációját.

Az Alphacam szoftverben olyan speciális megoldásokat láthattak a résztvevők, amelyek kimondottan a fa- és kőmegmunkálásban jellemző művészi elemek készítését és a speciális szerszámokat támogatják. Így például megismerhették a speciális hullámtáblák készítésének egyszerű módját és a faipari megmunkálásoknál elterjedt fűrésztárcsák és aggregátfejek alkalmazási lehetőségeit.

A CAM megoldásoktól kissé eltávolodva a résztvevők a Visi előadásban betekintést nyerhettek a fröccsöntő szerszámok tervezésének speciális lépéseibe a Magyarországon új belépőként megjelenő szerszámtervező alkalmazásban. A szoftverbemutatók mellett a résztvevők megismerhették az Enterprise Group saját fejlesztésű EPDM for Edgecam megoldását, ami az Edgecamben előállított adatok kezelését segíti.

Tecnomatix szekció

A Tecnomatix szoftvercsalád a Siemens PLM portfóliójának digitális gyártáshoz kifejlesztett eszközrendszere. Az előadások központjában a Plant Simulation szoftver története, jelen verziójának lehetőségei és újdonságai álltak, melyeket az elmúlt időszakban az érdeklődők számára készített pilot projekteken keresztül mutattak be. Emellett lehetőséget adtak a már meglévő felhasználóiknak is, hogy saját problémáikat, illetve az azokra készített Plant Simulation modelljeiket és szimulációs eredményeiket is bemutassák.

NX szekció

Az Enterprise Group az idei évtől az NX tervezőszoftvert is forgalmazza a hazai piacon, így mostantól a Siemens teljes PLM portfóliója elérhető a kínálatukban. Az ügyfelek maximális elégedettségének biztosításához a terméktámogatást partnercégük, a C3D Mérnökiroda látja el. A szekció előadásaiban az NX professzionális tervezési megoldásaiból láthattunk konkrét példákat. Az élő bemutatók során megismerhettük a felületmodellezési funkciókat és a szkennelt pontfelhőkkel való munka lehetőségeit, betekintést nyerhettünk a konstrukciók végeselemes analízisébe és a különféle adatkezelési megoldásokba.

Forrás: cnc.hu

Solid Edge
ST8 Update
Training

Vegyen részt, és sajátítsa el vezetett gyakorlatokon keresztül a Solid Edge ST8 újdonságait!

2015 októberében és novemberében Solid Edge ST8 Újdonságok Konzultációkat rendezünk partnereinknek termékadatkezelés alapon, az eseményeknek az Enterprise Group székhelyén található korszerű oktatóterem ad otthont.

A szoftverkövetéssel rendelkező ügyfeleink a konzultáció alkalmával vehetik át a Solid Edge ST8-as verzióját. Magyarországon egyedül az Enterprise Groupnál kaphatnak a résztvevők a Solid Edge ST8 újdonságaiból egy minőségi, szakmai, magyar nyelvű DVD-n oktatási anyagot a vezetett gyakorlat végén. A magyar nyelvű videók, lefordított anyagok megkönnyítik az új funkciók hatékony elsajátítását.

A résztvevők megtudhatják azt is, hogy feladataikra milyen megoldásokkal szolgálnak az új fejlesztések, ezért érdemes cégenként minimum 1 kollégának részt vennie a konzultáción. A konzultációra mindenkinek külön számítógépet biztosítunk.

A konzultáció díja tartalmazza a magyar nyelvű Solid Edge ST8 újdonságok DVD-t. A DVD-t a konzultációtól függetlenül is megvásárolhatja weboldalunkon.

A konzultációra 20% kedvezményt biztosítunk a szoftverkövetési szerződéssel rendelkező felhasználóinknak.

Bővebb információkért és a jelentkezéshez látogasson el weboldalunkra: http://enterprise-group.hu/plm/esemenyek/
solid-edge-st8-update-training

NCT KFT.

Cégünk az NCT 202 CNC vezérlő bemutatásával ünnepeli 25. születésnapját a 2015-ös EMO kiállításon. Az NCT 202-vel a Solid Edge és Edgecam mellett más CAD/CAM rendszerek is könnyedén futtathatók.

NCT 202:

Az első multiprocesszoros NCT vezérlő. Az NCT 201 esetében a tengelyek mozgatását és a PLC működtetését végző ún. CNC magon kívül az ember-gép kapcsolat is a WCE6 operációs rendszerű egyprocesszoros számítógépen fut. Az NCT 202-ben a WCE6-on maradt a CNC mag, és annak érdekében, hogy a kezelői felületet (HMI) még komfortosabbá tegyük, a képernyő mögé egy 4-magos, nagyteljesítményű számítógépet építettünk be, amelynek az operációs rendszere tetszőleges; a felhasználó vagy az NCT által készített Windows alkalmazás futtatását is lehetővé teszi.

NCT Akadémia:

Az NCT Kft. területén immár 5. éve működik Magyarország egyik legszínvonalasabb CNC, CAD, CAM képző központja. Évente 400-600 fő sajátítja el nálunk a CNC gépek programozását és kezelését. A CAD/CAM rendszerek közül természetesen a mindenkori legfrissebb Solid Edge és Edgecam szoftvereket oktatjuk.

Ettől az évtől kezdődően már a fogácsolás alapjait is nálunk sajátíthatják el a diákok hagyományos tantermünkben, továbbá novembertől indítjuk az első 4 és 5 tengelyes CNC technológus tanfolyamunkat is.

PLANT SIMULATION

Tréning

Jöjjön el, ismerje meg és sajátítsa el a Plant Simulation gyártás- és folyamatszimulációs szoftver alapjait!

2015. október 28-30. és november 18-20. között Plant Simulation Alapismeretek Tréninget hirdetünk.

A tréning célja az, hogy a téma iránt érdeklődők számára bevezetést és alapszintű ismereteket adjon a Plant Simulation használatát és felhasználási lehetőségeit illetően. A tréningre történő jelentkezés nincs előfeltételhez kötve. Célunk elsősorban az, hogy az olyan cégeknél dolgozó jelentkezők, ahol még nem rendelkeznek Plant Simulation licenccel, a tréning alatt jobban megérthessék, és alapszinten elsajátítsák az anyagáram-szimuláció

és a kapacitáselemzés dinamikus modellekkel történő kezelését, továbbá átfogóbb képet alkothassanak arról, hogy a saját munkájukat illetően milyen lehetőségeik lennének a Plant Simulation bevezetésével. A tréning alatt a tematikus részeken felül alkalom nyílik konzultációra is.

A tréning alatt mindenkinek külön számítógépet biztosítunk.

A tréning tematikája:

 • 2D modellezés
 • Anyagáram-modellezés
 • Animáció
 • Szállítórendszerek
 • Operátor- és műszakkezelés
 • Összeszerelés
 • 3D modellek készítése
 • Táblázatok
 • Adatok importálása, exportálása
 • Statisztikák, kiértékelés
 • Önálló feladat (szimulációs mini-projekt)

A tréningre való jelentkezéshez és bővebb információkért kérjük, keresse
Dr. Néder Zoltán kollégánkat a neder.zoltan@enterprisegroup.hu email címen
vagy a +36 (30) 222 9160 telefonszámon.

EPLM konzultációk

Megoldásaink hatékony bevezetéséhez és alkalmazásához elengedhetetlennek tartjuk a felhasználók képzését, beleértve az elinduláshoz javasolt alapszintű konzultációkat, továbbá a későbbi haladószintű vagy az új szoftververziók megjelenésekor javasolt frissítési szemináriumokat.

Ezen konzultációk mellett – akár egyidejűleg is – egyedi, cégre szabott konzultációkra is van lehetőség mobil oktatótermünk segítségével budapesti székhelyünkön vagy akár a megrendelő telephelyén is.

2015 októberében és novemberében a következő konzultációkat hirdetjük meg:

Okt. 19-21.

Okt. 26-27.

Okt. 28-30.

Nov. 2-4.

Nov. 10-11.

Nov. 16-17.

Nov. 18-20.

Solid Edge haladó ismeretek konzultáció

Radan alapismeretek konzultáció

Plant Simulation alapismeretek tréning

Solid Edge alapismeretek konzultáció

Edgecam 5-tengelyes marás konzultáció

Edgecam posztprocesszor testreszabás konzultáció

Plant Simulation alapismeretek tréning

Solid Edge Update Training konzultációk:
október 15., 16., 22.,
valamint november 5., 6., 12., 13., 26.

A hagyományokhoz híven idén is meghirdetjük nagysikerű Solid Edge ST8 Update Training egynapos tanfolyamainkat októbertől kezdődően, amelyek keretein belül felhasználóink oktatótermünkben vezetett gyakorlatokon keresztül próbálhatják ki a Solid Edge legújabb verziójának újdonságait.

Amennyiben érdeklődik valamelyik konzultáció iránt, kérjük, keresse meg kapcsolattartóját, vagy írjon a plm@eplm.hu e-mail címre.

dr. eplm:

karbantartási csomagok, frissítések

Ebben a rovatban az általunk forgalmazott és támogatott szoftverekhez megjelenő karbantartási csomagokat és frissítéseket gyűjtjük össze. Amennyiben régebbi verziókhoz van szüksége karbantartási csomagokra, akkor kérjük, hogy
keressen meg bennünket a következő elérhetőségek egyikén:
hotline: +36-1-471-2380/2;
e-mail: plmsupport@eplm.hu!

Solid Edge:

Solid Edge esetében az utolsó két verzióhoz (jelen esetben ST8 és ST7) jelennek meg frissítések – elég a legutolsót letölteni, ezek tartalmazzák visszamenőlegesen is a javításokat.

Aktuális karbantartási csomagok Solid Edge ST8-hoz:
Aktuális karbantartási csomagok Solid Edge ST7-hez:

További karbantartási csomagok is itt érhetőek el.

Edgecam:

Az Edgecam 2015 R2 szoftvercsomaghoz megjelent a négyes számú javítócsomag! A szoftver megfelelő működése érdekében kérjük, telepítse fel mielőbb! A javítócsomagot letöltheti az Enterprise Group support oldaláról, amit az alábbi linken keresztül érhet el:

Ugyanezen a linken megtalálhatók a 2014 R2 és a 2015 R2 szoftver javítócsomagjai is.

Tudásbázis, önképzés

Solid Edge

Revíziókezelő – Alkatrészek átnevezése

Jelenség: Ha átnevezünk egy alkatrészt - amely be van építve szerelésekbe, és műhelyrajz is készült róla – úgy, hogy ezt valamilyen fájlkezelőben (Windows Intéző, Totalcommander) tesszük meg, akkor a Solid Edge nem tudja betölteni ezt a fájlt, mert módosítva lett az elérési útvonal anélkül, hogy ezt lekezeltük volna a tervezőszoftverben.

Megoldás:
https://www.youtube.com/watch?t=2&v=96UoYtimH3I

Végkövetkeztetés: A Revíziókezelő használatának ismerete elengedhetetlen a hatékony tervadat- és fájlkezeléshez azok számára, akik fájlrendszerben dolgoznak.

Solid Edge

Lekerekítés változó sugárral

Jelenség: Ebben a tudásbázis videóban azt fogjuk megnézni, hogy hogyan tudunk olyan lekerekítéseket létrehozni, melyek nem állandó sugárértékkel rendelkeznek.

Megoldás:
https://www.youtube.com/watch?t=1&v=OHj5QglYehw

Végkövetkeztetés: Néhány pont és paraméter megadásával egy parancson belül is elkészíthetünk bonyolultabb átmeneteket.

Edgecam

Tükrözött alkatrész megmunkálása Edgecamben

Jelenség: A gyakorlatban a felhasználók sokszor szembesülnek azzal a problémával, amikor egy adott alkatrészből el kell készíteni egy tükörkép-darabot is az eredeti alkatrészből kiindulva, de lehetőség szerint minél kevesebb programozási időráfordítással.

Megoldás:
http://support.eplm.hu/edgecam/kb/Lists/Bejegyzesek/
Post.aspx?ID=49

Végkövetkeztetés: Az Edgecamben az asszociatív szerszámpályák segítségével könyedén elkészíthetőek a tükrözött geometriákhoz tartozó megmunkáló programok is.

Edgecam

Licence generálása, frissítése a szoftverkötéssel rendelkezők számára

Jelenség: Előfordulhat, hogy a felhasználóknak szükségük lehet a licencük megújítására vagy újbóli legenerálására.

Megoldás:
http://support.eplm.hu/edgecam/kb/Lists/Bejegyzesek/
Post.aspx?ID=50

Végkövetkeztetés: A Vero internetes felületén könnyedén megoldható az aktuális licencfájl lekérése.

PDF letöltése