A siemens és a magyar enterprise group kiterjeszti együttműködését

A SIEMENS ÉS A MAGYAR ENTERPRISE GROUP KITERJESZTI EGYÜTTMŰKÖDÉSÉT

HECSKÓ ÁKOS –
NEMZETKÖZI SIKER
SOLID EDGE MÓDRA
TERMÉKADAT-KEZELÉS:
ÚJ IGÉNYEKRE ÚJ
ÜGYFÉLTÁMOGATÁSI OLDALAK
ÚJ ÜZLETÁGBAN
MUTATKOZIK
BE A C3D KFT.

AZ ENTERPRISE GROUP PLM ÜZLETÁGÁNAK INGYENES MAGAZINJA 2015/3. szám

TARTALOM

6

A SIEMENS ÉS A MAGYAR ENTERPRISE
GROUP KITERJESZTI EGYÜTTMŰKÖDÉSÉT

Az Enterprise Group és a Siemens PLM Software kiterjesztik együttműködésüket, így az
Enterprise PLM portfóliója kibővül az
NX™ szoftverrel.

3

ÚJ ÜZLETÁGBAN MUTATKOZIK BE
A C3D KFT.

Az Enterprise Group együttműködési megállapodást kötött a C3D Műszaki Tanácsadó Kft.-vel, melyben a mérnökiroda vállalta az NX szoftverekhez a megfelelő felhasználói támogatás nyújtását.

4

HECSKÓ ÁKOS – NEMZETKÖZI SIKER
SOLID EDGE MÓDRA

Interjú Hecskó Ákossal, a gépésztechnikusszámítógépes szerkesztő szakos diákkal, aki Solid Edgeben szerkesztett modelljeivel több rangos versenyen is részt vett.

7

ORSZÁGOS SOLID EDGE VERSENY 2015
ÉS ORSZÁGOS EDGECAM VERSENY 2015
– DÖNTŐSÖK

Kiderült az Enterprise Communications Magyarország Kft. és az NCT Akadémia Nonprofit Kft. által szervezett verseny döntőseinek névsora.

8

ISMERJE MEG A SZAKMAI
ÚJDONSÁGOKAT KÉNYELMESEN AZ
ENTERPRISE WEBKONFERENCIÁIN!

Webkonferenciáink a CAD, CAM, PLM rendszereink speciális területeit, illetve az ezeket kiegészítő megoldásokat mutatják be. Várjuk szeretettel!

9

ÚJ TANFOLYAMI REND A NYILVÁNOS
KONZULTÁCIÓKHOZ

Annak érdekében, hogy a felhasználók előre megtervezhessék képzéseiket, ügyféltámogatási rendszerünk továbbfejlesztésének keretében 2015-től új tanfolyami rendet vezetünk be.

10

MANZ HUNGARY KFT. ESETTANULMÁNY

A Manz Hungary Kft.-nél az Enterprise Group által biztosított szolgáltatások köre nyújt segítséget a mindennapi munka során – a Solid Edge és Edgecam támogató csapattal működnek együtt.

12

TERMÉKADAT-KEZELÉS: ÚJ IGÉNYEKRE
ÚJ ÜGYFÉLTÁMOGATÁSI OLDALAK

Olyan megoldásokra van szükség, amelyek biztosítják a tervezési adatok könnyebb kezelését. Ezért a megújult ügyféltámogatási oldalon belül új oldalakat nyitottunk.

12

DR. EPLM – KARBANTARTÁSI CSOMAGOK, FRISSÍTÉSEK

Solid Edge esetében az utolsó két verzióhoz jelennek meg frissítések, az Edgecam 2015 R1 szoftvercsomaghoz pedig megjelent a kettes számú javítócsomag.

13

RADTUBE CSŐVÁGÓ MODUL
A NUKON REX LÉZERVÁGÓKHOZ

A Nukon REX fiber lézerek új csővágó kiegészítése a Radan szoftver speciális Radtube modulját használja. A csővágási funkcióknak köszönhetően a REX gépek sokkal rugalmasabbá váltak.

14

TUDÁSBÁZIS, ÖNKÉPZÉS

Solid Edge és Edgecam gyakorlati tanácsok a hatékony és tökéletes munkához.

Impresszum

PLM Hírmondó

Az Enterprise Group PLM üzletágának ingyenes magazinja

Kiadja:

Enterprise Communications Magyarország Kft.

Főszerkesztő:

Béke Gyula

Szerkesztés, tördelés, grafika:

Corpus Communications

Új üzletágban
mutatkozik be
a C3D Kft.
Az NX-nek, a Siemens integrált megoldást nyújtó CAD/CAM/CAE tervezőrendszerének a szélesebb körben való terjesztésében érdekelt Enterprise Group együttműködési megállapodást kötött a C3D Műszaki Tanácsadó Kft.-vel, melyben a mérnökiroda vállalta az értékesített szoftverekhez a megfelelő felhasználói támogatás nyújtását.

Amiben a C3D hisz: „Értékünk az ember, előnyünk a professzionalizmus.”

Ez a mottó már önmagában is biztosíték lehet a C3D jelenlegi és jövőbeni partnerei számára arra, hogy a szakma iránti elhivatottsággal és tapasztalattal rendelkező mérnökeik az NX támogatása kapcsán professzionális szolgáltatásban részesítik őket.

Miért jó választás a C3D?

A dinamikusan fejlődő, 100%-ig magyar tulajdonban lévő mérnökiroda 1999-es alapítása óta vesz részt a magas színvonalú műszaki tervezés és tanácsadás hazai és európai piacán egyaránt. Olyan komplex szolgáltatást nyújt, amely a teljes termékéletutat végigkíséri egészen az ötlettől a gyártásig – akár az azt követő telepítésellenőrzésig. A cég fő profilja, hogy teljes körű gépészmérnöki megoldásokat nyújtson a multinacionális vállalatok mellett az újonnan induló cégek számára is.

Állandó megrendelői között alapításától fogva több nagy nemzetközi vállalat szerepel, emellett számos magyar céggel szintén kitűnő kapcsolatot ápol. A vállalat olyan mérnöki gárdával rendelkezik,

akik a szakma iránt teljes elhivatottsággal bírnak, és a változatos projekteken keresztül szerteágazó CAD-es és egyéb szakmai tapasztalatra tettek szert. Ezek a tulajdonságok biztosítják megrendelőik számára a professzionális, gyors és költséghatékony problémameg-
oldást az adott CAD környezetben, a speciális igényeknek eleget téve.

Ez a sokéves, több tervező-
rendszerre kiterjedő, a gépészmérnöki szakma széles skáláját lefedő tapasztalat teszi lehetővé, hogy a C3D Műszaki Tanácsadó Kft. Magyarország egyik legnagyobb mérnökirodájaként működjön. Éppen ez ösztönözte a céget arra, hogy portfólióját az NX felhasználói és adminisztrátor szintű támogatásával bővítse.

Hecskó
Ákos

Kérlek, mondj néhány szót magadról! Mit érdemes tudni rólad, milyen iskolában tanulsz?

Hecskó Ákos vagyok, a Szerbiában található magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont gépésztechnikus-számítógépes szerkesztő szakos, végzős diákja. Iskolánkban a modellezést Solid Edge segítségével tanuljuk. Számos diáktársammal el szoktunk jutni olyan versenyekre, ahol Solid Edge-ben készült modellekkel nevezünk, vagy magát a programot kell helyben használnunk, és ezeken a versenyeken – mentoraink alapos felkészítésének köszönhetően – eredményesen szoktunk szerepelni. Az iskolánk egyébként Szerbia egyik legjobb gépész középiskolája, mivel a szakmai versenyeken rendszeresen részt vesz, és a diákok általában dobogós vagy dobogó közeli helyezéseket érnek el. Főbb versenyeredményeimet megemlíteném a közelmúltból: tavaly megnyertem az Országos Solid Edge versenyt Budapesten, valamint a szerbiai gépésztechnikusok országos versenyén harmadik helyezett lettem harmadik osztályos tanulóként.

Mióta használod a Solid Edge-et, és miért pont erre a szoftverre esett a választásod?

Édesapám az iskolánkban szaktanár, a szoftver használatát is tanítja, így a középiskola előtt mindig kíváncsiskodva nézegettem az „elődeim” verseny- illetve érettségi munkáit. A Solid Edge tervezőprogramot 8. általános iskolás korom óta használom, ami nagyjából 5 évet jelent. Első „épkézláb” munkáim a gyakorló (training) feladatok voltak, majd később el szerettem volna készíteni elektromos gitárom modelljét (ami sajnos azóta sem készült el). A programmal középiskola második osztályában kezdtem komolyabban foglalkozni, ekkor kezdődött az iskolában annak az ismertetése, és heti rendszerességgel kaptunk házi feladatokat, amivel a program használatát tanultuk.

Melyik nemzetközi versenyen nyerted el az első helyezést? Milyen modellel neveztél, és mennyi munkád volt annak elkészítésben?

A Siemens több éve folyamatosan meghirdeti a Design Contest pályázatot, melyre a diákok Solid Edge-ben vagy NX-ben szerkesztett modelljükről készült képpel nevezhetnek, és havonta egy nyertest választanak ki. Iskolánkról azt kell tudni, hogy nem csak hetente kapunk házi feladatokat, hanem szünetekre (nyári, téli) is mindig kapunk nagyobb projekteket.

Nemzetközi siker
Solid Edge módra

Ezeket a diákok hozzáállásuktól függően készítik el: van olyan, aki összecsapja, de sokan alapos munkát adunk ki a kezünkből, mert nagyon sokat tanulhatunk közben. A tavalyi év nyári projektje egy kerékpár volt, amelyet később beküldtem a Design Contestre. (A Solid Edge vándorkupa díjra is ezzel a modellel neveztem). A kerékpárom modelljének elkészítésébe körülbelül 200 munkaórát fektettem, törekedtem a részletes és technológiailag pontos elkészítésre.

Ki biztatott, hogy részt vegyél az említett megmérettetésen? Mi volt a nyereményed?

A felkészítő tanárom, Tóth Béla ajánlotta figyelmembe a pályázatot. Tárgyi nyereményként egy iPod minit nyertem, viszont számomra sokkal többet jelent az, hogy egy ilyen neves cég oldalán ott van a munkám és mellette a nevem, valamint az ezzel járó szakmai elismerés.

A modellezési feladatokhoz a Szinkronmodellezési technológiát vagy a „hagyományos” modellezést használod általában?

A modellezési feladatainkhoz leginkább hagyományos modellezést használok. Ez azért van, mert a hagyományos környezetet előbb tanultuk, mint a szinkronmodellezési technológiát, jobban hozzászoktam a vázlatalapú, lépésről-lépésre modellezéshez, mert mérethiba esetén profil szerkesztésével egyszerűen tudom javítani a hibát; valamint több gyakorlatom van hagyományos modellezésben, mint a szinkronmodellezési technológiában. Érdekességként megemlíteném, hogy jó néhány osztálytársam van, aki inkább szinkronban dolgozik. Ők jellemzően azok, akik csak most, negyedikben feküdtek neki komolyabban a Solid Edge-nek, mikor a szinkron volt kötelező.

Ismersz más CAD rendszert is? Mi a fő különbség azok és a Solid Edge között?

AutoCADben rajzoltam műhelyrajzokat körülbelül egy fél évig, mert második osztályban volt egy szerbiai országos műhelyrajz-készítő verseny, ahol kötelezően AutoCADet kellett használni. Azt mondani rá, hogy könnyebb vagy nehezebb, butaság lenne, ugyanis gyakorlással át lehet szokni egyik programról a másikra. Nehéz volt a kezdetekben Solid Edge-ről áttérni, nem volt egyszerű egy időben a kettőt használni (a versenyre készülés mellett házi feladataink rendszeresen voltak).

SOLID EDGE

Tervezel elindulni más versenyen is, ahol használnod kell a Solid Edge-et? Milyen pályamunkával fogsz nevezni?

Igen, terveim között szerepel az idei Solid Edge Országos Verseny, ahová a jövőbeli érettségi munkámmal, egy többfunkciós tintasugaras nyomtatóval fogok nevezni. Az idei évre terveim között van még a szerbiai gépésztechnikusok országos versenye is. Tavaly harmadik lettem – egy éve hallgatom tanárom csípős megjegyzéseit az öt hiányzó pontról, amivel nyerhettem volna.

Ahogy Te magad is említetted, édesapád is használja, tanítja a Solid Edge-et. Ki a jobb?

Igen, édesapám tanítja iskolánkban a Solid Edge-et. Úgy érzem, gyorsabban tudok modellezni, mint ő, viszont mindig vannak apró és hasznos tanácsai, amiket meg is szoktam fogadni.

Mik a terveid, miután befejezed a középiskolai tanulmányaidat, mit szeretnél csinálni?

Középiskolai tanulmányaim befejezése után Kecskemétre szeretnék beiratkozni, a GAMF gépészmérnöki szakára. Azért szeretnék bekerülni erre a főiskolára, mert sikerült felvételt nyernem a Fémalk ZRT. cégnél duális képzésre, amely az iskolában elsajátított elméleti részt bővítené gyakorlati tapasztalatokkal.

Milyen biztató szavakat tudnál mondani másoknak, miért érdemes a Solid Edge-et használni és versenyeken indulni?

A Solid Edge használata nagyon egyszerű, viszont elég funkció van benne, hogy létrehozzon akárki egy ilyen vagy ettől még összetettebb projektet, mint a kerékpár. Nagy előnye a szoftvernek, hogy magyar a kezelőfelülete, és könnyen meg lehet tanulni a használatát – hála a magyar nyelvű oktatóleckéknek. Versenyeken szerintem csak részben fontos az, hogy ki milyen helyezést ért el, sokkal fontosabb, hogy a felkészüléskor mekkora tapasztalatot tudott összeszedni a program használatából.

A Siemens és a magyar Enterprise Group kiterjeszti együttműködését
Az Enterprise Group, Magyarország egyik vezető ipari informatikai megoldásszállítója és a Siemens PLM Software, a PLM (product lifecycle management) szoftverek globális piacvezetője bejelentették, hogy kiterjesztik eddigi együttműködésüket, ami a jövőben lehetővé teszi, hogy az NX™ szoftver (a Siemens integrált megoldást nyújtó CAD/CAM/CAE tervezőrendszere) megoldásai révén a magyar ügyfelek felgyorsíthassák a legújabb PLM megoldások adaptálását.

Az Enterprise Group PLM üzletága komplex mérnöki megoldásokat és informatikai szolgáltatásokat kínál az ipar területén működő vállalatoknak. A cég folyamatszervezési és integrációs szakértelme hatékonyan egészíti ki a Siemens PLM átfogó szoftverportfólióját, így kiemelkedő hozzáadott értéket biztosít magyarországi ügyfeleinek.

Az Enterprise Group a teljes termékéletciklus-menedzsment során komplex szolgáltatásokat nyújt a konzultációtól és a bevezetéstől át a migráción, az installáláson keresztül az oktatásig. A teljes körű portfólió tartalmazza a Teamcenter® szoftvert, a világszerte legszélesebb körben használt PLM rendszert, a Technomatix® szoftvert, a v ilág vezető digitális gyártási termékcsaládját, a Femap®-et, a vezető CAD-független általános célú végeselemes alkalmazását, valamint a Solid Edge-et, a széles körben ismert költséghatékony és könnyen használható gépészeti tervezőrendszert.

A PLM a gyártói befektetések fontos területének számít, a Siemens PLM Software piacvezető portfóliója pedig világszínvonalú termékeket és szolgáltatásokat kínál. Az együttműködés mostani kiterjesztésével az NX™ szoftver, a Siemens integrált megoldást nyújtó CAD/CAM/CAE tervezőrendszere által egészül ki az Enterprise Group PLM portfóliója.

„Örömmel jelenthetjük be, hogy az NX megoldások révén teljes körűvé vált együttműködésünk a Siemens PLM részlegével” – mondta el Orbán Előd, az Enterprise Group ügyvezető igazgatója. „Büszkék vagyunk arra, hogy az elmúlt években nagy sikerrel

szolgáltuk ki jelenlegi ügyfeleinket. Az Enterprise Group a jövőben is arra törekszik, hogy kiemelkedő, innovatív megoldásokat nyújtson partnereinek, és a legkorszerűbb NX szoftver megoldásokkal új ügyfeleket is szerezzen.”

Országos Solid Edge Verseny 2015
és Országos Edgecam Verseny 2015

Az Enterprise Communications Magyarország Kft. és az NCT Akadémia Nonprofit Kft. versenyt szervez a Solid Edge tervező és az Edgecam megmunkáló szoftver alkalmazására középiskolák nappali tagozatán tanuló hallgatóinak részére.

A Döntőbe jutott versenyzők névsora:

SOLID EDGE

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

Lázár Alex

Domonkos Szabolcs

Hecskó Ákos

Horváth Árpád

Juhász Áron

Imre Máté

Dudás Dávid

Hasznos György

Kerekes György

Kiss Zoltán

Kocsis Zoltán

Asztalos Zoltán

Glemba Gergely

Molnár Gyula

Bittó Bettina

Debreceni László

Milus Zoltán

Maksó Máté

Bodor Máté

Janitor István

Káli Péter

Mérai Tibor

Sándor Marcell

Fekete Gergely

Besenyei Bence

Bánki Donát Műszaki Középiskola és Kollégium

Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont

Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont

Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont

Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont

Computer School Szakképző Iskola

Szegedi Ipari Szakképző és Általános Iskola Déri Miksa Tagintézménye

Szegedi Ipari Szakképző és Általános Iskola Déri Miksa Tagintézménye

Szegedi Ipari Szakképző és Általános Iskola Déri Miksa Tagintézménye

Szegedi Ipari Szakképző és Általános Iskola Déri Miksa Tagintézménye

Szegedi Ipari Szakképző és Általános Iskola Déri Miksa Tagintézménye

Drégelyvár Szakközépiskola, Szakiskola

Drégelyvár Szakközépiskola, Szakiskola

Energetikai Szakközépiskola és Kollégium

Ganz Ábrahám és Munkácsy Mihály Szakközépiskola és Szakiskola

Ganz Ábrahám és Munkácsy Mihály Szakközépiskola és Szakiskola

Ipari Szakközépiskola

Stromfeld Aurél Gépipari, Építőipari És Informatikai Szakközépiskola

Stromfeld Aurél Gépipari, Építőipari És Informatikai Szakközépiskola

Stromfeld Aurél Gépipari, Építőipari És Informatikai Szakközépiskola

Stromfeld Aurél Gépipari, Építőipari És Informatikai Szakközépiskola

Stromfeld Aurél Gépipari, Építőipari És Informatikai Szakközépiskola

Stromfeld Aurél Gépipari, Építőipari És Informatikai Szakközépiskola

Szent Benedek Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Tagintézménye

Wigner Jenő Műszaki Informatikai Középiskola és Kollégium

EDGECAM

1

2

3

4

5

6

7

8

Horánszky András

Pataki Tamás

Kovács Ákos Botond

Szabó Levente

Nagy Gábor

Makszimcsuk Boján

Veréb Roland

Bozsoki Zsolt

Computer School Szakképző Iskola

Szegedi Ipari Szakképző és Általános Iskola Déri Miksa Tagintézmény

Számalk-Szalézi Szakközépiskola

Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Középiskola

Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Középiskola

Iván Szárity Műszaki Középiskola, Szabadka

Iván Szárity Műszaki Középiskola, Szabadka

Székesfehérvári Széchenyi István Műszaki Szakközépiskola

Dan Staples (Siemens Industry Software)
üzenete a jelentkezőkhöz:

A Solid Edge fejlesztéséért felelős alelnökként nagy örömmel tölt el, hogy nevezel a 4. alkalommal meghirdetett Országos Solid Edge Versenyre. Te leszel a jövő mérnöke, aki jobbá teheti világunkat – és ma teszed meg az első fontos lépést – az iparágvezető CAD technológia használatával, mint a Solid Edge-dzsel, megvalósítva nagyszerű ötleteidet. Már alig várjuk, hogy láthassuk a pályamunkádat! Sok sikert!

Még a székéből sem kell felállnia, az Enterprise Group PLM Üzletága eljuttatja Önhöz a munkáját támogató újdonságokat!
Szeretne megismerni munkáját támogató szakmai újdonságokat, de nem tud elszabadulni munkahelyéről? Kíváncsi a legújabb fejlesztésekre, de túl drága az ideje ahhoz, hogy elutazzon egy konferenciára?

2015-ben minden hónapban tartunk olyan webkonferenciákat, amelyek a CAD, CAM, PLM rendszereink speciális területeit, illetve az ezeket kiegészítő megoldásokat mutatják be. Célunk, hogy olyan átfogó megoldást adjunk ügyfeleinknek, amelyek a mindennapi munkavégzést valóban támogatják, viszont ezekhez közvetlenül, a saját számítógépük előtt, ingyenesen hozzájussanak.

Webkonferenciáink 2015 áprilisában:

Április 15.
Április 21.
Április 22.
Április 28.

Tomoga Zoltán
Cséfalvay István
Veres Tibor
Szűcs Imre

Huzalszikra programozás
Solid Edge funkciók, parancsok PDM köntösben
Radan - 3D CAD fájlok alkalmazása a lemeztechnológiában
Solid Edge - Kinematikai szimuláció végeselemes analízishez

Az alábbi linken megtekintheti aktuális eseményeinket, illetve regisztrálhat:
http://store.eplm.hu/webinars/default.aspx

Várjuk szeretettel a Webkonferenciáinkra!

Új tanfolyami rend
a nyilvános konzultációkhoz
Megoldásaink hatékony bevezetéséhez és alkalmazásához elengedhetetlennek tartjuk a felhasználók képzését, beleértve az elinduláshoz javasolt alapszintű konzultációkat, továbbá a későbbi haladószintű vagy az új szoftververziók megjelenésekor javasolt frissítési szemináriumokat.

Annak érdekében, hogy a felhasználók előre megtervezhessék képzéseiket, ügyféltámogatási rendszerünk továbbfejlesztésének keretében 2015-től új tanfolyami rendet vezetünk be azon megoldásainkhoz, amelyekből rendszeresen kerülnek meghirdetésre nyilvános konzultációk cégünk budapesti oktatótermében.

Ennek keretében tanfolyamainkat állandó, ismétlődő időpontokban tartjuk a következő ütemezéssel:

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.

Solid Edge alapismeretek konzultáció
Edgecam marás alapismeretek konzultáció
Solid Edge haladó ismeretek konzultáció
Edgecam marás haladó ismeretek konzultáció
Radan alapismeretek konzultáció
Alphacam alapismeretek konzultáció
Edgecam esztergálás

Minden hónap 1. hetén hétfőtől szerdáig
Minden hónap 2. hetén hétfőtől szerdáig
Minden páros hónap 3. hetén hétfőtől szerdáig
Minden páratlan hónap 3. hetén hétfőtől szerdáig
Minden páros hónap 3. hetén csütörtöktől péntekig
Minden páratlan hónap 3. hetén csütörtöktől péntekig
Minden hónap 4. hetén hétfőtől keddig

Ezen konzultációk mellett – akár egyidejűleg is – egyedi, cégre szabott konzultációkra is van lehetőség mobil oktatótermünk segítségével budapesti székhelyünkön vagy akár a megrendelő telephelyén.

Továbbá a szoftverek új verziójának megjelenését követően frissítési konzultációkat is meghirdetünk. Így az Edgecam 2015 R1 verziójának megjelenéséhez kapcsolódóan februárban és márciusban minden hét csütörtöki és pénteki napján egy napos Edgecam 2015 R1 Workflow frissítési konzultációt tartunk. A konzultáció az Edgecam új és továbbfejlesztett funkciói mellett az új Workflow felületet és annak hatékony alkalmazásához javasolt programozási technikát mutatja be meglévő felhasználók számára.

A fentieknek megfelelően 2015 áprilisában a következő konzultációkat hirdetjük meg:

Április 23-24.
Április 27-28.

Radan alapismeretek konzultáció
Edgecam esztergálás alapismeretek konzultáció

Amennyiben érdeklődik valamelyik konzultáció iránt, kérjük, keresse meg kapcsolattartóját, vagy írjon a plm@eplm.hu e-mailcímre.

Tervezett Edgecam 2015 R1 Workflow
frissítési konzultáció:

Április 24.

Manz Hungary Kft.
esettanulmány
Az Enterprise Group közreműködésével lehetőségünk nyílt ellátogatni a napenergiai, képernyőpanel és precíziós elektronikai berendezéseket gyártó Manz AG magyarországi leányvállalatához, a Manz Hungary Kft.-hez, ahol megtudhattuk, hogyan nyújt segítséget munkájuk során az Enterprise Group által biztosított szolgáltatások köre. Kameránk előtt Gyönyörű Attila, az Enterprise Group CAM termékvonalának vezetője, valamint Juhász Csaba, a Manz Hungary Kft. termelésvezetője beszélt a megvalósult fejlesztésekről, valamint a felhasznált szoftverekkel szerzett tapasztalatokról.

A németországi központú Manz AG a világ egyik vezető high-tech berendezéseket gyártó vállalata. A vállalat alapítása óta, az automatizálási megoldásaikat folyamatosan fejlesztve már teljes gyártósorokat, gyáregységeket telepít és valósít meg a világ számos pontján. A vállalat 6 technológia, az automatizálás, a lézertechnológia, a vákuumbevonatolás, a nyomtatás, a méréstechnika és a nedveskémiai folyamatok területén nyújt gépészeti megoldásokat. Németországon kívül Magyarországon, Szlovákiában, Olaszországban, Kínában és Tajvanon van gyáregysége, valamint kereskedelmi képviselettel rendelkezik az Egyesült Államokban, Dél-Koreában és Indiában.


A gyáregységben 2010-ben új szemlélet szerint alakították át gyártási folyamatot. Ebbe beletartozott a telephely gépeinek, gyártóegységeinek elrendezése, a gyártási struktúra átszervezése, valamint a folyamatok optimalizálása is. Ezen átalakítás részeként működtek együtt a Solid Edge és Edgecam támogató csapattal, akik szoftveres és technológiai segítséget nyújtottak a kívánt célok eléréséhez. A Manz Kft. az Enterprise Group szoftveres megoldásai közül a Solid Edge szoftvert már 2006 óta használja, a program azonban még jelentős tartalékokat és további kihasználható lehetőségeket nyújtott a fejlesztésekhez.

A magyarországi gyáregység 90 fős alkalmazotti létszámmal működik. A debreceni telephelyen elsősorban automatizálás és robotizálás eszközeinek alkatrészgyártásával és alépítmény gyártásával foglalkoznak. Termékeik, automatizálási rendszereik a napelemgyártással, érintőképernyős telefonok gyártásával, illetve a lítium-ionos akkumulátorok gyártásával foglalkozó vállalatoknak készülnek.

Az Enterprise Group PLM üzletága által forgalmazott Edgecam szoftverük kihasználtságát is tovább javították, melynek köszönhetően komoly csökkenést tudtak elérni a beállási és mellékidőkben. Az átalakítás részeként a legtöbb programozási feladatot már önálló programozói csoport végzi, valamint a szerszámbemérést is a géptől függetlenül, külön munkacsoport látja el. Ezzel a megoldással sikerült jelentősen növelni a gép megmunkálásra fordított idejét. Gyönyörű Attila kiemelte, hogy az Edgecam további előnye, hogy a hasonló alkatrészek megmunkálásának programozása tovább gyorsítható a hasonlóságok kihasználásával.

A németországi Manz gyárban létrehozott makrókat minden további megkötés nélkül tudják alkalmazni a magyarországi egységben is. A közös adat- és tudásbázissal tovább csökkenthették az alkatrészek programozási idejét és ezzel a programozók leterheltségét is.

Az Edgecam stratégiakezelője olyan további előnyöket nyújt, mint az automatikus alaksajátosság-felismerés és a hozzá kapcsolódó szerszámozási és megmunkálási stratégiaajánlások. Ez mindamellett, hogy felgyorsítja a technológia kidolgozását, stabilitást is nyújt, hiszen függetlenül a programozó személyétől, mindig megfelelő

minőségű megmunkálási technológiát és szerszámpályákat tud szolgáltatni a szerszámgépekre. Ehhez hozzájárult, hogy a Manz Kft. feltöltötte a rendelkezésre álló szerszámokat és a hozzájuk tartozó technológiai paramétereket a szoftverbe, így specifikusan, mindig az adott gyártási környezetben legjobban alkalmazható paramétereket kínálja fel a program. Külön előnyt jelent, hogy az Edgecam képes kommunikálni a szerszámbemérővel, így a szerszámbemérésből származó adatokat is egyszerre tudja továbbítani a szerszámgép vezérlése felé.

A szoftveres és kommunikációs lehetőségek kihasználásával, illetve fejlesztésével, valamint több terület szakértőinek bevonásával sikerült elérni, hogy a Manz Kft. gyártási folyamatainak ideje az addigi idők töredékére csökkenjen. Juhász Csaba megemlítette, hogy egy konkrét hegesztett szerkezet megmunkálási, gyártási idejét az addigi 16-18 óráról sikerült 2,5 órára csökkenteni. Ezt a jelentős csökkenést többek között a programozási módok és a szoftveres ütközésvizsgálatok alkalmazása is elősegítette, mivel, többek között, már sokkal kisebb szerszámkiemelések mellett is biztonságosan futtathatóvá váltak a programok.

Az Enterprise Group által nyújtott szoftveres támogatással a Manz Kft.- nél olyan jelentős fejlődést tudtak elérni, melynek köszönhetően már a kínai testvérvállalatukkal is konkurálni tudnak. A szoftvereken túl azonban feltétlenül meg kell említeni az Enterprise Group magyar nyelvű, folyamatos terméktámogatását és tanácsadását is, ami szintén kulcsszerepet játszott a Manz Hungary Kft. gyártási folyamatainak felgyorsításában és termelésének optimalizálásában.

Juhász Csaba hozzátette, hogy az Edgecam használatával nem csak a szerszámpályákhoz jutnak hozzá, hanem a megfelelően kialakított és biztonságosan alkalmazható készülékezést és felfogási rendszert is ki tudják alakítani, melyhez a Solid Edge szoftvert alkalmazzák. Kiemelte, hogy a belső hálózat és az egyes informatikai egységek közötti kommunikáció megoldásával nem csak komoly adatbiztonságot, hanem jelentős gyártási idő csökkenést tudtak elérni.

Forrás: www.cnc.hu

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=oj3lEoYS5Oc

TERMÉKADAT-KEZELÉS:
új igényekre új ügyféltámogatási oldalak

Manapság már nem csupán a tervező az a személy, akinek tudnia kell, hol vannak a gyártásra szánt adatok, műhelyrajzok – a vállalaton belül más munkatársaknak is szükségük van a gyártási dokumentáció elérésére (többek között darabjegyzékek, termékstruktúrák lekérdezésére). Sőt több helyen az az igény is felmerült, hogy a gyártási adatokat ne csak vállalaton belül, hanem közvetlenül a partnerekkel is meg lehessen osztani egy közös felületen.


Az új oldalunkon a termékadat-kezelés előnyei mellett a Solid Edge tervezőszoftverhez használható termékadatkiegészítésekről is

tájékozódhat. Itt megtudható, hogy mit nevezünk cPDM-nek, PDM-nek, illetve hogy milyen lehetőséget biztosítanak ezek a tervezési feladatok felgyorsítására. Arról is informálódhat, hogy hogyan tudjuk a tervezési adatokat megosztani a vállalaton belül vagy közvetlenül a partnerekkel – biztonságos módon. Solid Edge kapcsán két alap technológiát kell megemlíteni, ami a fenti lehetőségeket biztosítja: ezek a Teamcenter és a Microsoft Sharepoint. Mind a két megoldás az együttműködést biztosítja a Solid Edge tervezőszoftverhez.

Keressenek minket bizalommal, folyamatosan frissülő tartalommal várjuk az ügyfeleinket!

Egyre több tervező, gyártó cég ismeri fel, hogy azok a módszerek, ahogyan eddig kezelték a Solid Edge tervezési adatokat, már bizony nem elegendőek a mai feladatok elvégzéséhez. Olyan lehetőségekre van szükség, amelyek biztosítják a tervezési adatok gyorsabb elérését, könnyebb kezelését. Ezen igényeket kielégítve a megújult ügyféltámogatási oldalon belül PDM témakörben új oldalakat nyitottunk.

DR. EPLM:
karbantartási csomagok, frissítések

Ebben a rovatban az általunk forgalmazott és támogatott szoftverekhez megjelenő karbantartási csomagokat és frissítéseket gyűjtjük össze. Amennyiben régebbi verziókhoz van szüksége

karbantartási csomagokra, kérjük, keressen meg bennünket a következő elérhetőségek egyikén:
hotline: +36-1-471-2380/2; e-mail: plmsupport@eplm.hu!

Solid Edge:

Solid Edge esetében az utolsó két verzióhoz (jelen esetben ST6 és ST7) jelennek meg frissítések – elég a legutolsót letölteni, ezek tartalmazzák visszamenőlegesen is a javításokat.

Aktuális karbantartási csomagok Solid Edge ST7-hez:
Aktuális karbantartási csomagok Solid Edge ST6-hoz:

További karbantartási csomagok itt érhetőek el.

Edgecam:

Az Edgecam 2015 R1 szoftvercsomaghoz megjelent a kettes számú javítócsomag! A szoftver megfelelő működése érdekében kérjük, telepítse azt fel mielőbb. A javítócsomagot letöltheti az Enterprise Group support oldaláról, melyet az alábbi linken keresztül ér el:

Edgecam 2015 R1 SU2 javítócsomag:

Ugyanezen a linken megtalálhatók a 2014 R1 és R2 szoftver javítócsomagjai is.

RADTUBE CSŐVÁGÓ
MODUL A NUKON REX
LÉZERVÁGÓKHOZ

A Nukon REX fiber lézerek új csővágó kiegészítése a Radan szoftver speciális Radtube modulját használja. A csővágási funkcióknak köszönhetően a REX gépek sokkal rugalmasabbá váltak. „Az új bővítmény költséghatékony megoldást kínál minden csővágási folyamatra, ezáltal növeli a felhasználók lehetőségeit” – mondta Alper Tarkan, a Nukon fejlesztési menedzsere.

A Radan eddig is képes volt teljes CAD/CAM megoldást biztosítani a standard REX gépek számára, azonban a Nukon mérnökeivel történő szoros együttműködésnek köszönhetően egy olyan integrált csomagot készítettek, amivel már az új csővágási funkciókat is hatékonyan képesek kezelni.

A Radan üzleti fejlesztési menedzsere, Paul Monte hozzátette: „Az általunk kifejlesztett új funkció és posztprocesszor nem csak a CNC kódot generálja a Nukon innovatív megoldásához, hanem teljes szimulációs lehetőségeket is biztosít, amivel az esetleges programhibák még a folyamat valós elindítása előtt kiküszöbölhetők”.

Az új technológia Brnóban debütált, de kiállításra került az Isztambulban megrendezett Makteken, és a hannoveri EuroBLECH-en is. „Mindhárom kiállításon nagy érdeklődéssel fogadták az új terméket, azóta több eladás is történt” – fogalmazott Paul Monte, aki azt is hozzátette, hogy ez a közös munka az eddigi Radan-Nukon együttműködés kiterjesztése, amivel céljuk, hogy egy teljes körű lézervágó megoldást tudjanak biztosítani partnereik számára.

A csővágó funkció alkalmazható különböző fémcsövek vágására és gravírozására, többek között olyan szektorokban, mint a reklámipar, a kézműipar, a dekorációs szektor és számos egyéb fémmegmunkáló iparág.

A Radtube egy piacvezető lézeres CAD/CAM rendszer, melyet forgóasztalos és többtengelyes vágógépekhez terveztek, speciálisan a csővágási folyamatokhoz. Az intuitív programozói rendszer lehetővé teszi, hogy a csöveket és csőszakaszokat egy standard alakzatokat tartalmazó könyvtár segítségével parametrikusan határozzuk meg, így a profilok és a vágásmélységek könnyen megadhatók. A parametrikus alakzatokat tartalmazó könyvtár a cső anyagának kiválasztásakor nyújthat nagy segítséget. Ha egy szükséges szakasz nem található, a ’Freeform’ opció segítségével létrehozhatunk speciális alakzatokat is.

Az ilyen egyedi alakzatok a könyvtárban lévő, előre meghatározott parametrikus formák felhasználásával is elkészíthetők. Amennyiben egyik standard alakzat sem felel meg a feladatnak, a CAD eszközök segítségével a felhasználó egyszerűen megrajzolja a szakasz középvonal profilját vagy a külső/belső formáját. A Radtube minden modellezési folyamata 3D-s környezetben zajlik.

Forrás: cnc.hu

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=355wBWMBJI0

A Nukon REX csővágó legfontosabb paraméterei:

Maximális csőátmérő

Minimális csőátmérő

Maximális vágható csőhossz

Maradék csőhossz

Cső minimális falvastagsága

Ø130 [mm]

Ø30 [mm]

300 [mm]

100 [mm]

1-8 [mm]

A Nukon lézervágók hazai forgalmazója: nyugat-magyarországi Metaltrading, kelet-magyarországi Laxun Kft.
TUDÁSBÁZIS, ÖNKÉPZÉS

EDGECAM

Felületválasztás testről

JELENSÉG: A 2015 R1-es Edgecam szoftververzióban jelent meg igen hasznos újdonság, melynek segítségével lehetőségünk nyílik a testmodellünkről közvetlenül kiválasztani azokat a felületeket, melyekre szerszámpályát szeretnénk generálni.

VÉGKÖVETKEZTETÉS: Ennek a hasznos újdonságnak köszönhetően sokkal kevesebb esetben kell segéd-határgörbéket, alaksajátosságokat létrehozni.

EDGECAM

Szerszámtár importálás

JELENSÉG: Amennyiben szeretné átmásolni az Edgecam alap szerszámtárában található készülék (satuk, leszorítók) modelljeit a saját szerszámtárába, hasznos lehet az Adatbázis importálása parancs.

VÉGKÖVETKEZTETÉS: Ez a tudásbázis cikk megspórolhat Önnek egy kis időt, amit a satuk manuális létrehozásával töltene.

SOLID EDGE

Menetábrázolás a műhelyrajzon

JELENSÉG: A menet és az élek ábrázolását a beépített Parasolid (geometriai mag) végzi. Vannak olyan esetek, amikor a Parasolid tűrését manuálisan be kell állítani ahhoz, hogy a megfelelően ábrázolja az éleket és meneteket. Ebben a konkrét példában pont ilyen esetet mutatunk be.

VÉGKÖVETKEZTETÉS: Amikor más rendszerekből más toleranciával lettek átvéve az adatok, nem mindig tudja a Parasolid mag a megfelelő tűrésértéket kiválasztani a számításhoz. Ilyenkor manuálisan át kell állítani az értékeket.

SOLID EDGE

Tükrözés

JELENSÉG: Ezen tudásbázis cikk a szerelési környezet-
ben található Tükrözés parancs funkcióit mutatja be.


VÉGKÖVETKEZTETÉS: A videó megtekintése után sokkal érthetőbb és követhetőbb lesz a Tükrözési funkció működése.

Komplex IT megoldások, IP telefónia és csoportmunkát támogató Egységes Kommunikációs megoldások (UCC).

Technológia a gyógyítás szolgálatában – új távlatok az egészségügyi informatikában.

CAD/CAM megoldások és termékciklus menedzsment (PLM) a tervezéstől a megvalósításig.

Iparág specifikus SAP bevezetés és tanácsadás – versenyképesség a legújabb technológiák felhasználásával.

PDF letöltése