Új távlatok az egészségügyi informatikában

eHEALTH NÉVEN, KIBŐVÜLT TERMÉKPORTFÓLIÓVAL FOLYTATJA MŰKÖDÉSÉT AZ ENTERPRISE GROUP SOFTWARE ÜZLETÁGA

A BETEGELLÁTÁS MINŐSÉGI SZÍNVONALÁNAK NÖVELÉSE A GRÓF TISZA ISTVÁN KÓRHÁZBAN

eRADIcal MODERN TELERADIOLÓGIAI RENDSZER AZ EGÉSZSÉGÜGY SZOLGÁLATÁBAN

NEGYEDÉVENTE MEGJELENŐ INGYENES MAGAZIN
Kiadja az Enterprise Group eHealth üzletága

tartalom

Recept

4

eHealth – Új távlatok az egészségügyi informatikában
eHealth néven kibővült termékportfólióval újul meg
az Enterprise Group Software üzletága.

3

Köszöntő

Orbán Előd, az Enterprise Group
ügyvezetőjének köszöntője

6

Mikroszkóp

eRADical – Modern teleradiológiai rendszer az egészségügy szolgálatában
A teleradiológiai megoldás költséghatékony módon forradalmasítja az intelligens diagnosztikai eljárások alkalmazását.

8

Mikroszkóp

eMAGE – az innovatív, sokoldalú képarchiváló rendszer
Az Enterprise Group új PACS megoldása egy sokoldalú, bármilyen digitális modalitáshoz kapcsolódni képes képarchiváló rendszer.

10

Mikrofon

A betegellátás minőségi színvonalának növelése a Gróf Tisza István Kórházban
A berettyóújfalui Gróf Tisza Isván Kórházban bevezették az Enterprise Multi Medikai Alkalmazást (EMMA) annak érdekében, hogy még korszerűbb betegellátást biztosíthassanak pácienseiknek.

12

Recept

Kiterjesztett EMMA Solution Certified Partnerség
Biztonság az ügyfeleknek, bővülési lehetőség a minősített partnereknek.

Recept

13

Kiemelkedő új funkció az EMMA-ban:
műtéti programtervezés

Az EMMA új műtéti programtervező funkciója jelentősen hozzájárul az egészségügyi intézményben dolgozók munkájának hatékony ellátásához és a műtő helyiségek, valamint az eszközök optimális beosztásához.

14

Mikroszkóp

Hatékony betegellátás az Ascom megoldásaival
Az Enterprise Group megújult e-Health üzletága az egészségügyi betegellátás minden területén innovatív és hatékony megoldást nyújt. Mostantól elérhetők a cég kínálatában az Ascom konszern egészségügyi kommunikációs megoldásai is.

16

Diagnózis

2014 – Innováció és pénzügyi sikerek
A tavalyihoz hasonlóan idén sok újdonsággal jelenik meg az Enterprise Group mind a négy üzletága, ezzel folytatódik az elmúlt évek innovációs és pénzügyi sikerszériája.

18

Röntgen

Új teleradiológiai és PACS rendszer támogatja az Uzsoki Kórház betegellátását
Az Uzsoki Kórház jelentős szerepet játszott abban, hogy az Enterprise Group új terméke, az eRADical teleradiológiai megoldás és az eMAGE PACS rendszer a valós egészségügyi igényeket szolgálhassa ki.

19

EMMA számokban 2014

Impresszum

EMMA Magazin Negyedévente megjelenő, ingyenes magazin

Kiadja: Enterprise Communications Magyarország Kft.

Főszerkesztő: Orbán Előd

Szerkesztés, tördelés, grafika: Corpus Communications

köszöntő
Mióta az EMMA-val cégünk belépett az egészségügyi szektor innovatív szállítói közé, az április különösen fontos hónap lett a számunkra. Ilyenkor rendezik meg évről-évre a Magyar Kórházszövetség Kongresszusát.
ORBÁN ELŐD Az Enterprise Group
ügyvezető igazgatója

Ez az a fórum, ahol bemutathatjuk az egészségügyi ágazat döntéshozóinak új fejlesztéseinket, azokat az újszerű megoldásokat, melyekkel az Enterprise Group igyekszik hozzájárulni a hazai betegellátás színvonalának növeléséhez.

Örömmel ismertetjük meg az egészségügyi intézményekkel a mai kor technológiai vívmányait maximálisan kihasználó innovatív termékeinket, amelyeket mindig a valós kórházi igények mentén fejlesztünk ki.

Az idei kongresszus különösen nagy jelentőséggel bír számunkra, hiszen legújabb, saját fejlesztésű termékeink – az eRADical teleradiológiai rendszer és az eMAGE képarchiváló rendszer –, valamint az újonnan portfóliónkba kerülő Ascom egészségügyi kommunikációs megoldások itt mutatkoznak be először a szakmai közönség előtt.

A következő oldalakon részletesen is megismerheti újdonságainkat, melyek új korszakot nyitottak a Software üzletágunk életében. A termékkínálat bővülésével párhuzamosan az üzletágunk neve is megváltozott: áprilistól kibővített szolgáltatásokkal, eHealth néven folytatja tovább működését. A pozitív változás okairól, az új név által közvetített filozófiánkról is olvashat aktuális számunkban.

Természetesen az EMMA sikereiről sem feledkezünk el, hiszen büszkék vagyunk arra, hogy egyre több intézmény ismeri fel multi medikai alkalmazásunk jövőbe mutató szolgáltatásait. Bemutatjuk az alkalmazás egyik új funkcióját, a műtéti programtervezést, amely a szakmai irányelvek maximális figyelembevételével teszi lehetővé a műtéti személyzet, az eszközök és a helyiségek optimális és hatékony beosztását.

Az EMMA immár hazánk 14 egészségügyi intézményében járul hozzá a korszerű betegellátáshoz, köztük a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórházban is, melynek főigazgatójával készített interjúnkat szintén olvashatja magazinunkban.

Bízom benne, hogy aktuális számunk sok hasznos és az érdeklődésére számot tartó cikket és információt tartogat az Ön számára. Kellemes lapozgatást!

Üdvözlettel:

Orbán Előd

ÚJ TÁVLATOK
AZ EGÉSZSÉGÜGYI INFORMATIKÁBAN – eHEALTH NÉVEN, KIBŐVÜLT TERMÉK- PORTFÓLIÓVAL ÚJUL MEG AZ ENTERPRISE GROUP SOFTWARE ÜZLETÁGA
2011-es megalakulása óta mindig az egészségügyi informatikai fejlesztések álltak az Enterprise Group Software üzletágának fókuszában. Az elmúlt években az Enterprise Multi Medikai Alkalmazása meghatározó piaci tényezővé vált, ma már 14 egészségügyi intézményben segíti az orvosok és a szakszemélyzet munkáját. E rohamos fej-lődés az utóbbi időben még inkább felgyorsult; az EMMA 2.0 verziójának bevezetése után már további új termékek is gazdagítják a portfóliót. Ambiciózus célkitűzésként a hazai egészségügyi informatika megújításán dolgozik az Enterprise Group Software üzletága, amely ehhez igazodva mostantól eHealth néven folytatja munkáját.

A több jelentésréteget hordozó új elnevezés a jelen és még inkább már a jövő innovatív medikai irányát jel-zi, és egyben az üzletág célkitűzését is megtestesíti, amely a technológiát a gyógyítás szolgálatába helyezi. Az Enterprise Multi Medikai Alkalmazás (EMMA) révén már az egészségügyi ágazat minden szervezeti és ellátó szintjéhez tartozó intézmény, praxis számára teljes körű szolgáltatást nyújt az Enterprise Group, de idén tovább szélesedik a medikai portfólió.

A cég két új, innovatív megoldása a radiológusok munká-ját segíti, és ezáltal a szélesebb gyógyítási folyamatot is jelentősen támogatja. Az eRADical teleradiológiai rend-szer, illetve az eMAGE sokoldalú képarchiváló rendszer az Enterprise Group egyedülálló RIS és PACS megoldásai. Az EMMA-val szoros integrációban is alkalmazható önálló szolgáltatások révén könnyen eltárolhatók, kikereshetők, továbbíthatók, valamint megtekinthetők és kiértékelhe-tők a különböző méretű egészségügyi intézmények digitális orvosi képalkotó eszközeinek felvételei. Együttes alkalmazásukkal költséghatékony módon emelhető a gyógyítás színvonala, hiszen még az egymástól távol lévő osztályokon is egyszerűvé válik a teleradiológiai konzul-táció, az előző és más típusú vizsgálatokkal való össze-hasonlítás, és sok esetben megtakaríthatók a felesleges betegszállítások.

Szintén új területként a szoftveres megoldások mellett az egészségügyi kommunikációs termékek gyártásában élen járó Ascom innovatív termékeit is szakértő háttérrel kínálja mostantól az Enterprise Group immár teljes egé-szében az egészségügy IT megoldásaira specializálódott üzletága. Mindhárom új szolgáltatásról, illetve termék-csoportról bővebben is olvashat a Magazinban.

A fejlesztés időszerűségét és szükségességét mutatja, hogy a digitális képalkotás elterjedésével és az internetes kommunikáció fejlődésével egyre nagyobb hangsúlyt kapott az egészségügyben a teleradiológia, amely az egy adott helyen elkészült CT, MR, CR stb. radiológiai felvételek elektronikus úton történő továbbításával akár távoli helyeken is azonnal és költséghatékony módon biztosítja a diagnosztikai és konzultációs orvosi munkát. Az új teleradiológiai
megoldással lehetségessé vált a meg felelő kiértékeléshez nélkülözhetetlen, kiváló diagnosztikus minőségű képtovábbítás és -megjelenítés, valamint az ezekhez szorosan kötődő információcsere, a radiológus és a klinikusok közötti elektronikus kommunikáció.Az Enterprise Group az innovatív megoldások használatában élen járó Uzsoki Kórházzal kötött stratégiai megállapodást annak érdekében,
hogy valós egészségügyi környezetben, a kórházi szakemberek napi gyakorlata során szerzett tapasztalatok segítségével fejlessze tovább teleradiológiai rendszerét.E fejlesztés eredményeként az eHealth üzletág legújabb termékeként az eRADical nevet kapta az Enterprise Group RIS rendszere. Ez a modern és innovatív megoldás gyors, hatékony és költségcsökkentő módon teremt információs-technológiai
alapot egy olyan decentralizált teleradiológiai rendszer létrehozására, amely az osztott tárolási és feldolgozási környezet alkalmazásával hatékonyan, jól skálázhatóan, magas rendelkezésre állás mellett támogatja az intelligens diagnosztikai eljárásokat. Az eRADical fejlesztése során külön figyelmet kaptak a ma használatos egészségügyi kommunikációs standardok, mint a medikai informatikához
szorosan kapcsolódó DICOM és HL7-es szabványok követése. Fontos célkitűzés volt, hogy a rendszer tökéletesen illeszkedjen a jelenleg elérhető, valamint a bevezetés előtt álló vagy párhuzamosan fejlesztett egészségügyi rendszerekhez, és széleskörűen támogassa a betegadminisztrációs és általános gazdálkodási feladatokat is. Az eRADical rendszer forradalmasítja a teleradiológia hatékonyságát
a felvétel elkészülte és a validált lelet visszaérkezése közötti időtartam 10-15 perc alá történő leszorításával, miközben lehetőséget ad a folyamatban résztvevők számára széles körű konzultációra is. Ez a hatékony és a mai modern kor technológiai lehetőségeit maximálisan kihasználó megoldás valódi áttörést nyújthat az egészségügyi intézmények számára.
Az innovatív, sokoldalú
képarchiváló rendszer
Az Enterprise Group Software üzletágának célja mindig is a magas színvonalú egészségügyi informatikai megoldások fejlesztése volt. Az, hogy az üzletág új, eHealth néven folytatja tevékenységét, a jövő innovatív medikai irányát jelzi: ennek szellemében fejlesztettük ki új PACS megoldásunkat, az eMAGE-t, amely egy sokoldalú, bármilyen digitális modalitáshoz kapcsolódni képes képarchiváló rendszer.
Az Enterprise Group eMAGE PACS megoldásával könnyen eltárolhatók, kikereshetők, továbbíthatók, valamint megtekinthetők és kiértékelhetők a különböző méretű egészségügyi intézmények digitális orvosi képalkotó eszközeinek felvételei. Az eMAGE rendszer robosztus, jövőnek tervezett architektúrája hatalmas mennyiségű kép, illetve a hozzájuk tartozó vizsgálati adatok villámgyors feldolgozását és kiértékelését teszi lehetővé; moduláris felépítése révén pedig a kis rendelőintézetek radiológiai osztályaitól a több létesítményt magukba foglaló klinikák, országos létesítmények igényeit egyaránt rugalmasan képes kiszolgálni. A megoldás az általános orvosdiagnosztikai eszközök támogatásán túl már a közeli jövőben rohamosan elterjedő mobil alapú és páciens oldalú klienseszközök kiszolgálására is felkészült. Amellett, hogy az eMAGE PACS megoldással időt és pénzt lehet megtakarítani, a sokoldalú képarchiváló és az eRADical teleradiológiai rendszer együttes alkalmazásával mellőzhetők a felesleges betegszállítások, egyszerűvé válik a teleradiológiai konzultáció, az előző és más típusú vizsgálatokkal való összehasonlítás még az egymástól távol
lévő radiológia osztályokon is. Az Enterprise Group eMAGE szolgáltatása teljesen testre szabható, egyedi igények kiszolgálását teszi lehetővé, így a leginkább költséghatékony és az igények változásával folyamatosan bővíthető digitális képarchiváló megoldást biztosít.
Tekintse meg
az országos hatáskörű projekt bemutató videóját az Enterprise Group Youtube csatornáján!
Az új rendszer az Enterprise Group tervezésében másfél év alatt, 120 szakember közel 300 ezer munkaórájával jött létre.
Győrfi Pál,
Országos
Mentőszolgálat
szóvívő
2014-től egy olyan modern és jóval hatékonyabban működő mentésirányítási rendszer szolgálja ki az ellátásra szorulókat hazánkban, mely nem csupán a prehospitális sürgősségi ellátás minőségét javítja jelentősen, hanem a helytől és időtől független, magas szakmai színvonalon nyújtott szolgáltatásokon keresztül az esélyegyenlőséget is biztosítja az ellátásra szoruló állampolgárok számára.
A betegellátás
Minőségi színvonalának növelése a Gróf Tisza István Kórházban
A berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház hatékony egészségügyi ellátást biztosít a megye határain belül és az országhatárokon túl is. A 87 éve működő intézmény jó hírnévre és fontos tradíciókra támaszkodik, miközben az új módszerek és technikák iránt fogékony vezetése az erőforrások optimális kihasználását és a betegellátás minőségi színvonalának növelését célozta meg. Ezt a stratégiai küldetést követve úgy döntöttek, bevezetik intézményükbe az Enterprise Multi Medikai Alkalmazást (EMMA) annak érdekében, hogy még korszerűbb betegellátást biztosíthassanak pácienseiknek. A döntés hátteréről, az átállás folyamatáról dr. Muraközi Zoltán főigazgató úr beszélt.
Kiterjesztett
EMMA Solution Certified Partnerség
Biztonság az ügyfeleknek, bővülési lehetőség a minősített partnereknek
A tavalyi évben elindított rendszerünknek, az EMMA Solution Certified Partnerségnek köszönhetően medikai alkalmazásunk már minősített partnereink révén is elérhetővé válik a felhasználók számára. A programot most kiterjesztjük új, eRADical és eMAGE megoldásainkra is, amely így már ezeken a területeken is szakmai biztonságot nyújt ügyfeleinknek, partnereinknek pedig kiváló lehetőséget jelent a bővülésre.
Az Enterprise Multi Medikai Alkalmazás korszakalkotó megoldásokat hozott az egészségügyi informatika terén. Mivel egyre több egészségügyi intézményben ismerik fel a szoftverben rejlő lehetőségeket, megfogalmazódott bennünk az igény: felhasználóink még jobb kiszolgálása miatt szükség van szerződött partnerek bevonására. Ezért hoztuk létre az EMMA Solution Certified Partnerség rendszerünket, mellyel minősített partnereink jogosulttá válnak az EMMA magyarországi bevezetésére, valamint annak önállóan végzett támogatására is. A partnerségi rendszerrel az elsődleges célunk az volt, hogy a felhasználóink számára kialakíthassunk egy kiterjedt és megbízható hálózatot, mely biztosítja a szoftver mindenkori kifogástalan működését. Ez pedig megteremti annak lehetőségét, hogy az ügyfeleink mindig biztonságban érezzék magukat, kérdéseikre szakértő válaszokat kaphassanak. Az EMMA Solution Certified Partnerséggel a területi
és gazdasági okokból adódó bizonytalanság is megszűnhet, hiszen egy hozzáértő országos partneri hálózat nyújt garanciát az EMMA kifogástalan működésére. Új fejlődési utat jelez, hogy az EMMA-t létrehozó üzletágunk immár eHealth néven folytatja működését. A névváltoztatással párhuzamosan két új terméket is kifejlesztettünk, még teljesebbé téve ezzel egészségügyi portfóliónkat. Ezek az innovatív megoldások az eRADical intelligens teleradiológiai, valamint az eMAGE sokoldalú digitális képarchiváló rendszerek. Természetesen az EMMA Solution Certified Partnerséget e két új termékre is kiterjesztettük, így partnereink ügyfelei e két új megoldás esetében is élvezhetik a rendszer nyújtotta biztonságot. „A telekommunikációs és informatikai megoldásokkal és szoftverekkel foglalkozó vállalkozásoknak
kihívást jelent, hogy további üzleti és bővítési lehetőségeket találjanak, ráadásul nem állhatnak meg egy bizonyos szinten, erre a szegmensre a folyamatos fejlődés a jellemző, így nekik is készenlétben kell állniuk és figyelniük kell, merre halad a világ. Márpedig a főszerep jelenleg az alkalmazásoké, és az EMMA az egészségügyi informatika terén kulcsalkalmazás, ezt most már ki merem jelenteni. Éppen ezért nagy fegyvertényt jelenthet minősített partnereinknek, hogy bekerülhetnek az EMMA vérkeringésébe. Újabb előnyt jelent az is, hogy a partnerségi rendszerünket kiterjesztettük új megoldásainkra, az eRADical teleradiológiai és az eMAGE képarchiváló termékekre is, ez pedig biztonságot nyújt azok számára is, akik ezeket az innovatív megoldásokat választják” – mondja Orbán Előd, az Enterprise Group ügyvezető igazgatója.
Kiemelkedő
Új funkció az EMMA-ban: MŰTÉTI PROGRAMTERVEZÉS
A műtéti tevékenységet végző intézmények számos mindennapi problémával néznek szembe – ezek egyike az eszközök, a műtő helyiségek és a személyzet optimális, hatékony és könnyen kezelhető beosztásának igénye. Az Enterprise Multi Medikai Alkalmazás tényleges, a szakmai irányelveket követő megoldást nyújt a kérdésre: új műtéti programtervező funkciójával jelentősen hozzájárul az egészségügyi intézményben dolgozók munkájának hatékony ellátásához.

A műtéti programtervezés funkció megalkotása során az Enterprise Group munkatársai törekedtek a funkció olyan irányú kialakítására, hogy a műtéti tervezés folyamatában szereplő felhasználó – a csatlakozási ponttól függetlenül – egyértelműen és könnyen azonosíthassa, hogy a páciens a tervezés melyik fázisában helyezkedik el, illetve aktuálisan milyen erőforrásokat vesz igénybe.

Az átlátható és egyszerűen kezelhető igénylista nem csupán a műtéti igényt indikáló orvosok számára fontos: lényeges szempont ez az igényt feldolgozó műtéti személyzet számára is. Az EMMA új funkciójával akár már a műtét megrendelésekor tájékozódhat a megrendelő orvos a műtő foglaltságáról és a tervezett műtétek jellegéről, ennek köszönhetően pedig nem csupán a szabad idősávok, hanem szakmai szempontok alapján is dönthet az adott műtét dátumáról.

A műtéti igénylista kezelői egy központi műtő munkahelyről szortírozhatják a műtéteket a fizikai műtő munkahelyekre. Munkájukat segíti az általuk definiálható maximális súlyszám-keret, melynek beállításával korlátozhatóvá válik az adott időszakra érkező igények száma is. A tervezés és szortírozás folyamata az EMMA rendszer előjegyzési felületének kibővítésével került megvalósításra, így egy egységes, letisztult, már jól ismert felület szolgálja ki a felhasználók napi tevékenységeit. A megtervezett műtéti program pedig műtőkre bontva listázható és nyomtatható, illetve minden olyan információt tartalmaz, amely az aktuális terv gyors átláthatóságához szükséges.

A műtéti folyamat támogatása természetesen nem reked meg a műtéti tervezés fázisában: a rendszer támogatja a műtétek végrehajtása és adminisztrálása során felmerülő valamennyi főbb tevékenységet. Többek között a kényelmi funkciók széles skálájával nyújt segítséget a felhasznált anyagok egyszerű és praktikus rögzítéséhez, előre definiált műtéti tálcák és a gyakran használt anyagok listái is beépülnek a műtét adminisztrációjának folyamatába.

Hatékony
Betegellátás az Ascom megoldásaival
Az Enterprise Group megújult eHealth üzletága az egészségügyi betegellátás minden területén innovatív és hatékony megoldást nyújt. Mostantól ehhez járulnak hozzá az Ascom konszern egészségügyi kommunikációs megoldásai is, melyek áprilistól elérhetőek a cég kínálatában.

A svéd központú Ascom Wireless Solution élen jár az egészségügyben különösen jelentős szereppel bíró vezeték nélküli kommunikációs eszközök gyártásában. A vállalat célja, hogy a kritikus helyzetekben is maximálisan megbízható eszközök és rendszerek álljanak a munkatársak rendelkezésére.

Az Ascom széles portfólióval rendelkezik a vezeték nélküli egészségügyi kommunikációs rendszerek tekintetében. Az IP-alapú nővérhívó rendszerek, az integrált betegmonitorozó berendezések, a mobilizált workflow menedzsment, valamint a HIS, RIS, LIS szoftverrendszerekhez való integráció is a nővérek munkájának maximális támogatására és a betegellátás hatékonyságának növelésére hivatott.

A sikeres betegellátás sokszor azon múlik, hogy a megfelelő egészségügyi szakember helytől függetlenül, időben megkapja a megfelelő információt, de ne terheljék téves riasztások.

Az Ascom UNITE vezeték nélküli kiértesítő- és munkafolyamatirányító- rendszer integrálja a kórházban működő eszközöket és betegmonitorozó berendezéseket, továbbá képes kezelni az egyéb riasztásokat, jelzéseket, legyen az tűzjelző riasztás vagy akár a pszichiátriai osztályokon dolgozó ápolókat ért támadások jelzései. A rendszerhez használható mobileszközök skálája is rendkívül széles, az okostelefonokon használható Unite Axess alkalmazástól (iOS, Android), a DECT, illetve VoWiFi készülékekig majd minden megoldást támogat a rendszer. Az Ascom legújabb fejlesztésű – kimondottan a nővérek munkájára fejlesztett – okostelefon eszközének, a Myco-nak a használatával pedig akár WiFi és 3G hálózaton is egyaránt működik a megoldás.

Ascom Myco – Nővérekre tervezve
Az Ascom kifejlesztette a Myco nevű okostelefont, amely valódi úttörő megoldásnak számít az egészségügy területén. A különleges felépítésű intelligens készüléket kifejezetten a kórházi nővérek és ápolók speciális igényeire tervezték. A fejlesztés során végig azt tartották szem előtt, hogy az eszköz elősegítse, hogy a nővérek több időt tölthessenek a páciensekkel, így növelve a betegek biztonságát és

elégedettségét. A fejlesztés során három célt tűztek ki: a nővérek téves riasztások általi fásultságának csökkentését, az információk nővérekhez való gyors el-juttatását, mobilizációját, valamint a klinikai munkafolyamatok nyomon követhetőségét és javítását.

A megoldás az Ascom Unite rendszerrel karöltve a külön-böző információ-áramlásokat, riasztási lehetőségeket és több fajta eszközt egyesít egyetlen készülékben. A rendszer ezeken túlmenően lehetővé teszi a munkafolyamatok automatikus naplózását is, mely elősegíti a tevékenységek mérhetőségét és a minőségbiztosítási célok teljesítését.

A nővérek az egészségügy hétköznapi hősei: nap mint nap azért küzdenek, hogy a páciensek mindig a legmagasabb

szintű ellátásban részesülhessenek. Éppen ezért megérdemlik azt, hogy az egészségügyi intézmények minden lehetséges eszközzel segítsék őket a munkájukban. Az Ascom vezeték nélküli kommunikációs megoldásai éppen e gondolat mentén, a nővérek által megálmodva születtek.
A tavalyihoz hasonlóan idén sok újdonsággal jelenik meg az Enterprise Group mind a négy üzletága, ezzel folytatódik az elmúlt évek innovációs és pénzügyi sikerszériája.
A számok tükrében a tavalyi év kiemelkedően fontos volt az Enterprise Group számára. A PLM, az ICT, a Consulting és a korábbi nevén Software, mostantól eHealth üzletág együttes sikereként megőriztük az elmúlt évek növekedési tendenciáját, és ezzel párhuzamosan jelentősen növekedtek bevételeink is. Az egyes üzletágak mindegyike sok újítással és az ügyfelek jobb kiszolgálásával járult hozzá a pozitív eredményekhez.
eHealth, korábbi Software üzletág
Ahogy a névváltozás is mutatja, ennél az üzletágnál volt tetten érhető a legnagyobb mértékű fejlődés az elmúlt időben. Az EMMA 2012-es bevezetését követően az orvostársadalom visszajelzéseit is fgyelembe véve tavaly már multi medikai alkalmazásunk 2.0-s változatát mutattuk be. Olyan termékekkel és megoldásokkal bővítettük a palettát, melyek nem csupán megfelelnek, de sok esetben túlszárnyalják az egészségügy elvárásait, miközben lefedik a gyógyítás teljes vertikumát. Több sikeres bevezetést hajtottunk végre, és számos új szerződést is kötöttünk 2014-ben. Ezeknek köszönhetően már a salgótarjáni Szent Lázár Kór-házban, a kiskunhalasi Semmelweis
Kórházban, a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórházban is az EMMA segíti az orvosokat és az ápolókat a hatékony betegellátásban, míg 2015 második felében további három intézményben kerül bevezetésre az EMMA, illetve üzletágunk két új terméke, az eRADical és az eMAGE. A Bisnode Magyarország Kft. és az Opten adatai szerint 2013-ban a hazai HIS piacon 10 meghatározó szereplő volt jelen. A belföldi árbevételek alakulása alapján a legjelentősebb versenytárs ekkor a piac 48,5%-át fedte le, mely akkor már 6%-os csökkenést jelentett a 2009-es adatokhoz képest. A piac erőteljes szegmentációja is már látható volt ekkor. Nagy öröm számunkra, hogy a három éve debütált EMMA térnyerése azóta is töret-len. A rendelkezésre álló piaci adatok alapján a helyszínszámok tekintetében az Enterprise Multi Medikai Alkalmazás már a piaci élmezőny 5. helyén áll azzal a 7 fekvőbeteg ellátó egészségügyi intézménnyel, ahol az EMMA rendszer bevezetése mel-lett döntöttek.

Consulting üzletág Ismét elértük az SAP Gold Partneri fokozatot, melynek megszerzése szi-gorú vizsgákhoz és belső folyamati követelményekhez kötött. Ezen felül megszereztük az SAP HANA és az SAP BusinessObjects BI minősítéseket is, mellyel lehetővé vált az Enterprise Group számára az SAP HANA, vala-mint az SAP BusinessObjects BI
alapú megoldások értékesítése, illetve az ahhoz kapcsolódó gyártói és konzultációs támogatás biztosítása is. A minősítést mindkét státusz esetében a Consulting csapat által elsajátított tudás és a sikeresen letett vizsgák, valamint a gyártó által minősített belső folyamatok és támogató környezet alapozták meg. Consulting üzletágunk tavalyi sikerei közül kiemelkedik, hogy Magyarország egyik legnagyobb
kórházában a már meglévő medikai rendszer integrációjával együttesen végeztük el az SAP rendszer bevezetését, mely átláthatóbb gazdálkodást tesz lehetővé. Az irányítási rendszernek köszönhetően pontos riportok segítik a vezetői dön-tések meghozatalát, és támogatják a
tárgyi eszköz- és anyaggazdálkodás adminisztrációját.
PLM üzletág
Nagy sikerként értékeljük, hogy a Solid Edge szoftverrel immár 60%-os részesedést értünk el a disztribútorok között. Ugyanakkor a Vero Software Edgecam megoldása is meghatározó jelentőségű volt az elmúlt évben és több idei projekt előkészítésében.
De mindezek mellett talán a legfontosabb eredményünk, hogy a tavalyi év kitartó előkészítő munkájának köszönhetően márciusban megkaptuk a Siemens NX termékkörének forgalmazási jogát, mely új piaci lehetőségeket és ügyfélkört nyit meg a CAD megoldások területén.
ICT üzletág
Portfóliónkat kiszélesítettük és megerősítettük az ICT területén is. Több partnerrel erősödött a kapcsolatunk, megkaptuk az Extreme Networks és a Palo Alto Networks Gold Partnerség státuszát, a Unify Premier Solution Provider partnerei lettünk, a Veeam pedig Silver Partneri szintre emelte együttműködésünket. Több új partnerrel is gazdagodtunk, az Alcatel-Lucent Enterprise, a Fortinet és a HP is bizalmat szavazott cégünk-nek. Az elmúlt évben sok sikeres ICT projektet vittünk véghez: ilyen volt az OMSz számára fejlesztett és elin-dított új mentésirányítási rendszer (MIR), melyről korábbi lapszámunk-ban már beszámoltunk. De büszkék vagyunk az MVM NET Távközlési Szolgáltató zrt.-nél, a Paksi Atomerőműnél és a Csolnoky Ferenc Kór-házban végzett projektjeinkre is. Az Enterprise Group fejlődésével és ter-mékkörének bővülésével a munkatársaink száma is növekedett. Mára 91 – és ez év végén várhatóan már közel 100 – fős szakértői csapat dolgozik nap mint nap azon, hogy ügyfeleink mindig elégedettek lehessenek szolgáltatásainkkal. Mivel cégünknél különösen fontos, hogy a munkatársak a „helyükön érez-zék magukat”, és a tudásuknak, képességeiknek megfelelő munkát végezzék, ezért bizton állíthatjuk, hogy egy nagy, összetartó erejű és jelentős szakmai ta-pasztalattal rendelkező csapat sikereit tükrözik vissza a sikeres számok.
ÚJ

Az Uzsoki Kórház jelentős szerepet játszott abban, hogy az Enterprise Group új terméke, az eRADical teleradiológiai megoldás és az eMAGE PACS rendszer a valós egészségügyi igényeket szolgálhassa ki.

A stratégiai együttműködés során az intézmény szakemberei, a napi gyakorlat során szerzett tapasztalatuk biztosította az alapvető fontosságú orvos-szakmai támogatást a fejlesztők számára.

Teleradiológiai és pacs rendszer támogatja az uzsoki kórHáz betegellátását

A sikeres projekt lezárásával azon-ban az együttműködés nem ér véget. Az Enterprise Group a közeljövőben migrálja át az Uzsoki Kórház korábbi PACS képarchiváló rendszerét, és kialakítja az intézmény új, a Telemedicina fejlesztési stratégiájába illeszkedő teleradiológiai rendszerét (RIS), melynek alapját az eRADical megoldás képezi majd.

A nagyléptékű projekt során a kórház jelenlegi informatikai és PACS rendszere, valamint az infrastruktúra környezete is feltérképezésre kerül ahhoz, hogy a jövőben tervezett új informatikai megoldás maximálisan illeszkedjen az intézmény működéséhez.Az együttműködés keretében az Enterprise Group egy komplett leletező munkaállomást adott át – amely segíti az új PACS és RIS rendszer tesztelését és későbbi alkalmazását –, továbbá fejlesztésre került a belső szerver és a hálózati infrastruktúra is, ezzel előkészítve a megfelelő informatikai hátteret az új teleradiológiai rendszer számára.

A projekt jelenleg a pilot előkészí-tésének szakaszában jár, melynek során már meglévő, valós képadatok kerülnek átadásra, melyekkel egyelőre még pilot környezetben, de már valós feldolgozási tevékenység végezhető. A sikeres tesztek után az Enterprise Group telepíti a rendszert, majd elindul a pilot fázis, melynek szakaszában a kórház dolgozói tesztelik a CT, CR, MR, UH stb. képfeldolgozást, illetve meggyőződnek az új rendszer és az interfészek megfelelő működéséről. A sikeres pilot után végül sor kerülhet a meglévő rendszer migrációjára, a hatékony működési folyamatok kialakítására és a munkatársak képzésére; utóbbi különösen nagy hangsúlyt kap, hiszen csak akkor használható ki maximálisan az új rendszer tudása, ha a szakszemélyzet tökéletesen ismeri annak funkcióit és lehetőségeit.
„A teleradiológiai rendszer elindítása fontos állomás az Uzsoki Kórház Telemedicina szolgáltatásának fejlesztésében, kiegészítve a jelenleg már működő Telekonzilium rendszert. Ez az együttműködés az Uzsoki Kórház és az Enterprise Group számára egyaránt hasznos: egyszerre fejleszti a kórház betegkiszolgálásának színvonalát és a XXI. századi modern diagnosztikát” – mondta el Jánosi Tibor László, az Uzsoki Kórház Informatikai osztályának vezetője.
PDF letöltése