consulting üzletág

PMS Proactive Management System

PMS Proactive Management System

SAP

Proactive Management System (PMS) bemutatása

Manapság a legtöbb vállalat életében üzletileg kritikus, hogy az SAP, valamint a többi vállalati rendszer folyamatosan, kimaradás nélkül működjön. A legtöbb esetben egy alaprendszer leállása is súlyosan csökkentheti a termelékenységet és az üzleti eredményt. Ugyanakkor a megnövekedett komplexitás jelentős adminisztrációs - és általában ezzel együtt járó -, munkaerő költséget jelent.

Ilyenkor a legjellemzőbb kérdések: Hogyan tudjuk egyben biztosítani a magas rendelkezésre állást és a költséghatékony 7x24 órás rendszer működést? Hogyan garantálom, hogy a hardver eszközeim optimális kapacitással működjenek? Hogyan minimalizálhatom a karbantartás vagy kiesés költségeit? Hogyan automatizálhatom az admin folyamatokat? Hogyan lehet a leghatékonyabban elvégezni a rendszerek monitorozását és ellenőrzését? Központilag ellenőrzött biztonság? Mennyi legyen SAP adminisztrátorok minimuma? Költséghatékonyság, költség megtakarítások, korszerűség, rugalmas bővíthetőség, üzemeltetési biztonság, auditálhatóság, mentési koncepció/stratégia rugalmas támogatása, mind-mind egy megoldásra váró feladat.

Mi a PMS?

A PMS egy központi management interfész, ami átfogó ellenőrzést és átláthatóságot biztosít összetett és komplex vállalati SAP infrastruktúrákban. Előzetes értesítést küld a rendellenes működésekről, például job megszakításról vagy nagyobb igénybevételről.

A PMS 4 modulból áll, amik szorosan kapcsolódnak egymáshoz. A különböző modulok összekapcsolása lehetővé teszi a teljes rendszer elérést; átfogva a teljes SAP rendszert, az operációs rendszereket és adatbázisokat. A PMS az összekapcsolt SAP rendszer biztonsági szintjével azonos, minden PMS-ben végzett beavatkozás letárolódik egy központi adatbázisban és bármikor nyomon követhető.

  1. Monitoring - Reporting - Felügyelet modul:

Az SAP rendszerrel kapcsolatos eseményekről, tevékenységekről, működési környezet paramétereiről a felhasználónak saját biztonsága érdekében teljes, részletes, valamint folyamatos információkkal kell rendelkeznie. A PMS rögzíti a monitorozott adatok változásait (visszakereshető módon) saját adatbázisába. A PMS a statisztikai adatokból görbéket is készíthet, ami a trend-ek vizsgálatát teszi lehetővé. A több rétegű adatgyűjtés lehetővé teszi az összefüggés kimutatását és igény esetén beavatkozást is. Erre példa az alábbi ábra is:

PMS Proactive Management System

  1. System Management modul:

Biztosítja, hogy minden adminisztratív rendszer folyamat hatékonyan megy végbe a teljes SAP infrastruktúrán. Ebből következően az operációs rendszer platformjai és a SAP verziók nem játszanak szerepet. Az erőforrások direkt rendszer elérésen keresztül a modul páratlan lehetőséget biztosít: teljeskörű, standby adatbázis felügyeletet.

  1. Job Scheduling - Infrastruktúra Workflow:

A PMS rendszerbe integráltan teszi lehetővé az operációs rendszerekben és a SAP-ban futtatott job-ok tervezetten és ellenőrizve fussanak. A teljes folyamat egészében automatizálható és dokumentálható, függetlenül a háttér infrastruktúrától. A PMS használatával összetett, hardver és alkalmazás műveletek együttes alkalmazásával kialakított – akár a felhasználó saját maga által elkészített - workflow folyamatokat lehet készíteni. Az egyes script elemek in és out paraméterlistájában a legkülönbözőbb változókat definiálhatjuk, ezáltal eseményvezérelt elágazásokat definiálhatunk (pl. egy disc to disc backup előtt a PMS megvizsgálja a rendelkezésre álló mentési terület méretét. Amennyiben nem elegendő, storage parancsokkal megpróbálja megnövelni. Ha ez nem sikerül, leállítja a mentést és alertet küld.)

  1. SAP User Management:

A PMS támogatja mind az SAP nevek fix hozzárendelését felhasználókhoz, mind a csoportos felhasználó adminisztrációt. A felhasználó adminisztráció központilag, rugalmasan történik. Minden mozzanat a központi adatbázisban biztonságosan dokumentált. A rendszer előnye egy olyan, hatékonyan üzemelő infrastruktúra kiépítése, ami magas rendelkezésre állást, performanciát és produktivitást biztosít minden SAP és minden üzletileg kritikus rendszerben. Biztosítja az alapvető admin folyamatok költséghatékony kiszolgálását és idő megtakarítást hoz a rutin aktivitások automatizálásával.

Az üzemeltetési koncepció az SAP AG által ajánlott Adaptive Design alapján épül fel. A PMS rugalmasan kapcsolható a korábban bevezetésre került infrastruktúra management alkalmazásaival, de a később részletezett üzemeltetési feladatokat képes önállóan is magas színvonalon lefedni, jelentős többletköltségeket megtakarítva.

A PMS nem csak a kiszállított, beállítható eszközökből, monitorokból, tevékenységekből álló eszközhalmaz, hanem egy keretrendszerként lehetőséget biztosít további elemek beépítésére is. A saját vagy projekt alapon készített új elemek egyenként, mint feladat, task beépíthetők, indíthatók a rendszerben, ugyanakkor az összes meglevő és készített egyedi feladatból munkafolyamat (workflow) építhető. Az így kialakított folyamatláncok később egy lépésként paraméterezhetően is hívhatók a környezetben. Így oldható meg pl. több üzemeltetési feladat összefűzése egy nagy, átfogó folyamattá.

Magas rendelkezésre állás automatikus biztosítása - Adaptive Computing

Az SAP évekkel ezelőtt kialakította az ún. Adaptive Computing Controller megoldását, ahol az SAP komponensek szolgáltatási elemei dinamikusan képesek egymás mellett illetve különböző host-okon úgy futni, hogy (akár terhelési, karbantartási, vagy más jellegű) igény esetén átkerülhessenek másik host-ra.

A PMS rendszer implementálta ezt a koncepciót és mindenben (elvárásaiban is) megfelel az SAP Adaptive Computing megoldásnak.

A megoldásban minden érintett host oly módon áll kapcsolatban a PMS szerverrel, hogy egy-egy ún. PMS agent fut rajtuk, amiket a szerver szólít meg, amikor az adott host-on futó szolgáltatáson (pl. leállítás, áthelyezés, indítás), szolgáltatásban (pl. monitorozás, felhasználó kezelés) feladatot kell végeznie. Az alábbi ábra sematikusan jelzi ezt a kapcsolatot.

PMS Proactive Management System

A PMS Modul Framework és a PMS Modul Workflow/Scheduling Engine modulokat egy PMS rendszerhez elég egyszer beszerezni (nincs „per PRD System (ID)” komponensük), korlátlan számú rendszer kiszolgálására alkalmasak

PMS Licenszelése

A PMS moduláris felépítésű, lehetőség van az egyes modulok külön-külön történő beszerzésére.

Időpont foglalás

Köszönjük az érdeklődést. Kérjük, töltse ki az űrlapot, hogy a rendszer bemutatás időpontját egyeztessük szakembereinkkel.

Úr Hölgy

* kötelező mezők